Poffertjes van bierbeslag

Poffertje van bierbeslag

Poffertjes van bierbeslag bak je natuurlijk met jouw/zijn/haar favoriete biertje erdoor. Ze zijn lekker hartig in plaats van zoet zoals je waarschijnlijk gewend bent. Laat de bus met poedersuiker vandaag maar in de kast staan. Bierpoffertjes vormen een smakelijke combinatie met allerlei soorten kaas, wordt en nootjes. Een prima borrelhapje om alleen of samen met je vrienden van te genieten. Weer eens wat anders dan een rondje bitterballen nietwaar.

Vergeten jullie niet dat op zondag 19 juni de papa’s weer verwend mogen worden!

Ik heb het poffertjesbeslag met een donker biertje gemaakt. Waarom? Die stond nog in de voorraadkast. Verstand van bier heb ik niet zoals ik al eerder schreef, maar het eindresultaat mocht er beslist wezen. Laatst werd al voorzichtig geïnformeerd wanneer ik ze weer eens ging bakken. Zegt genoeg toch?! Waar zou jij de voorkeur aan geven? Donker bier, licht bier of misschien zelfs wel champagne.

Poffertjes van bierbeslag

Ingrediënten (ca. 40 á 45 poffertjes):

  • 100 gr bloem, tarwe, spelt of emmer
  • 50 ml van jouw/zijn/haar favoriete bier 
  • 100 ml water
  • 1 ei, maat M, losgeklopt
  • 1 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • rijstolie of roomboter (om in te bakken)

Garnering:

  • blokjes kaas
  • stukjes worst
  • verschillende soorten nootjes 
  • hippe prikkertjes

Verder nog:

  • mengkom
  • keukenweegschaal
  • maatlepel
  • zeef
  • grote vork
  • Deense deegklopper of garde
  • poffertjespan
  • bord of (kaas)plankje
  • siliconen kwastje
  • kleine juslepel of een speciaal beslagflesje

Bereiding poffertjes van bierbeslag

Zet alle benodigdheden klaar en weeg/meet de ingrediënten alvast af. Doe de bloem, het zout en bakpoeder in een grote kom. Roer alles goed door elkaar en zeef het mengsel dan. Zo verwijder je de klontjes uit de bloem en het bakpoeder.

Voeg dan jouw/zijn/haar favoriete bier en het water bij het bloemmengsel, goed door elkaar kloppen/mengen. Zodat er een luchtig en klontjesvrij beslag ontstaat. Meng dan dan al roerend/ kloppend het ei er door.

Plaats de poffertjespan alvast op de warmtebron en verwarm deze goed voor.

Schenk het beslag, of een deel daar van, in het speciale flesje en vergeet niet om de dop er goed op te draaien.

Vet de vakjes van de bakplaat in met wat rijstolie (of roomboter) en gebruik hier voor een siliconen kwastje. Het voordeel van rijstolie is dat het smaakloos en geurloos is en tot een hogere temperatuur verhit mag worden. Vul de kuiltjes voor 3/4 met beslag en bak de poffertjes snel aan een kant bruin. Keer ze dan, voordat het beslag geheel gestold is, voorzichtig met een vork om. Bak nu ook de andere kant goudbruin.

Verwijder de poffertjes van de plaat af en leg ze op een bordje. Serveer de poffertjes op een prikkertje met blokjes kaas, worst, nootjes en natuurlijk een glas van jouw/zijn/haar favoriete biertje.

Vet de plaat opnieuw een beetje in, vul de kuiltjes met beslag, et cetera, et cetera. Tot het al het beslag op is.

Tip: Je kunt de poffertjes, die over zijn gebleven, heel goed invriezen. Laat dan wel de poedersuiker en het klontje boter weg en voeg deze pas na het ontdooien toe. Erg handig wanneer je een feestje hebt, want dan kun je ze al een paar dagen van tevoren bakken.

EET SMAKELIJK!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood / Mijn recept, inclusief afbeelding, heb ik al eens eerder gepubliceerd op Lekker Tafelen.

Geef een reactie: