Biscotti met pistache, amandelen en citroen

Biscotti met pistache, amandelen en citroen

Biscotti met pistache, amandelen en citroen. Een bijzonder knapperig en smaakvol koekje om zomaar of bij feestelijke gelegenheden van te genieten. Om de biscotti knapperig te krijgen moet je de koekjes meerdere keren bakken. Net zoals men bij het maken van beschuit doet. Biscotti betekent namelijk twee keer gebakken. Deze koekjes worden ook wel cantuccini of cantuci genoemd. Het is exact hetzelfde koekje, maar met een andere benaming. Deze lekkernij komt oorspronkelijk uit Italië en wel uit de regio Toscane.

‘Ik heb voor een vulling van pistache, amandelen, citroen en cranberries gekozen.’

Biscotti is eenvoudig en redelijk snel te maken. De meeste tijd gaat in het bakken en drogen in de oven zitten. De koekjes zijn het absoluut waard. Goed verpakt blijven ze enkele weken knapperig. Al vermoed ik dat ze eerder opgegeten zijn. Zo smakelijk zijn ze. Wanneer je de koekjes te hard vindt, kun je ze eerst even dopen in de warme thee of een kopje koffie. Wil je voor chique gaan, serveer er dan een glaasje amaretto bij.

Dat smaakt naar meer koekjes

Biscotti met pistache, amandelen en citroen

Vrijdag 14 december 2018

Biscotti met pistache, amandelen en citroen

Benodigdheden voor ca. 45 koekjes

Ingrediënten:

  • 300 gr Zeeuwse of patentbloem
  • 150 gr kristalsuiker
  • 2 gr (bakkers)zout
  • 5 gr bakpoeder
  • 0,5 tl citroenrasp, gedroogd
  • 10 druppel vanille-extract (optioneel)
  • 3 eieren maat M

Vulling:

  • 80 gr amandelen zonder vlies
  • 100 gr pistache nootjes, ongebrand
  • 30 gr cranberries, gedroogd

Verder nog:

  • keukenweegschaal
  • set maatlepels
  • mengkom
  • kleine schaal (loskloppen ei)
  • Deense deegklopper, garde of grote vork
  • extra bloem voor op werkblad
  • bakplaat
  • bakpapier
  • snijplank en scherp mes
  • rooster

Biscotti met pistache, amandelen en citroen

Bereidingswijze biscotti met pistache

Zet alle benodigdheden klaar op je werkblad en weeg vervolgens de ingrediënten af.

Verwarm de oven voor op 160 graden (heteluchtstand) of op 180 graden (onder- en bovenwarmte).

Bekleed de bakplaat met een vel bakpapier

Deeg maken:

Doe alle droge ingrediënten (behalve de vulling) in een grote mengkom en roer alles goed door elkaar. Dit is het droge gedeelte.

Neem de kleine kom en klop hier de eieren samen met de vanilledruppels in los. Voeg het natte gedeelde bij het droge en meng de ingrediënten tot een samenhangend geheel. Kneden is niet nodig, het is geen brood.

Voeg daarna de noten en cranberries toe (die hoef je niet eerste te wellen) en verdeel ze gelijkmatig door het deeg. Verdeel het deeg in twee gelijke stukken.

Strooi een klein beetje bloem op je werkblad en maak van beide stukken deeg een lange rol van circa 25 á 30 centimeter. Leg de rollen op de bakplaat, maar vergeet niet om voldoende ruimte tussen het deeg vrij te laten. Druk het deeg daarna nog een pietsje platter.

Biscotti eerste keer bakken

Schuif de bakplaat in de oven en bak de biscotti in ongeveer 25 á 30 minuten goudbruin. Laat ze niet te donker worden, want je gaat ze straks voor een tweede keer bakken.

Haal de bakplaat uit de oven en schuif de rollen biscotti daarna op een snijplank. Laat de koeken daarna een minuut of 5 rusten. Snijd ze vervolgens met een scherp mes in plakken van circa 1 centimeter dik. Plaats de schijven koek plat op de bakplaat. Je kunt ze redelijk dicht tegen elkaar aan leggen. Ik had precies 1 bakplaat vol. Lukt het niet dan bak je ze gewoon in twee of meer keer af.

Biscotti tweede keer bakken

Schuif vervolgens de bakplaat weer in de oven. Verlaag daarna de temperatuur naar 100 graden (hetelucht) of 120 graden (onder- en bovenwarmte). Bak en droog de koekjes nu nog circa 30 á 35 minuten. Keer ze eventueel halverwege de tweede baktijd nog een keertje om.

Tip: Je kunt de biscotti ook op een rooster in de oven leggen. Het drogen gaat dan iets sneller.

Laat de biscotti of cantuccini na het bakken goed afkoelen op een rooster en verpak ze daarna in een goed afsluitbare pot of trommel.

Ik zeg proeven maar!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van je ‘Biscotti met pistache, amandelen en citroen’ op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Geef een reactie: