Lavendelkoekjes van Mary Berry

Lavendelkoekjes van Mery Berry 2

Van het bakken van deze heerlijke lavendelkoekjes word je helemaal Zen. Dat Lavendula officinalis kalmerend en ontstekingsremmend werkt wist ik natuurlijk wel. Zo heb ik het wel eens als een etherische olie in een brandertje gebruikt. Maar dat je het ook kunt eten was nog niet eerder bij mij opgekomen. Zo zag ik ergens op internet dat je van de bloemen bijvoorbeeld thee kunt zetten en er zelfs lavendel ijs van kunt maken. Maar vandaag testen we dit heerlijk geurende kruid in een koekje. Ik ben benieuwd hoe dat smaakt! Jij ook?

De lavendelkoekjes smaken heerlijk. Het zijn een soort zandkoekjes met een vleugje lavendel. Mary Berry maakte 2 worstjes van 15 centimeter lengte van het deeg en rolde ze vervolgens nog door wat rietsuiker. Ze laat het deeg daarna afkoelen in de koelkast en snijdt er daarna 20 ronde plakken van. Ik heb de koekjes op een andere manier gemaakt.

Dat smaakt naar meer koekjes:

Lavendelkoekjes van Mary Berry

17 juli 2015

Gebruik onbespoten, verse bloemen en zachte, jonge blaadjes. Haal ze wel eerst van de steeltjes af, want die zijn te hard.

Benodigdheden voor 20 koekjes

Ingrediënten:

 • 225 gr tarwe (patent)bloem of Zeeuwse bloem (De Zandhaas)
 • 175 gr zachte roomboter (ongezouten)
 • 100 gr kristalsuiker
 • 2 el fijngehakte, verse lavendelbloemen & zachte, jonge blaadjes

Verder nog:

 • mengkom
 • keukenweegschaal
 • (hand)mixer of Deense deegklopper
 • bakpapier
 • bakplaat
 • metalen citroen stampertje of grote vork
 • paletmes of bakspaan (kaasschaaf gaat ook prima)

Bereiding knapperige koekjes met lavendel

Zorg dat alle benodigdheden klaar staan en op kamertemperatuur zijn. Weeg de ingrediënten af.

Doe de zachte boter in een mengkom en klop deze los. Roer dan de fijngehakte lavendel er door (zo haal je de meeste smaak uit het kruid).

Meng dan de kristalsuiker door de boter en daarna voorzichtig de patentbloem. Omdat de boter te zacht was om te vormen, heb ik het mengsel 30 minuten in de koelkast gezet.

Verwarm intussen de oven voor op 160 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.

Verdeel het deeg in 20 gelijke porties (keukenweegschaal) en maak er kleine balletjes van. Leg er 10 op een bakplaat met voldoende tussenruimte, want de het deeg zakt wat uit tijdens het bakken. Duw er zachtjes met een metalen citroen stampertje op zodat er een motiefje in komt en de balletjes wat platter worden. Je moet de lavendelkoekjes in 2 sessies bakken.

Schuif de eerste bakplaat in het midden van de oven. Bak het deeg 18 á 20 minuten, wanneer de randen goudbruin kleuren, zijn de koekjes gereed. Haal ze met behulp van een paletmes/ bakspaan/kaasschaaf voorzichtig van het bakpapier en laat ze op een rooster goed afkoelen. Bak ondertussen de rest van de lavendelkoekjes.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Lavendelkoekjes van Mary Berry’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD

Bron: Het onderstaande recept is gebaseerd op Mary Berry’s recept ‘lavendelkoekjes’ uit haar bakbijbel. Ik heb toestemming van de uitgeverij om dit recept met jullie te delen.

<script type=”text/javascript”>var bol_sitebar={“id”:”bol_1590159415636″, “baseUrl”:”partner.bol.com”,”urlPrefix”:”https://aai.bol.com/openapi/services/aai/”,”productId”:”productid=9200000035871191″,”familyId”:”9200000035871191″,”site_id”:”43593″,”target”:true,”rating”:true,”price”:true,”deliveryDescription”:true,”button”:true,”link_name”:”Mary%20Berry%27s%20bakbijbel%2C%20Mary%20Berry”,”link_subid”:””,”background_color”:”#FFFFFF”,”text_color”:”#CB0100″,”link_color”:”#0000FF”};</script><script type=”text/javascript” src=”https://partner.bol.com/promotion/static/js/partnerProductlink.js” id=”bol_1590159415636″></script>

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Lavendelkoekjes van Mary Berry

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven