Kruidnootjes bak je eenvoudig zelf

Kruidnootjes bak je eenvoudig zelf

Kruidnootjes bak je eenvoudig zelf. Binnenkort staat Sint weer voor de deur. De hoogste tijd om zelf kruidnootjes te bakken! Je kunt allerlei verschillende ingrediënten aan het standaard recept toevoegen. Zo zijn kruidnootjes met sesamzaden bijvoorbeeld erg lekker. Denk ook eens aan een scheutje Amaretto in plaats van melk. Vandaag heb ik gekozen voor een combinatie van fijngehakte walnoten en cacaopoeder. Het recept van de kruidnootjes variatie op het origineel is goed voor één bakblik boordevol kruidnootjes. Bakken en smullen maar!

Maak samen mooi herinneringen

Heb jij ook mooie herinneringen aan het samen bakken van kruidnootjes? Nee? Dan wordt het de hoogste tijd om aan de slag te gaan. Zelfs voor wie geen geen 5 december viert is het een lekkernij en ze zijn ook nog eens eenvoudig te maken. Met de hoeveelheid en soorten specerijen kun je wisselen. Denk maar aan de verschillende smaken en kleuren speculaas die er zijn. Je hebt speculaas die lichtbeige is doordat er witte in plaats van bruine suiker wordt gebruikt. Maar je hebt ook gewone speculaas waar men donkere basterdsuiker aan toevoegt. En dat zie je niet alleen, dat proef je ook. 

Ik weet het nog als de dag van gisteren. Mijn zusje en ik mochten bij een vriendinnetje kruidnootjes komen bakken. Haar moeder had namelijk een oven in hun nieuwe onderkomen gekregen. Een luxe in die dagen, tenminste dat vond ik, want wij hadden er geen. Tegenwoordig staat er in bijna elk huis wel een exemplaar.  Het was een waar bakfeest, al ben ik wel vergeten of na afloop de keuken erg ontploft was.  

Toen ik eenmaal zelf kinderen had, was het natuurlijk vanzelfsprekend dat we samen aan de slag gingen. Hele ladingen hebben we gebakken. Zelfgemaakte lekkernijen blijven immers een dankbaar geschenk. Inmiddels is onze familie uitgebreid met een kleinkind. Je snapt het al. Ik kan niet wachten totdat het groot genoeg is om samen kruidnootjes te gaan maken. 

Recept voor ambachtelijke kruidnoten

Tip: Wanneer je het deeg een dag eerder maakt en goed verpakt in de koeling laat rusten, kunnen de smaakmakers zich goed ontwikkelen. 

Kruidnootjes bak je eenvoudig zelf

Kruidnootjes bak je eenvoudig zelf

Kruidnootjes, leuk om samen met de kids of je beste vriend of vriendin te bakken. Recept Xandra Bakt Brood.
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 15 min
baktijd 20 min
Totale tijd 45 min
Gang Koek
Keuken Hollands
Aantal 1 koektrommel

Benodigdheden

  • mengkom
  • (hand)mixer
  • keukenweegschaal
  • maatlepels
  • bakpapier
  • bakplaat

Ingrediënten
  

  • 200 gr patentbloem of Zeeuwse bloem
  • 100 gr (room)boter, zacht
  • 2 tl bakpoeder (= 6 gr)
  • 100 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 3 el melk
  • 3 el cacaopoeder
  • 1 el speculaaskruiden
  • ¼ tl zout
  • 50 gr fijngesneden walnoten

Instructies
 

Voorbereidingen:

  • Lees eerst het recept een keer door. Verzamel alle benodigdheden, zorg dat ze op kamertemperatuur zijn en weeg vervolgens de ingrediënten zorgvuldig af. Bekleed een bakplaat met een stuk bakpapier.

Oven voorverwarmen:

  • Verwarm daarna de oven alvast voor op 175 graden.

Deeg maken en kruidnootjes vormen:

  • Neem vervolgens een schaal of mengkom en doe hier daarna alle droge ingrediënten in; bloem, bakpoeder, cacao, zout, kruiden, suiker en stukjes walnoot. Roer alles daarna goed door elkaar. Voeg vervolgens de melk en zachte boter toe. Kneed dit goed door totdat er een soepel deeg is ontstaan. Kneed niet te lang, anders krijg je taaie kruidnootjes. Gemengd is gemengd
  • Tip: Wanneer je het deeg een dag eerder maakt en goed verpakt in de koeling laat rusten, kunnen de smaakmakers zich goed ontwikkelen.
  • Maak allemaal kleine balletjes van het deeg (denk aan soepballetjes). Leg ze daarna op de bakplaat en druk ze vervolgens iets platter. Probeer de kruidnootjes ongeveer even groot te maken, want dan zijn ze allemaal tegelijk gaar.
  • Schuif eerst de bakplaat in het midden van de oven en bak daarna de kruidnootjes in ongeveer 20 tot 25 minuten bruin. Laat ze na het bakken afkoelen op een rooster of plat bord. Als je ze uit de oven haalt, zijn ze nog een klein beetje zacht. Tijdens het afkoelen worden ze steviger.
  • Bewaar de afgekoelde nootjes daarna in een goed afsluitbare pot of trommel.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

Kruidnootjes bak je eenvoudig zelf

Heb je deze decemberlekkernijen gemaakt? Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Kruidnootjes bak je eenvoudig zelf’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood. Dank je wel alvast.

Dat smaakt naar meer feestelijke baksels:

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Kruidnootjes bak je eenvoudig zelf

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe vind je het recept? Geef je waardering!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven