Granola maak je natuurlijk zelf

Granola maak je natuurlijk zelf

Sinds kort ben ik een groot fan van Griekse yoghurt met granola. Heerlijk als ontbijt, zodat je de dag goed kunt starten. Maar als tussendoortje of lunch ook heel voedzaam. De lekkerste granola maak je natuurlijk zelf. Voordelen? Je weet wat je eet en je kunt het eenvoudig aan je eigen smaak aanpassen. Houd je bijvoorbeeld niet van cranberries, neem dan stukjes vijg of dadel. Liever glutenvrij? Vervang de granen door een combinatie van rijst-, boekweit-, gierst-, quinoa-, amaranth- en/of maïs vlokken.

Granola of muesli

Granula of Granola werd uitgevonden in Dansville, New York, door Dr James Caleb Jackson in het Jackson Sanitarium in 1863. Granola is dus overgewaaid uit Amerika en wordt ook in Europa wordt steeds populairder. Het mengsel bestond oorspronkelijk uit havermout, noten, honing en soms ook wat gepofte rijst. Deze ingrediënten werden vervolgens krokant gebakken. Muesli daarentegen eet je ongebakken.

Mijn versie is zonder toegevoegde zoetstof, omdat ik niet zo’n zoetekauw ben. Je kunt er eventueel wat honing bij doen wanneer je het gaat eten. Of een klein beetje suiker voordat je het gaat bakken. Let dan wel goed op, want suiker kan snel verbranden in de oven!

Granola maak je natuurlijk zelf

Ingrediënten voor 1 kleine pot granola:

  • 100 gr 3-granenvlokken (tarwe, haver, gerst)
  • 75 gr ongebrande noten (walnoten, amandelen)
  • 50 gr gemengd gedroogd fruit (gele rozijnen, cranberries)
  • 100 gr gemengde pitten en zaden (pompoen, zonnebloem, sesam, lijnzaad)
  • 15 gr geraspte kokos
  • 0,5 tl kaneelpoeder
  • 2 el kokosolie

Verder nog:

  • ovenplaat
  • vel bakpapier
  • groot mes
  • snijplank
  • goed afsluitbare pot
  • keukenweegschaal
  • mengkom

Bereiding van de granola:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Hak de noten en eventueel het gedroogde fruit grof.

Doe dan alle ingrediënten in een grote kom en meng alles goed door elkaar.

Bekleed een ovenplaat met bakpapier en strooi het mengsel op het bakpapier.

Schuif de bakplaat in de oven en verlaag meteen de temperatuur naar 160 graden.

Bak de granola in ongeveer 15 tot 18 minuten goudbruin. Meng alles halverwege de baktijd nog eens goed door elkaar.

Haal de bakplaat uit de oven en laat de granola afkoelen. Dit kan gewoon op de ovenplaat, maar je kunt het ook op een koele bakplaat uitspreiden. Dan gaat het iets sneller. Pas in de (weck)pot doen wanneer de granola echt goed is uitgedampt en afgekoeld. Anders wordt het mengsel taai.

Tip: Je verwarmt de oven iets hoger voor, omdat er een deel van de warmte ontsnapt wanneer je de bakplaat in de oven plaatst. Daarna de temperatuur meteen op de juiste stand zetten.

EET SMAKELIJK!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

3 comments on “Granola maak je natuurlijk zelf”

  1. Eric schreef:

    Heerlijk recept
    Ga het vandaag voor de tweede keer maken.
    ipv yogurt gebruik ik verse amandelmelk samen met de granola wat stukjes sinasappel of banaan .

    1. Xandra schreef:

      Leuk Eric! Granola is makkelijk te maken en je weet wat je eet 🙂

Geef een reactie: