Kruidnootjes bak je eenvoudig zelf

Kruidnootjes bak je eenvoudig zelf

Kruidnootjes bak je eenvoudig zelf. Binnenkort staat Sint weer voor de deur. De hoogste tijd om zelf kruidnootjes te bakken! Je kunt allerlei verschillende ingrediënten aan het standaard recept toevoegen. Zo zijn kruidnootjes met sesamzaden bijvoorbeeld erg lekker. Denk ook eens aan een scheutje Amaretto in plaats van melk. Vandaag heb ik gekozen voor een combinatie van fijngehakte walnoten en cacaopoeder. Het recept van de kruidnootjes variatie op het origineel is goed voor één bakblik boordevol kruidnootjes. Bakken en smullen maar!

Dat smaakt naar meer december lekkernijen:

Kruidnootjes bak je eenvoudig zelf

1 november 2012 / update 2019

Benodigdheden voor 1 bakplaat

Ingrediënten:

  • 50 gr fijngesneden walnoten
  • 200 gr patentbloem of Zeeuwse bloem
  • 100 gr (room)boter, zacht
  • 2 tl bakpoeder (= 6 gr)
  • 100 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 3 el melk
  • 3 el cacaopoeder
  • 1 el speculaaskruiden
  • 1/4 tl zout

Verder nog:

  • bakpapier
  • mengkom
  • handmixer
  • keukenweegschaal
  • maatlepels

Bereidingswijze kruidnootjes

Voorbereidingen:

Lees eerst het recept een keer door. Verzamel alle benodigdheden, zorg dat ze op kamertemperatuur zijn en weeg vervolgens de ingrediënten zorgvuldig af. Bekleed een bakplaat met een stuk bakpapier.

Oven voorverwarmen:

Verwarm daarna de oven alvast voor op 175 graden.

Deeg maken en kruidnootjes vormen:

Neem vervolgens een schaal of mengkom en doe hier daarna alle droge ingrediënten in; bloem, bakpoeder, cacao, zout, kruiden, suiker en stukjes walnoot. Roer alles daarna goed door elkaar. Voeg vervolgens de melk en zachte boter toe. Kneed dit goed door totdat er een soepel deeg is ontstaan. Kneed niet te lang, anders krijg je taaie kruidnootjes. Gemengd is gemengd.

Tip: Wanneer je het deeg een dag eerder maakt en goed verpakt in de koeling laat rusten, kunnen de smaakmakers zich goed ontwikkelen. 

Maak allemaal kleine balletjes van het deeg (denk aan soepballetjes). Leg ze daarna op de bakplaat en druk ze vervolgens iets platter. Probeer de kruidnootjes ongeveer even groot te maken, want dan zijn ze allemaal tegelijk gaar.

Schuif eerst de bakplaat in het midden van de oven en bak daarna de kruidnootjes in ongeveer 20 tot 25 minuten bruin. Laat ze na het bakken afkoelen op een rooster of plat bord. Als je ze uit de oven haalt, zijn ze nog een klein beetje zacht. Tijdens het afkoelen worden ze steviger.

Bewaar de afgekoelde nootjes daarna in een goed afsluitbare pot of trommel.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Kruidnootjes variatie op het origineel’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Kruidnootjes bak je eenvoudig zelf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven