Byzoo Vacuümblender Giraffe (review)

Byzoo Vacuümblender Giraffe (review)

De afgelopen weken heb ik de Byzoo Vacuümblender Giraffe getest. Weet jij wat het verschil is tussen gewoon en vacuümblenden Ik had werkelijk geen idee. Eerlijk gezegd had ik er zelfs nog nooit van gehoord. Dus hier wilde ik beslist meer over weten. Als echte keukengadget liefhebber moet ik natuurlijk wel op de hoogte blijven.

Vacuümblenden lijkt op gewoon blenden, maar het is net even iets anders. Het verschil zit in de zuurstofarme omgeving, hier worden verse groente en fruit tot een heerlijke smoothie gemixt. Op deze manier krijgen enzymen, mineralen en vitamines vrijwel niet de kans om te oxideren. Zo geniet je optimaal van alle smaken, vitamines en geuren. Dat klinkt goed toch! Daarnaast heeft het sap een homogene structuur en is dus over al gelijk. Smoothies uit een gewone blender hebben vaak de neiging om zich te splitsen in verschillende lagen; boven op schuim en onderin waterig.

Je bent nu vast en zeker benieuwd naar mijn ervaring met de Byzoo Vacuümblender Giraffe. Zo creëerde ik speciaal voor deze test verschillende soorten ‘verstopte groentebroden’. In mijn review lees en zie je alles over het bietenbrood (rozerood). Maar ik bakte ook een variatie met wortel (oranje) en één met cavolo nero (groen).

Byzoo Vacuümblender Giraffe (review)

Vrijdag 30 juni 2017

Byzoo Vacuümblender Giraffe (review)
Voordelen van (vacuüm) blenden

Waarom is het maken van sap in een (vacuüm) blender beter dan in een sapcentrifuge? Het grote verschil is dat er bij een sapcentrifuge altijd pulp over blijft. De machine verwijdert tijdens het persen de meeste vezels uit het sap. Dat is eigenlijk zonde, want vezels zijn gezond. Ze zorgen onder andere voor een goede darmwerking. Een blender verpulvert en mengt de ingrediënten tot sap. Dus met het maken van groente en/of fruitsap in een blender gooi je niets weg. Zo hoef je appels niet eerst te schillen, verwijder alleen het klokhuis en snijd hem in kleinere stukken.

Verschil vacuüm en gewoon blenden

Fruit en groente oxideren tijdens blenden. Dat betekent dat enzymen, mineralen en vitamines reageren op de aanwezigheid van zuurstof. Hierdoor kan het sap verkleuren waardoor het er minder aantrekkelijk uitziet. Ook kunnen smaken vervagen, veranderen en/of zich slechter met elkaar vermengen. Een vacuümblender mixt en hakt in principe hetzelfde als een gewoon exemplaar. Het verschil is het ontbreken van zuurstof. De machine trekt de kan eerst vacuüm voordat het blendproces in gang wordt gezet. Daardoor worden de voedingsstoffen maximaal behouden en blijven de ingrediënten langer vers. De stoffen oxideren niet waardoor de oorspronkelijke kleur, geur en smaken bewaard blijven. Tevens is het sap uit de vacuümblender homogeen, terwijl het sap uit een gewone blender vaak uit verschillende lagen bestaat (bovenop een soort schuim, onderop een waterige substantie). De verschillend geblende sapjes zien er niet anders uit in een glas. Ook de smaak, geur en het mondgevoel zijn duidelijk anders. Ik ben benieuwd of ik ook verschil zal zien, ruiken en proeven wanneer je beide sapjes in brooddeeg verwerkt. Dit is dus mijn uitdaging tijdens het testen van de Byzoo Vacuümblender Giraffe in vergelijking met een gewone blender.

Nieuw Nederlands innovatief merk

Byzoo is een nieuw Nederlands bedrijf. Sinds 2016 produceert en importeert ze handige keukengadgets voor elke keukenprins(es) die zijn of haar kookskills verder wil ontwikkelen. De apparatuur is natuurlijk ook bedoeld voor iedereen die vindt dat ‘goed materiaal het halve werk is’ en kokkies die dol zijn op de nieuwste innovaties. Een fijne bijkomstigheid is dat de gadgets ook de keuken direct een bepaald elan geven. Altijd handig zo’n eyecatcher. Hiermee maak je een goede indruk op je familie of vrienden. Byzoo ontwikkelt producten op basis van een flinke portie nieuwsgierigheid en door middel van zoektochten naar nieuwe & betere mogelijkheden om gezond(er) te koken. Bovendien dient hun apparatuur gebruiksvriendelijk en van goede kwaliteit zijn. Alle producten worden ontworpen als echt Nederlands design. Momenteel is het bedrijf in zes landen actief.
Byzoo voert in haar assortiment tevens een Slow Juicer Zebra, een Vacuum Sealer Octopus (voor het vacuüm verpakken van voedsel), een Sous Vide Hippo (voor het langzaam garen van vacuüm verpakt voedsel), een Sous Vide Turtle (voor het gelijkmatig garen van voedsel) en een Cutting Board Sterilizer Raccoon (voor het steriliseren van snijplanken, messen en scharen).

Byzoo Vacuümblender Giraffe

Byzoo Vacuümblender Giraffe is een mooi apparaat dat bestand is tegen veelvuldig gebruik. De achterste voetjes zijn vervangen door zuignappen, zodat de blender stevig op zijn plek blijft staan. De hoge kan is geschikt voor maximaal 1,5 liter sap en is gemaakt van dik glas. Dat vind ik persoonlijk heel fijn, want ik ben niet zo van het plastic. Bovendien heeft plastic vaak de nijging de kleur(en) aan te nemen van voedingsmiddelen die je er in gebruikt. De Giraffe is voorzien van zes krachtige messen, mijn andere blender van merk X heeft er slechts vier. De messen van de Giraffe snijden en verpulveren alle ingrediënten met gemak. Zelfs stukken winterwortel bewerkt hij met gemak. Het eindresultaat heeft een mooie structuur en is overal in het sap identiek. De oorspronkelijke kleuren van groente en fruit blijven voor het grootste gedeelte behouden. Geur, smaak en geur lijken wel extra geconcentreerd te zijn! Ondanks dat er tijdens het vacuümblenden vrijwel geen zuurstof in de kan aanwezig is, wordt het sap opvallend luchtig. De bediening is overzichtelijk en eenvoudig. Wanneer de kan niet goed aan het apparaat is gekoppeld, werkt de blender niet. In de losse, plastic beker met deksel kunnen de vers geblende sapjes vacuüm worden bewaard. De blender is BPA-vrij en er zit 5 jaar garantie op.

Byzoo Vacuümblender Giraffe (review)
Test: vacuümblender vs. gewone blender

Ik heb in beide blenders gelijke hoeveelheden rode biet en water gedaan. De Giraffe heb ik eerst de kan vacuüm laten trekken. Daarna heb ik zowel de Byzoo Giraffe als de blender van merk X precies één minuut laten blenden. Ik koos voor een iets dikke bietensap, omdat ik het vervolgens in brooddeeg wilde verwerken. Voor een smoothie moet je juist meer water (of sap/melk/yoghurt…= vocht) toevoegen.

Conclusie: Ik zie qua kleur geen verschil tussen de sapjes. Ze ogen gelijk. De structuur van de gemixte groentes is wel opvallend anders. De vacuümblender van Byzoo blendt een homogener en fijner sap dan de gewone blender van merk X (zie het eindresultaat op de foto). Merk X hakt met gemak ijsblokjes fijn, dus power genoeg. Ik was erg benieuwd of dit verschil ook het deeg en het brood(kruim) terug gaat zien.

Byzoo Vacuümblender Giraffe (review)
Sap als natuurlijke kleur, geur en smaakstof voor brooddeeg

In beide broden zit evenveel tarwebloem, bietensap, water, gist, rijstolie en bakkerszout. Het deeg is net zo lang gekneed in de spiraalkneder. Ook hebben ze gelijke rijstijden en rijsomstandigheden gekregen. De broden zijn als busbrood in een broodbakvorm gebakken. 35 Minuten op 200 graden Celsius en met een klein beetje stoom.

Conclusie: Opvallend is dat het deeg met het bietensap uit de vacuümblender zich makkelijker liet kneden, een egaler deeg gaf en beter wilde rijzen. Dat had ik niet verwacht. Beiden waren net zo diep roze. Ook de broden zijn beduidend anders. Het ene broodkruim is veel minder roze dan het andere. Bijzonder is dat juist het brood, gemaakt met sap uit de vacuümblender (links op de foto), een lichter kruim heeft gekregen. Ook dat was een verrassing voor mij. Een groot voordeel is dat de structuur en de luchtigheid van het brood (vacuümblender) beduidend beter zijn. Wil je liever een diep roze broodkruim? Dat is makkelijk op te lossen door nog meer biet en wat minder water te gebruiken.

Byzoo Vacuümblender Giraffe (review)

Nog meer met de vacuümblender

Ik heb allerlei sapjes getest voordat ik aan de slag ging met dit uitdagende project. Ik vond het namelijk belangrijk om eerst feeling met de giraffe te krijgen. Wat werkt goed en wat kun je beter anders doen. Ik ben een rondje door het huis en de (moes)tuin gelopen om allerlei verse ingrediënten te verzamelen. Poging 1 was een vacuüm geblend sapje van appel en melkkefir. Het eindresultaat was verbluffend luchtig en de structuur was overal gelijk. Er lag geen schuimlaag bovenop en het was niet waterig onderin, zoals je vaak met gewone blender krijgt. Van een deel heb ik ijslolly’s gemaakt. Ik dacht na afloop nog: dom, ik ben een scheutje citroensap vergeten Nu zullen de ijsjes waarschijnlijk bruin kleuren, wat gebruikelijk met appel is. Niets is minder waar! Na een week in de vriezer waren ze nog mooi zachtgeel van kleur en enigszins ‘bros’ van structuur. Dat vind ik persoonlijk smakelijker dan een koude lekkernij op een stokje dat meer weg heeft van een ijsklontje. Poging 2 was een groente-fruitsapje, waar ook een deel als ijslolly’s heb ingevroren.

Ook zin in een groente of fruitijsje? Een foto en het recept vind je hier. 

Nieuwe uitdagingen voor to-do-lijst

Naast sap en smoothies kan de blender soep (max. 40 graden) , bevroren fruitijs, gezonde babyvoeding, sausjes, tapenade, groentedips, mousses en beslag voor cake of bananenbrood blenden. Uitdagingen genoeg voor de komende tijd. Ik plaats mijn recepten voor de “verstopte groente broden’ de komende weken op mijn website.

Mijn conclusie

Naast alle lofzang hierboven, wil ik het verhaal graag compleet maken. Elk apparaat heeft natuurlijk naast alle geweldige capaciteiten, meestal enkele minder handige of minder aangename dingetjes. Eerlijk is eerlijk! Zo ook de Byzoo Vacuümblender Giraffe. Niemand is perfect en dat is helemaal niet erg. Ten eerste vind ik het jammer dat het apparaat een ontzettende herrie maakt. In de vroege ochtend, als de rest nog slaapt, een heerlijke smoothie blenden is geen goed idee. Vooral wanneer de blender overgaat van vacuüm trekken in blenden schrik ik mij regelmatig een hoedje. Al moet ik dan wel eerlijk vermelden dat mijn andere blender ook niet geheel geruisloos is. Daarnaast is het niet verstandig om bijvoorbeeld (cacao)poeder als laatste in de beker te doen. Als je het toch wilt gebruiken doe het poeder dan als eerste in de kan en pas daarna het vocht. Zo is het goed bedekt. Anders wordt een deel van het droge bestand tijdens het vacuüm trekken in de machine gezogen. Dat lijkt mij niet echt bevorderlijk voor de motor. Wanneer je verschillende sapjes achter elkaar blendt en geen kleuren wil vermengen, moet je alles eerst schoonmaken. Het deksel van de kan haal je eerst uit elkaar. Dan pas kun je het goed afspoelen en afdrogen. Dat laatste is behoorlijk lastig gezien de vele kleine openingen. Het is belangrijk dat het deksel echt helemaal droog is voordat je weer vacuüm kunt blenden. De meeste gebruikers maken vaak maar één soort sap per keer en dan heb je dit probleem niet.

Byzoo Vacuümblender Giraffe (review)
Informatie en verkooppunten

Nieuwgierig geworden? Byzoo Vacuümblender Giraffe kost € 499,-. Wil je meer over Byzoo en de vacuümblender Giraffe weten? Breng dan even een bezoek aan de website/webshop van Byzoo:

Byzoo 
Kobaltstraat 2A
1411 AM NAARDEN

 

Ik zeg blenden maar!

Bron: Met dank aan Byzoo voor het beschikbaar stellen van de Byzoo Vacuümblender Giraffe. Ik heb mijn review over de Byzoo Vacuümblender Giraffe zo objectief mogelijk proberen te houden. Het bovenstaande verhaal is mijn persoonlijke verslag.

 

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Geef een reactie: