Bruin brood vs Allinson testen

Bruin brood vs Allinson 5

Bruin brood vs Allinson. Wij zijn sinds een paar weken helemaal in de ban van de Allinson. Je kunt met dit brood werkelijk de lekkerste panini’s ooit maken. Maar eigenlijk past elke soort en smaak beleg hier wel op. Ik was nieuwsgierig of je een deel van het volkorenmeel door bloem kunt vervangen. Dat gaat heel goed mits je iets minder water gebruikt. Net zoals haar grote broer is deze lichtere variatie een deeg voor de meer ervaren hobbybakker. Wacht mij nog een uitdaging. De volgende keer dit recept eens met 100% tarwebloem proberen te maken. Leuk!

‘Allinson light’

Je mag een Allinson alleen Allinson noemen wanneer je 100% volkorenmeel gebruikt. Dus zat ik een beetje met de naamgeving van de ‘light’ versie, want deze variatie heb ik gemaakt van 50% tarwe volkorenmeel en 50% tarwebloem. Ook heel smakelijk. Het lijkt een beetje op een knipbruin (van vroeger). Zoals ik al verwacht had is het half-volkorenbrood inderdaad meer gerezen dan de echte Allinson (zie bovenstaande foto). En ik heb iets minder water toegevoegd. Volkorenmeel neemt veel vocht op en de ‘light’ versie bevat natuurlijk een stuk minder van deze vezels.

Dat smaakt naar meer Allinson volkoren:

Bruin brood vs Allinson testen

15 december 2014

Benodigdheden voor 1 bruin busbrood

Ingrediënten (voor 1 brood):

 • 220 gr tarwe volkorenmeel (De Zandhaas)
 • 220 gr tarwebloem
 • 2,5 gr instantgist
 • 9 gr bakkerszout
 • 90 gr (volkoren)desem
 • 265 gr + 110 gr water

Verder nog:

 • broodbakblik (21x11x7 cm)
 • bakspray of olie om in te vetten
 • 2 mengkommen
 • deksel, douchemutsje of een stukje plastic
 • deegsteker
 • (siliconen) kwastje
 • kneedmachine
 • keukenweegschaal
 • lepelweegschaal (optioneel)
 • hittebestendig bakje (stoom)

Bereidingswijze bruinbrood met hoge hydratatie

Zorg dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn en weeg de ingrediënten alvast af en zet alles klaar.

Deeg maken:

Doe het meel en de bloem in een kom en roer hier eerst het zout doorheen en daarna pas de droge gist. Zout en gist kunnen beter niet direct met elkaar in aanraking komen, omdat zout de werking van gist teniet doet.

Doe in een andere kom het desem en 265 gram water, roer deze goed door elkaar. Voeg dan het meel bij het desem/water en meng het 10 minuten rustig op een lage stand. Dus het is meer roeren/mengen in plaats van kneden! Zet de kneedmachine dan nog ongeveer 5 minuten op een lage stand. Als het goed is, is er nu een soepel deeg ontstaan. Test dit nog even voor alle zekerheid met een klein stukje deeg. Zachtjes uit elkaar trekken, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Scheurt het vliesje te snel, kneed het deeg dan nog 1 minuut.

Kneed het deeg nu nog 2 minuten op een lage stand en voeg in 2 of 3 keer het overige water, 110 gram, toe tot het geheel is opgenomen. Er is nu een beetje flubberig, maar toch één geheel vormend deeg ontstaan.

TIP: Waarom niet meteen aan het begin van het kneedproces al het water toevoegen? Omdat je eerst stevige en elastische glutenstrengen moet creëren, voordat zij extra toevoegingen zoals water, pitten, zaden en dergelijke goed kunnen vasthouden!

Eerste rijs:

Vet een mengkom goed in en doe daar vervolgens het deeg in. Dek de kom af met een douchemutsje of een stukje plastic. Laat het geheel 50 minuten op kamertemperatuur rijzen

Oven voorverwarmen:

Verwarm de oven alvast goed voor op 240 graden. Plaats 2 roosters net onder het midden van de oven en zet op de onderste alvast een oud bakblikje. Daar gaat straks heet water in om stoom te creëren, zodat het brood mooi en goed kan rijzen zonder te scheuren.

Vet nu het broodbakblik in.

Deeg vormen tot busbrood:

Maak het werkblad nat met water en leg het deeg hier op. Maak dan ook je handen nat en vorm voorzichtig een busbrood. Weet je niet hoe dat in zijn werk gaat, kijk dan eerst even: mini busbroden vormen. Met het Allinsondeeg is het meer een kwestie van vouwen, dan van echt oprollen. Het deeg moet wel op spanning gebracht worden en dit bereik je door het te vormen/vouwen. Leg het busbrood voorzichtig, met de naad naar beneden in het broodbakblik. Steek (snijd) het deeg in de lengte deels doormidden met een natgemaakte deegsteker.

Tweede rijs:

Dek het broodbakblik af en laat het deeg bij 30 graden nog 30 minuten rijzen.

Brood bakken in de oven:

Doe een paar minuten voordat het brood de oven in gaat, een half kopje kokend water in de oude ovenschaal. Schuif dan het broodbakblik in de oven en verlaag de temperatuur naar 200 graden. Bak het brood in ongeveer 55 tot 60 minuten goudbruin.

Haal het brood uit de vorm en leg het op een rooster om goed af te koelen. Kwast eventueel de buitenzijde in met wat water, dan wordt de korst wat zachter.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Bruin brood vs Allinson’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Bruin brood vs Allinson testen

4 gedachten over “Bruin brood vs Allinson testen

 1. Beste Xandra,
  Er wordt gezegd dat je desembrood niet in een broodbakblik mag bakken omdat het zuur in de desem de laag in het bakblik kan aantasten. In hoeverre is dat waar? Ik hou namelijk niet zo van vloerbrood. Wel als het net uit de oven komt maar als je het invriest en daarna er uit haalt is de korst taai. Daarom prefereer ik brood gebakken in een broodbakblik.
  vriendelijke groet,
  Lioe

  1. Beste Lioe,

   Dat is zeker waar, het zal voor een keer niet echt veel schade opleveren, maar wanneer je vaker desemdeeg in een bakblik doet wel. Ik ben helaas zo onverstandig geweest om mijn duurdere blikken daarvoor te gebruiken en moest nieuwe kopen. De beschadigde hou ik nu alleen voor desem. Wat ook meespeelt is dat je dit brood vaak op hogere temperaturen bakt en daar kan de beschermlaag ook niet goed tegen. Oplossing? Neem voor desemdeeg gewoon een paar goedkope bakblikken van de action of zo.
   Groetjes, Sandra

 2. Dag Xandra
  Ik heb dit brood reeds gemaakt en heb toen 90 desem gebruikt zoals je in de basis hebt uitgelegd volgens de 2:2:1 methode met water:bloem:desem. Is dit juist? het deeg was namelijk zo vochtig en plakkerig dat ik er amper een busbrood van kon vormen. Ligt dit aan de manier waarop ik de desem heb genomen en moet ik gewoon 90g van mijn moederdesem gebruiken zonder te activeren de avond voordien?
  Bedankt!

  1. Beste Anne-Laure, het voeden van je desem klopt. Je kunt ook andere verhoudingen gebruiken als dat beter voor jou werkt, mits je altijd maar evenveel meel als water toevoegt. Het deeg voor een Allinson hoort nat te zijn. Het heeft immers een extreem hoge hydratatie. Dat is het kenmerk van dit type brood. Met nat deeg moet je om leren gaan. Daarom is dit recept iets meer geschikt voor de gevorderde thuisbakker. Maar wie van een beetje uitdaging houdt kan dit speciale brood ook maken. Bak ze! Gr. Sandra

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven