Poffertjes met bieslook en roomkaas

Poffertjes met bieslook en roomkaas

Poffertjes met bieslook en roomkaas. Een heerlijke ouderwetse verwennerij. Zacht en romig door de kaas, met een vleugje pittige frisheid van de bieslook. Maar je zou in plaats daar van bijvoorbeeld ook lente-ui kunnen gebruiken. Wellicht heb je bij het zien van de foto ineens trek gekregen in deze lekkernij, maar bezit je geen poffertjespan. Niet getreurd! Bak er dan kleine pannenkoeken of Amerikaanse pancakes van. Ook heel smakelijk! Poffertjes, een typisch Nederlands gerecht zou je denken, maar ze schijnen oorspronkelijk uit Frankrijk te komen. Hoewel veel andere landen ook een soortgelijk baksel kennen. 

Rotterdam

Als kind ging ik wel eens, bij hoge uitzondering, met mijn zus en ouders poffertjes eten. Wat een feest was dat! De poffertjeskraam op de Meent, wereldberoemd in heel Rotterdam en omstreken. Al sinds 1920 bakken ze er daar lustig op los. Hoeveel poffertjes zouden dat intussen wel niet zijn? Ontelbaar veel waarschijnlijk. Hoe smakelijk ze ook zijn, na een uurtje bakken ben ik het wel beu. Dan is het tijd om te gaan smikkelen nietwaar.

Poffertjes met bieslook en roomkaas

Ingrediënten (voor circa 45 poffertjes):

  • 100 gr bloem, tarwe of spelt
  • 100 ml melk
  • 1 ei,maat M
  • 150 gr verse roomkaas
  • 4 el fijngesneden bieslook
  • 1 tl bakpoeder
  • snufje zout 
  • zwarte peper, versgemalen
  • roomboter of olie, voor de poffertjesplaat

Garnering:

  • poedersuiker 
  • wat fijngesneden bieslook
  • roomboter (optioneel)

Verder nog:

  • mengkommen
  • schaaltje
  • Deense deegklopper, garde of mixer
  • poffertjesplaat
  • zeef
  • keukenweegschaal
  • maatlepels
  • vork
  • snijplank
  • mesje
  • siliconen kwastje
  • eetlepel, juslepel of flesje voor poffertjesbeslag

Bereiding poffertjes met bieslook en roomkaas

Zet de benodigdheden klaar en zorg ervoor dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

Zet de poffertjesplaat op de warmtebron en verwarm deze goed voor. Het is belangrijk dat de plaat goed warm is, want dat bakt een stuk makkelijker en geeft een beter eindresultaat.

Spoel de bieslook even af onder koud stromend water. dep het droog met een schone theedoek of een stukje keukenrol en snij de sprieten in kleine stukjes.

Doe de verse roomkaas in een schaaltje en roer deze met een vork of lepel tot een glad mengsel.

Doe bloem, zout, peper en het bakpoeder in een kom en roer alles goed door elkaar. Zeef dan het mengsel zodat alle klontjes verdwenen zijn. 

Neem een andere mengkom en schenk hier de melk in. Voeg het ei en de verse roomkaas toe, Klop het vervolgens tot een romig mengsel. 

Schenk het natte deel bij het droge en klop het tot een egaal beslag, waar geen klontjes meer in zitten. Roer als laatste de 4 eetlepels fijngesneden bieslook er door. Wanneer je een speciaal flesje voor poffertjes gebruikt, vul dat dan nu met een deel van het beslag. Heb je geen flesje? Een kleine soep- of juslepel werkt ook prima!

Wanneer de bakplaat voldoende warm is kun je met bakken beginnen. Vet eerst de vakjes in met roomboter of olie. Gebruik hier voor een siliconen kwastje. Herhaal dit invetten regelmatig voordat je er nieuw beslag in giet. Vul de kuiltjes in de poffertjesplaat voor 3/4 met beslag en bak de poffertjes aan een kant bruin. Keer ze dan voorzichtig met een vork om en bak ook de andere kant goudbruin. Hoe warmer de bakplaat, hoe sneller je de poffertjes moet omdraaien!

Verwijder de poffertjes van de bakplaat en leg ze in een stapeltje op een bord. Met mijn poffertjesplaat kan ik 15 poffertjes in een keer bakken en dat is precies genoeg voor 1 portie. Leg er een klein klontje roomboter op en strooi er wat poedersuiker en fijngesneden bieslook over. Bak nu de rest van de poffertjes tot het beslag op is. 

Laat de bakplaat eerst goed afkoelen voordat je het afwast.

Tip: Je kunt de poffertjes met bieslook en roomkaas heel goed in de vriezer bewaren. Laat dan wel de garnering achterwege. 

EET SMAKELIJK!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood / Mijn recept, inclusief afbeelding, heb ik al eens eerder gepubliceerd op Lekker Tafelen.

One comment on “Poffertjes met bieslook en roomkaas”

  1. Nadia schreef:

    Klinkt heel lekker! ?Ga ik zeker een keertje proberen.

Geef een reactie: