Babka met hazelnootpasta bakken

babka met hazelnootpasta

Babka met hazelnootpasta uit eigen oven. Hoe gaaf is dat! Het zelf maken ervan is ontzettend leuk werk. Moeilijk is het beslist niet. Dit recept is dan zeker ook geschikt voor de beginnende thuisbakker. Het is namelijk minder ingewikkelder dan het er in eerste instantie uit ziet. Ook jij kan in een handomdraai deze fraaie babka op tafel zetten. Veel heb je er niet voor nodig en wanneer je goede ingrediënten zoals tarwebloem van de molen gebruikt, dan krijg je een extra smakelijk zacht en zoet brood.

Versgebakken is dit zoete brioche brood het lekkerst. Wil je er liever ook op een later moment van kunnen genieten, bewaar het dan in de vriezer.

Zoet brioche brood

Echte zoetekauwen zijn trouwens dol op dit zachte brood met hazelnootpasta. Waar tevens echte hazelnoten in zijn verwerkt. Zo verdween een groot gedeelte van deze babka in de tas van dochterlief. Ze vond ons commentaar van ‘Tis echt wel wat zoet hoor’ zwaar overdreven. Zo zie je maar weer, smaken verschillen. Doe mij de volgende keer maar een desembroodje met kaas.

Maar eerlijk is eerlijk, een caloriebommetje is dit brood wel. Wat geen reden hoeft te zijn om deze lekkernij te niet maken. Eet er desnoods iets minder van. Zie het als een traktatie en niet als een dagelijkse boterham. Je kunt het brood zo eten of met een likje roomboter.

Andere smaakmakers

Ben je niet zo van het zoet, vul het deeg dan bijvoorbeeld met verse pesto of tomatensaus. Ook jam, roomkaas en pindakaas behoren tot de mogelijkheden. Mits het maar makkelijk smeerbaar is en het liefst met een vrolijk kleurtje. Dat geeft het mooiste effect. Ik zeg bakken maar!

babka met hazelnootpasta

Hazelnootpasta zonder palmolie

Je kunt elk merk hazelnootpasta nemen voor dit zachte brioche brood. Ik kreeg een pot hazelnootpasta van Bonne Maman via de Foodybox om te testen. Deze hazelnootpasta is onder andere te koop bij Albert Heijn. In potten met 360 of 580 gram inhoud.

Op het etiket kun je lezen dat deze pasta geen palmolie bevat, 100% natuurlijk is, dus zonder kunstmatige toevoegingen wordt gemaakt. Er zit 20% geroosterde hazelnoten in en is gemakkelijk smeerbaar. Dat laatste klopt inderdaad, het is lekker smeuïg en eenvoudig op je brooddeeg aan te brengen.

Bonne Maman hazelnootpasta – ‘Ingrediënten: Suiker, HAZELNOTEN 20%, plantaardige olie (zonnebloem, raapzaad), mager MELKpoeder, magere cacaopoeder 5,5%, cacaoboter, emulgator: zonnebloemlecithine, vanille-extract.’

Helaas is het eerste ingrediënt in de lijst suiker en daar word ik zelf nooit zo blij van. Blijkbaar is veel suiker voor het maken van hazelnootpasta noodzakelijk, want bij veel andere merken zag ik een soortgelijk samenstelling.

Babka recept

babka met hazelnootpasta

Babka met hazelnootpasta en echte hazelnoten

Zacht en zoet brioche brood met hazelnootpasta
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 20 min
Rijstijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 30 min
Gang Brood
Keuken Hollands
Aantal 1 brood

Benodigdheden

  • keukenweegschaal
  • mengkom met deksel
  • kneedmachine
  • foodprocessor of snijplank en mes (noten)
  • deegschraper
  • deegsteker of scherp mes
  • afdekplastic of afsluitbare krat
  • broodbakvorm, circa 25 x 13 x 8 cm
  • rooster

Ingrediënten
  

Deeg

  • 400 g tarwebloem
  • 50 g witte basterdsuiker
  • 7 g instantgist
  • 5 g (bakkers)zout
  • 50 g ei (maat M)
  • 180-190 g melk (op kamertemperatuur)
  • 35 g roomboter (koud)

Vulling

  • 180-200 g hazelnootpasta
  • 35 g hazelnoten, grof gehakt

Topping

  • 15 g hazelnoten, grof gehakt

Verder nog

  • roomboter voor invetten bakvorm
  • bloem voor op werkblad (optioneel)
  • olie voor invetten mengkom

Instructies
 

Voorbereiding

  • Voordat je aan het bakken slaat, is het verstandig om eerst het recept helemaal door te lezen. dat scheelt vaak weer een hoop gedoe. Het gebeurt mij wel eens dat ik met handen vol deeg nog een schraper uit de kast moet vissen. Je raadt het vast al, dat loopt meestal niet netjes af.
  • Verzamel nu alle benodigdheden op je werkblad en weeg alle ingrediënten zorgvuldig af. Snijd de boter in kleine blokjes en hak de hazelnoten middel tot grof. Vet ook de bakvorm alvast in met wat boter.

Deeg kneden en rijzen

  • Neem de mengkom van de kneedmachine en doe hier alle ingrediënten voor het deeg in BEHALVE de roomboter. Hou die nog even apart, die voeg je pas in een later stadium toe. Kneed in ongeveer 10 minuten een elastisch deeg. Test het glutennetwerk door een vliesje te trekken. Voeg nu de blokjes boter toe en kneed ze door het deeg tot je geen boeter meer ziet. Maak een bal van het deeg en leg het in een met olie ingevette kom. Dek de kom af met een deksel en laat het deeg ongeveer 60 minuten op kamertemperatuur rijzen. Bij ons was het die dag 18-19 graden binnen.

Deeg vormgeven en rijzen

  • Haal het deeg uit de kom en rek het voorzichtig uit tot een lap van 40 x 25 cm. Gebruik eventueel een klein beetje bloem op je werkblad, wanneer het deeg plakkerig is. Bestrijk de bovenkant van het deeg met een dun laagje hazelnootpasta en strooi er vervolgens nog wat gehakte hazelnoten overheen.
  • Rol de lap voorzichtig op, begin aan de korte kant. Leg de rol met de naad/sluiting naar beneden op je werkblad en snijd het deeg in de lengte door. Je hebt na afloop 2 halve rollen liggen. Keer ze een klein beetje om, zodat de opengesneden kant naar boven ligt. Leg ze naast elkaar en draai de strengen voorzichtig om elkaar heen. Rek het deeg liever niet teveel uit. Het lijkt een beetje op vlechten, maar dan met slechts 2 strengen. Leg het deeg nu in het ingevette broodbakblik. Als het goed is past het er net in de lengte in. Strooi nu de rest van de gehakte hazelnoten over het deeg.
  • Dek het deeg af en laat het ongeveer 60 minuten op kamertemperatuur rijzen. Bij ons was het die dag 18-19 graden binnen.

Oven voorverwarmen

  • Verwarm halverwege de tweede rijstijd de oven alvast voor op 170 graden (onder- en bovenwarmte)

Brood bakken in de oven

  • Verwijder het plastic en plaats de vorm met het brooddeeg in de oven. Bak de babka in circa 40 minuten goudbruin. Laat het brioche brood afkoelen op een rooster.
  • Het lijkt mij leuk wanneer je daarna een foto van jouw ‘Babka met hazelnootpasta’ op social media met ons deelt. Plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD of #XandraBaktBrood. Dank je wel alvast.

IK ZEG PROVEN MAAR!

Babka met hazelnootpasta gemaakt?

Zelf brood bakken is het leukste wat er is. Heb je deze zachte brioche met echte hazelnootjes gemaakt? Het lijkt mij leuk wanneer je daarna een foto van jouw ‘Babka met hazelnootpasta’ op social media met ons deelt. Plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD of #XandraBaktBrood. Dank je wel alvast.

 

Bron: Met dank aan Bonne Maman voor het beschikbaar stellen van een pot hazelnootpasta zonder palmolie via de foodybox herfst van Kroon op het Werk. Recept Xandra Bakt Brood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Babka met hazelnootpasta bakken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe vind je het recept? Geef je waardering!




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven