Bramenjam zonder suiker maken

Bramenjam zonder suiker

Bramenjam zonder suiker maken. Zo leuk, zelf jam maken van fruit uit eigen tuin of in het wild geplukt. Wel jammer dat er meestal zoveel suiker in gaat. Daarom heb ik het deze keer anders aangepakt en het resultaat mag er zijn. Het is zeker geen jammetje voor zoetekauwen geworden, want die zullen waarschijnlijk niet kunnen waarderen. Het bevat alleen puur fruit, een lepeltje honing en agar-agar. Wij vinden dat de pure smaak van bramen zo juist extra goed tot zijn recht komt.

‘Ontsuikeren’

Ik ben zeker niet tegen zoetstoffen, maar wel tegen verborgen suikers. Ik kan iedereen aanraden om verpakkingen te lezen en wat meer te gaan ‘ontsuikeren’. Je moet er even aan wennen, maar na een week weet je niet beter. En zul je al snel de gekochte koekjes en andere lekkernijen als véél te zoet ervaren. Minder suiker nuttigen is bovendien ook gezonder. Een win-win situatie dus. Durf jij het aan?

Dat smaakt naar meer jam:

Bramenjam zonder suiker maken

25 augustus 2015

Benodigdheden:

Bramensap:

 • (kook)pan
 • pan of schaal
 • pureer/passeerzeef of gewone zeef
 • pollepel

Bramenjam:

 • 1 liter sap van verse bramen
 • 1 appel, geschild en grof geraspt (liefst biologisch)
 • 2 el goede honing
 • 2 zakjes agar-agar (á 5 gr) (Ekoplaza)

Verder nog:

 • 3 á 4 glazen potjes met een metalen deksel (beter 1 teveel, dan 1 te weinig)
 • grote pan om de potten en deksels in kokend water te kunnen schoonmaken of spoel ze goed om onder de quooker
 • vlees tang (?) om de potten en deksels uit het kokende water te halen
 • schone theedoek
 • grove rasp (appel)
 • garde
 • kleine soep/juslepel
 • keukenrol (optioneel)
 • Leuke etiketten/stickers voor op de potten jam (optioneel)

Tip: Agar-agar is een vegetarische gelatine-vervanger, E405, het is een smaak- en reukloos wit poeder dat uit bepaalde roodwieren wordt gewonnen. Agar- ager is een Maleis woord en betekent zoiets als gelei.

Bereiding Suikervrije vruchtenjam

Zet alle benodigdheden klaar.

Eerst sap maken:

Was de bramen met behulp van een zeef onder koud stromend water schoon. Doe ze in een pan en voeg er een klein kopje water aan toe. Schil de appel en rasp deze grof. Doe de appelrasp bij de bramen in de pan. Zet de pan op het vuur en breng de bramen zachtjes aan de kook. Laat het mengsel ongeveer 20 á 30 minuten zachtjes pruttelen en haal dan de pan van het vuur.

Steriliseren – Neem ondertussen 3 á 4  brandschone (weck)potten en spoel ze om onder de quooker of plaats ze enkele minuten in een grote pan met kokend water. Omdat ik geen vuurvaste handen heb (wie wel?) gebruik ik een vlees-tang om de potten vast te houden. Plaats ze daarna onderste boven op een schone theedoek.

Zeven – Laat het mengsel eerst wat afkoelen voordat je het door de passeerzeef haalt. Heb je geen passeerzeef? Gebruik dan een gewone zeef en een pollepel om de bramen fijn te prakken. Vang het sap uit de zeef op in een schone kom.

Jam maken:

Meet 1 liter sap af en doe dit in een schone pan, zet deze op een laag vuur. Voeg dan de ook de honing toe en los deze voorzichtig op in de bramensap. Wanneer het sap kookt, zet het vuur dan op zijn laagst. Doe de agar-agar bij het bramensap en gebruik een garde (of vork) om het poeder er goed doorheen te mengen. Klop niet te lang, want daar schijnt de agar-agar niet goed tegen te kunnen. Zodra het opgelost is (max. 2 á 3 minuten) meteen de pan van het vuur halen.

Jam verdelen in potten – Schep meteen, met behulp van een kleine soep/juslepel, de hele warme bramenjam in de potten. Tot net onder de rand. Draai direct de deksels stevig vast. Veeg eventueel de buitenkant van de potten met een stukje keukenrol schoon en plaats ze ondersteboven op een schone theedoek. Zo trekken de deksels vacuüm en blijft de jam langer houdbaar. Ik bewaar de suikervrije jam voor alle zekerheid in de koelkast, want het is minder lang houdbaar dan jam mét suiker.

Tip: Wanneer een pot met bramenjam zonder suiker eenmaal is geopend dan moet je het wel binnen een week of 3 helemaal op maken.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Bramenjam zonder suiker maken’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD of #xandrabaktbrood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Bramenjam zonder suiker maken

9 gedachten over “Bramenjam zonder suiker maken

  1. Beste Cora, ik bewaar de jam in de koelkast. Dus ook als de potjes nog niet geopend zijn. Ik heb een ongeopende staan die ik ongeveer 2 maanden geleden gemaakt hebt en die oogt nog oke. Veel langer zou ik het niet bewaren, omdat suiker een soort van conserveringsmiddel is en dat ontbreekt hier natuurlijk.

  1. Beste Johan, daar zijn de meningen nogal over verdeeld. De term suikervrij laat zich niet makkelijk omschrijven. Ik noem iets suikervrij wanneer ik er geen geraffineerde suiker aan heb toegevoegd. Er zitten tenslotte ook fruitsuikers in dit recept.

 1. Ik ga dit recept eens proberen. Dank je wel. Nog een handige jampot-tip. Tijdens het koken van de jam zet ik de potten en deksels bandschoon in de oven op 130-140 graden. Als de jam helemaal klaar is haal ik de potten 1 voor 1 uit de oven. Dan zijn alle bacterien, virussen en schimmels gedood.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven