Fijne kerstdagen en een gezond 2021

Fijne kerstdagen en een gezond 2021

Lieve hobbybakker, ik wens jou en je dierbaren fijne kerstdagen en een gezond 2021! Ik hoop dat we dan eindelijk afscheid kunnen nemen van het coronavirus en weer een beetje kunnen gaan socializen. Er gaat immers toch niets boven gezellig samen bakken en tips uitwisselen. Dat kan natuurlijk ook online, maar persoonlijke face-to-facecontacten zijn ook wel erg fijn.

Wanneer de overbuurvrouw baktips wil voor desem(brood) en de conversatie gaat bij de deur met een mondkapje op. Het blijft toch wat onwennig. Maar alles beter dan ziek worden! Vooral omdat je niet weet wat voor gevolgen het krijgen van het coronavirus voor jou persoonlijk zijn. 

Fijne kerstdagen en een gezond 2021

Meneer J. liet mij gisteren de volgende slogan lezen en omdat ik hem zo mooi vind, wil ik hem hier graag met jullie delen:

‘De beste wensen voor 2021: Blijf negatief, maar met een positieve instelling.’

Het bijzondere aan deze best vreemde periode is dat er ineens veel leuke, creatieve en goede oplossingen bedacht worden en zijn. Ik kan daar zo blij van worden. Online bierproeverijen met een virtuele tour door de brouwerij. Een online kookworkshops waarbij je de ingrediënten van te voren geleverd krijgt. Of wat dacht je van de boxen met streekproducten van de plaatselijke winkeliers. Iedereen doet zijn uiterste best om het hoofd boven water te houden. Steun nu dus de lokale bedrijven. Ze hebben het hard nodig. Daarom koop ik mijn graan, meel en bloem bij molen De Zandhaas. Er zijn veel van dit soort molens door heel Nederland. Als je een adres bij jou in de buurt zoekt, neem dan hier eens een kijkje: Meel kopen bij de molen.

Brood bakken in 2021

Heb jij al goede bak voornemens voor 2021? Wil je eindelijk eens met desem aan de slag of wil je meer weten over bijvoorbeeld een vliesje trekken? Wist je trouwens dat er een gratis 5-delige cursus (zuur)desem maken op mijn website staat. Hupsakee aan de slag in januari en niet bang zijn. Meer dan water en meel is het niet. Dus wat kan je gebeuren. Het is echt de moeite waard. Desembrood is zo lekker en je kunt het rijs- en bakschema heel makkelijk aanpassen naar je persoonlijke wens. Moeilijk is het niet, maar je hebt wel wat basiskennis en soms wat oefening nodig. Als ik het kan, dan kan jij het ook (leren). 

Zelf heb ik plannen om nog meer met Nederlands graan te gaan bakken. Misschien kom ik tijdens mijn zoektocht nog wel meer mooie pareltjes tegen zoals de rode tarwe van De Sleage. Dit is nu echt een volkorenmeel waarvan je denkt, waarom heb ik het niet eerder ontdekt. Zo smaakvol en je bakt er zulke mooie broden van! En hun speltbloem en speltvolkorenmeel, ronduit subliem. Je kunt er hele mooie, dunne vliesjes van trekken en het kan verrassend veel water opnemen. Ook een aanrader! Daarnaast mocht ik Tritordeum uit Limburg testen. De korsten van dat brood zijn zo lekker! Je moet er wel mee leren bakken, maar ook dit nieuwe graan is beslist de moeite waard. Mocht je deze granen een keer tegenkomen, ik zeg doen!

IK ZEG FIJNE KERSTDAGEN!

Brood of broodjes gebakken?

Heb je onlangs een van mijn recepten gemaakt? Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van het brood of een andere lekkernij op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD of #xandrabaktbrood. Ik ben reuze benieuwd wat je ervan gebakken hebt. Heel erg bedankt alvast.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Fijne kerstdagen en een gezond 2021

Eén gedachte over “Fijne kerstdagen en een gezond 2021

  1. Ha Xandra,
    Na ruim 2 weken is mijn starter actief genoeg om te bakken. Wanneer moet je de starter gebruiken? Is dat als hij op het hoogtepunt is? Dat is ongeveer 5 uur na het voeden/ verversen.
    Groetjes, Beppie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven