Dagvers glutenvrij brood bij Albert Heijn

Dagvers glutenvrij brood bij Albert Heijn

Sinds het begin van deze maand ligt er bij Albert Heijn ook dagvers, glutenvrij brood in de schappen. Dit glutenvrije brood wordt speciaal voor AH gebakken in een bakkerij waar enkel glutenvrije producten worden geproduceerd. Dat is goed nieuws voor iedereen die geen gluten kan, mag of wil eten. Het verse ‘vrij van gluten’ brood is bovendien verrijkt met extra vezels en zowel tarwe- als lactosevrij. Het dagverse glutenvrije brood kun je 7 dagen per week op de bakkerij-afdeling in de winkels vinden en in de webshop van Albert Heijn.

AH: “Dit glutenvrije brood wordt elke dag vers gebakken en direct uit de oven gesneden en verpakt. Zo krijg je een zachte korst en blijft de binnenkant extra lang mals.”

Dagvers glutenvrij brood bij Albert Heijn

Dinsdag 12 september 2017

Geheel glutenvrije bakkerij

In Tholen (Zeeland) staat een gloednieuwe bakkerij. Hier worden uitsluitend glutenvrije producten gebakken. Op deze manier wordt kruisbestuiving met tarwe en dus gluten voorkomen. Er zit een extra dikke verpakking om het brood, die tevens dubbel geseald is. Volgens AH is zo de kans op ‘besmetting’ ook tijdens het transport en in de winkels vrijwel nihil.

Een groot voordeel van dagvers glutenvrij brood is dat er elke dag, dus 7 dagen per week, vers brood verkrijgbaar is. Zo kun je optimaal van de versheid genieten. Want zeg nou zelf, vers gebakken is glutenvrij brood natuurlijk het allerlekkerst. Zelf maken, zoals wij doen, is een andere optie, maar niet iedereen heeft daar tijd voor of zin in. Met uitzondering van het rozijnenbrood, bevat één verpakking een half brood. In het zakje met de rozijnen variant zitten slechts 6 sneetjes. De overige smaken leveren elf boterhammen per zak op. Ik vermoed dat niet iedereen zoveel bammetjes op één dag eet. Ik tenminste niet. Om het brood toch ‘vers’ te houden adviseert AH om het op de dag van aankoop in te vriezen.

Dagvers glutenvrij brood bij Albert Heijn

Xandra: “Een goede bakker kan nog zo zijn best doen om een glutenVRIJ brood op een glutenVOL brood te laten lijken, Maar het blijft naar mijn idee toch appels met peren vergelijken. Het is net zoiets als vleesvangers v.s. vlees.” 

Glutenvrij brood, wat zit daar in?

Uit eigen ervaring weet ik dat het bakken van een lekker glutenvrij brood niet zo eenvoudig is. Je loopt namelijk al snel het risico dat het een kruimelige en droge hap wordt. Dit bekende fenomeen komt voornamelijk door het ontbreken van gluten. Wanneer de glutenstrengen goed ontwikkeld zijn kunnen ze veel en lang vocht vasthouden.  Zelfs na het bakken. Er spelen natuurlijk nog meer factoren een rol zoals het gebruik van zout en vetstoffen. Zelf voeg ik Fiber Husk (psylliumvezels) als plakmiddel aan mijn glutenvrije deeg toe om zo toch een goede structuur van het kruim te creëren. Ik ben benieuwd hoe de bakker van Albert Heijn dit heeft opgelost. Het is tijd om een blik op één van de etiketten te werpen. We nemen als voorbeeld:

Het ‘Bruin glutenvrij’; daar zitten de volgende ingrediënten in: water, zetmeel (maïs, tapioca), rijstbloem, voedingsvezel (inuline, psyllium, appel), polydextrose, bakkersgist, zonnebloemolie, suiker, gejodeerd zout, scharreleipoeder, verdikkingsmiddel (guarpitmeel, E464).

(P.S.: Wil je weten wat inuline precies is kijk dan even op de website van Monique van der Vloed.)

Uit de beschrijving op de verpakking blijkt dat de malsheid en de veerkracht van het glutenvrije brood wordt verkregen door gebruik te maken van scharreleipoeder, psyllium, zonnebloemolie en guarpitmeel. De suiker dient voornamelijk als stimulering van het rijsmiddel, gist in dit geval. Zo kan er een luchtiger kruim ontstaan en krijgt het baksel meer volume. Met andere woorden, het brood wordt dan hoger.

Dagvers glutenvrij brood bij Albert Heijn

Conclusie van het testteam

Eerst hebben we alle broden uit de verpakking gehaald. En vervolgens de boterhammen uitgebreid bekeken, besnuffeld en de veerkracht getest. Het ‘vrij van gluten’ brood oogt vrijwel hetzelfde als glutenVOL brood. Het heeft mooi en luchtig kruim, alleen de geur en de kleur zijn iets anders. Helaas bleven er wel een aantal sneetjes van het ‘licht meerzaden brood’ aan elkaar plakken. We kregen ze niet los zonder de boterhammen stuk te trekken. Waarschijnlijk was het brood nog te warm toen het werd gesneden en verpakt. Het brood voelt licht veerkrachtig, maar het is wel erg kwetsbaar. Er ontstaan tijdens het uitpakken al scheuren en het verbrokkeld. Dan heb ik nog niet eens wat boter en het beleg aangebracht.

Structuur, malsheid en elasticiteit

Het uiteenvallen van het brood komt doordat de glutenstrengen, die normaal gesproken voor de elasticiteit zorgen, hier natuurlijk ontbreken. Wat mij betreft mag de bakker wel wat meer ‘plakmiddel’ aan het deeg toevoegen. Het liefst een natuurlijk middel, zoals bijvoorbeeld psylliumvezels van het merk ‘Lindroos’. Niet alle soorten psylliumvezels bezitten trouwens dezelfde plakkracht, vandaar mijn voorkeur voor dit Scandinavische merk. Misschien een tip voor de glutenvrije bakker van Appie? Het is namelijk ontzettend jammer dit het nieuwe product nog niet geheel aan de verwachtingen voldoet. Het vraagt echt om een langere opstartfase om een optimaal en consistent glutenvrij product in de markt te kunnen zetten. Albert Heijn kennende nemen ze met minder geen genoegen. Soms ben je zo enthousiast over iets dat je het (te) graag met anderen wilt delen. Het komt vast en zeker goed met dit ‘vrij van gluten’ brood.

Te droog of juist niet?

Je ontkomt er blijkbaar niet aan dat glutenvrij brood toch altijd ietwat droog smaakt. Zelfs wanneer het dagvers geconsumeerd wordt. Over de dagverse ‘vrij van gluten’ broden van AH blijken de meningen op social media nogal uiteen te lopen te zijn. De reacties zijn oftewel uiterst negatief of juist zeer lovend. Maar oordeel liever zelf zou ik zeggen. Wij zijn alle drie namelijk voorzichtig optimistisch over dit nieuwe product van AH. Er valt hier en daar absoluut nog wel wat te verbeteren, maar ondanks dat hebben we ook wel eens minder smakelijk glutenvrij brood getest.

Na twee dagen in de broodtrommel blijkt het glutenvrije brood gortdroog te zijn, behalve de bruine boterhammen. Die voelen nog redelijk ‘vers’ ten opzichte van de drie andere smaken. Het brood dus direct na aankoop invriezen om het langer zacht te houden is wellicht een goede tip van AH. Tijdens het ontdooien neemt het baksel namelijk wat extra vocht op. Wat in dit geval het brood ten goede komt. Een andere mogelijkheid is om de droge boterhammen licht te roosteren. Dat geeft een knapperige buitenkant en een zachte binnenkant. Maar de meningen in het testteam zijn hierover verdeeld. De twee andere proefpersonen bewaren het brood liever in de vriezer. Ik vind dat zelf nogal een gedoe en piep mijn lunch wel op in het broodrooster.

Welke smaak heeft onze voorkeur?

Het ‘licht meerzaden‘ brood kan ons totaal niet bekoren. De smaak van rijst overheerst erg en ondanks dat er redelijk wat zaden in zitten proef je daar vrijwel niets van terug.

Het ‘rozijnen’ brood leek op de dag van aanlevering al wat droger dan de overige broden. Dus dat viel behoorlijk tegen. Van krenten- en rozijnenbrood verwacht je juist dat het fluffy en romig smaakt. Gelukkig bleek het licht geroosterd en voorzien van een beetje zachte roomboter juist weer een ware traktatie.

Het ‘bruine’ brood is een echt standaard brood voor elke dag. Niet heel bijzonder, wel lichter van smaak dan ik van een bruin brood verwacht. Dit brood bleef bij ons zonder in te vriezen het langste ‘vers’. Misschien was het toeval? Dit ‘bruine’ brood combineert prima met verschillende soorten beleg, zoals zoet, hartig en rauwkost.

Het ‘donker meerzaden’ brood (te zien op de foto hieronder) is zo smaakvol dat het na het roosteren, zelfs zonder beleg, verrassend lekker is. Al weet ik jammer genoeg niet of de boterhammen na een halve dag in je lunchtrommel nog steeds zo aangenaam bros zijn. Je kunt het beleg natuurlijk altijd nog apart verpakt meenemen en je bammetjes pas smeren tijdens de etenspauze.

P.S.: Aan de compacte onderrand van het brood kun je zien dat het nog niet voldoende gerezen was toen het de oven in ging.

Dagvers glutenvrij brood bij Albert Heijn

Meer info ‘vrij van gluten’ brood

Meer info over de dagverse glutenvrije broden, de verkoopprijzen en andere glutenvrije producten van Albert Heijn vind je hier.

Het assortiment dagvers glutenvrij brood bestaat uit:

 • AH vrij van gluten bruin, 1/2 brood, ca. 11 bammetjes    (getest door mijn testteam)
 • AH vrij van gluten licht meerzaden, 1/2 brood, ca. 11 bammetjes   (getest door mijn testteam)
 • AH vrij van gluten donker meerzaden, 1/2 brood, ca. 11 bammetjes   (getest door mijn testteam)
 • AH vrij van gluten bruine meerzaden bollen 4 stuks
 • AH vrij van gluten rozijnenbrood 200 gram, 6 bammetjes   (getest door mijn testteam)
 • AH vrij van gluten cake 250 gram

 

Bron: Met dank aan Albert Heijn voor het beschikbaar stellen van vier soorten ‘vrij van gluten’ broodjes (zie foto) en mijn testteam dat deze keer bestaat uit 3 personen, waarvan één met glutenintolerantie, één met glutensensitiviteit (voornamelijk tarwe) en één die gluten verdraagt.

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

 

2 comments on “Dagvers glutenvrij brood bij Albert Heijn”

 1. Van Buynder Micheline schreef:

  Voor mij is het jammer dat ze overal rijstmeel en/of ei instoppen, twee ingrediënten waar ik ook intollerant aan ben
  Dus maak ik mijn broodjes zelf, met wisselende ingrediënten op basis van de haverdriehoeken
  Ik maak bolletjes
  Stokbroodjes, en deze zijn veel lekkerder dan alles wat in de handel te krijgen is samen.
  Topreceptje van Xandra ❤️

  1. Xandra schreef:

   Dank je wel voor het mooie compliment Micheline. Bak ze! Gr. Sandra

Geef een reactie: