Courgette pecannoten brood

Courgette pecannoten brood

Een paar weken geleden heb ik hetzelfde recept gebruikt, maar toen met rode bieten in plaats van courgette. Dat bieten desembrood is zo goed bevallen, dat ik er deze keer maar een courgette pecannoten desembrood van heb gemaakt. Gewoon om eens te kijken of dat ook zo smakelijk is.

Een courgette is vrij neutraal en daarom proef je er bijna niets van terug. Wel maakt het dat het broodkruim veel zachter en wat sappiger is. De pecannoten zorgen voor een knapperige bite van het brood. Wij bewaren het courgette pecannoten desembrood in de vriezer. Even ontdooien in een broodrooster. Een beetje roomboter, een plakje kaas en smikkelen maar. Hier kan geen supermarkt brood tegen op!

Courgette uit eigen tuin

De courgette, ook wel: mergpompoen genoemd is een groente. De naam courgette komt uit het Frans en is een verkleinwoord van courge, dat merg betekent. Ze zijn er in het groen en geel, effen en gestreept, langwerpig en rond. Cucurbita pepo komt uit de komkommerfamilie (Cucurbitaceae). Je hebt compact groeiende planten en kruipende soorten die lange uitlopers vormen.

We oogsten momenteel regelmatig courgettes in onze eigen tuin. Het kweken van deze groente is helemaal niet moeilijk. Zelfs in een grote plantenbak op een balkon doen ze het goed. Ze smaken niet allemaal hetzelfde. Zo is de gele variatie wat zoeter dan de groene en daarom ook lekker om zo in een salade te eten of er rauwe courgette pasta van te maken. De bolvormige modellen lenen zich goed om te vullen met bijvoorbeeld rijst en kruiden.

Courgette pecannoten brood

6 augustus 2014

Ingrediënten:

 • 400 gr tarwebloem
 • 8,5 gr bakkerszout
 • 160 gr grofgeraspte rauwe courgette incl. schil
 • 100 gr pecannoten, grof gehakt
 • 220 gr tarwedesem
 • 200 gr water
 • 1 el olijfolie

Verder nog:

 • grote plastic zak
 • deegschraper (optioneel)
 • wat roggebloem of -meel voor in het rijsmandje
 • rijsmand, pitriet, rond
 • oven(pizza)steen
 • oud bakblikje, om onderin de oven te zetten om stoom te creëren

Courgette pecannoten brood

Bereiding courgette pecannoten brood

Zorg dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn.

Was de courgette schoon en rasp deze daarna grof.

Doe de tarwebloem en het bakkerszout in een kom en roer deze ingrediënten goed door elkaar. Neem een andere schaal en meng daar het water en desem in, goed mengen. Voeg dan het natte mengsel bij het droge en meng goed, totdat de bloem al het water heeft opgenomen.

Kneed het mengsel ca. 5 min. in de kneedmachine met speciale kneedhaak (Kenwood) op stand 1. Voeg dan de stukjes courgette en pecannoten toe en kneed nog 5 minuten. Als het goed is, is er nu een soepel deeg ontstaan. Test dit nog even voor alle zekerheid met een klein stukje deeg. Zachtjes uit elkaar trekken, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Als het niet scheurt is het deeg klaar en kun je er een bal vormen. Scheurt het vliesje te snel, kneed het deeg dan nog 2 of 3 minuten. Leg het vervolgens in een licht ingevette kom. Dek deze af met een plastic zak en laat het op kamertemperatuur ongeveer 1 á 1 1/2 uur rijzen.

Strooi wat roggebloem/meel in het rijsmandje. Haal het deeg uit de kom, kneed het lichtjes door en vorm weer een bal, strooi hier een beetje meel over en leg het met de goede kant naar beneden, in het mandje. Strooi ook nog wat meel over de bovenzijde van het deeg. Schuif het mandje in een grote plastic zak, een beetje opgeblazen. Laat het deeg voor de tweede maal rijzen op kamertemperatuur, dit keer 4 á 6 uur. Het ligt er een beetje aan hoe warm het in huis is.

Tip: Het deeg van dit courgette pecannoten desembrood is iets lastiger te vormen, omdat het wat slapper en kleveriger is. Ik heb een deegschrapertje gebruikt om het deeg tot een bal te vouwen en een beetje roggebloem/meel op het werkblad en mijn handen.

Verwarm de oven, met daarin de pizzasteen, voor op 220 graden. Plaats daarna het oude bakblikje, met een half kopje water er in, onderin de oven. Kiep het mandje voorzichtig op een pizzaschep of direct op de oven(pizza)steen. Snij het deeg, met een scherp mesje of een lame, in. Zodat het niet gaat scheuren op ongewenste plaatsen tijdens het laatste rijsproces in de oven. Verlaag de oventemperatuur na 5 minuten tot 200 graden. Bak het brood in ongeveer 40 tot 45 minuten gaar. Klop ter controle even op de onderkant van het brood, het moet hol klinken.

Laat het brood goed afkoelen op een rooster , voordat je het gaat snijden. Je kunt dit courgette pecannoten desembrood heel goed in de vriezer bewaren. Meteen uit de vriezer ontdooien in een broodrooster geeft een knapperig korstje.

Ik zeg proeven maar!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Courgette pecannoten brood

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven