Stoofpeertjes cake met pecannoten

Stoofpeertjes cake met pecannoten

De Citroen cake van oma viel laatst zo in de smaak bij mijn huisgenoten, dat ik graag nog een cake voor ze wilde bakken. Twee keer hetzelfde smaakje is ook zo saai, dus ben ik een rondje door de voorraad- en koelkast gegaan. Daar kwam ik nog een paar stoofpeertjes tegen. Zou je die ook door een cake beslag kunnen doen? Op internet kon ik niet zo snel iets vinden, dus heb ik op goed geluk maar wat door elkaar gemixt. Nou de smaak stoofpeertjes cake met pecannoten viel absoluut niet tegen. Het is erg lekker zelfs! Dit recept gaat in de map met: √ Goedgekeurd.

Gieser Wildeman

Van Gieser Wildemannen maak je heel eenvoudig zelf de lekkerste stoofpeertjes. Je kunt ze stoven in rode wijn, port of rode bessensap, met wat kaneel en bijvoorbeeld een steranijs. Sommige mensen voegen ook suiker toe, maar persoonlijk vind ik dat niet nodig. De peertjes zijn al zoet genoeg van zichzelf. Het meeste werk gaat in het schillen zitten. Daar voor gebruik ik een asperge schiller, want dan weet ik zeker dat ik na afloop geen stukjes nagel en vel mis. Ik ben blijkbaar niet zo handig met een ouderwetse dunschiller. Daarna is het een kwestie van alles in een grote pan doen en een uurtje of zo op een heel laag vuurtje laten staan. Slow cooking noemen ze dat.

Tip: Wanneer je verse stoofpeertjes gebruikt, kook ze dan niet helemaal zacht. Zo blijven de stukjes beter intact als je ze door het beslag moet mengen. Tijdens het bakken van de cake garen ze toch nog verder.

Stoofpeertjes cake met pecannoten

Ingrediënten:

 • 200 gr stoofpeertjes (+- 3 stuks), in kleine blokjes gesneden
 • 40 gr pecannoten, grof gehakt
 • 250 gr patentbloem of Zeeuwse bloem
 • 100 gr kristalsuiker
 • snufje (bakkers)zout
 • 1/2 tl spekkoekkruiden (of andere koekkruiden)
 • 2 tl bakpoeder
 • 2 eieren
 • 100 gr zachte roomboter + een beetje om de vorm in te vetten
 • 100 gr (roer)yoghurt

Verder nog:

 • vel pakpapier
 • cakevorm of kleine broodbakvorm
 • Deense deegklopper of een handmixer

Bereiding van de stoofpeertjes cake met pecannoten:

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

Verwarm de oven voor op 160 graden en plaats alvast het rooster net onder het midden van de oven.

Vet de cake vorm lichtjes in en bekleed de bodem en de lange zijden met bakpapier. Dan blijft de cake niet aan de vorm plakken en kun je het er na afloop makkelijker uithalen.

Tip: Meng/klop het beslag niet te lang, want dan gaan de glutenstrengen zich ontwikkelen en krijg je een taaie cake.

Doe de bloem, suiker, zout, bakpoeder en koekkruiden in een kom en meng/klop deze goed door elkaar.

Roer/klop er dan de vloeibare roomboter, de eieren en de yoghurt doorheen. Zorg dat een glad beslag ontstaat. Voeg dan de grofgehakt pecannoten toe. Weer goed mengen/kloppen.

Als laatste heel voorzichtig de blokjes stoofpeer door het beslag mengen. Pas op dat ze niet stuk gaan. Schep het beslag in de cakevorm en plaats deze in de oven.

Bak de stoofpeertjes cake met pecannoten in ongeveer 60 á 65 minuten goudbruin.  Je kunt met behulp van een saté prikker controleren of de cake gaar is. Er blijft dan geen beslag meer aan de prikker hangen. Doe dit wel pas aan het einde van de baktijd en open de oven niet eerder, want dan zal de cake inzakken. En is al je werk voor niets geweest.

Laat de stoofpeertjes cake met pecannoten in de vorm afkoelen, want dan droogt deze minder uit. Haal de cake dan uit de vorm en snijd het in plakken.

EET SMAKELIJK!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

5 comments on “Stoofpeertjes cake met pecannoten”

 1. Maaike schreef:

  Yum! Ziet er erg lekker uit!

  Ik heb hier nog wat Gieser Wildemannetjes liggen, dus als ik de tijd kan vinden, ga ik hem maken! 🙂

  1. Xandra schreef:

   Leuk Maaike! Deze cake is erg lekker en je kunt meteen je restjes opmaken. Veel bakplezier! Groetjes, Xandra

 2. Petra schreef:

  Heerlijke cake!! Ook lekker met verse walnoten.

 3. Sandra Albano-Onclin schreef:

  Staat nu in de oven, ben zeer benieuwd!

Geef een reactie: