Desembrood met pompoen en pitten

Desembrood-met-pompoen-en-pitten

Het is weer pompoenen tijd! Overal zijn ze weer te koop! Je hebt ze in allerlei kleuren en maten. Enkel voor de sier, of om op te eten of beide natuurlijk. Wat dacht je van een heerlijke pompoensoep, -taart, -risotto, -pannenkoeken, in ovenschotels et cetera. Maar heb je misschien ook wel eens aan brood gedacht? Dit desembrood met pompoen en pitten is erg lekker. Sappig door de pompoen en knapperig door de pitten. Een heerlijke variatie voor een gezonde en smakelijke herfst.

Uchiki Kuri pompoen

De Uchiki Kuri is een Japanse Hakkaido pompoen. De jonge pompoenen zijn eerst fel geel van kleur ( zie foto hier onder) maar verkleuren naar oranje als ze rijp en oogstklaar zijn. Het vruchtvlees is geeloranje en buitengewoon rijk aan vitamines en mineralen. De Uchiki Kuri heeft een ietwat zoete en nootachtige smaak. Je kunt deze pompoenen vaak wel tot in maart bewaren. Men zegt dat het aroma en de voedingswaarde zelfs in de loop van de tijd nog beter wordt.

Uchiki kuri pompoen
Uchiki Kuri groeit in een grote bloempot op ons terras (zomer 2013)

Baktip desembrood

Vergeet niet om 8 – 10 uur van te voren je desem te activeren, zodat het nog net niet op zijn hoogtepunt is wanneer e het in je deeg gaat verwerken. Je leest er hier alles over: Desem onderhouden en activeren.  

Laat het brood, na het bakken, eerst goed afkoelen op een rooster. Dan pas mag je het aansnijden. Je kunt dit Desembrood met pompoen en pitten ook goed in de vriezer bewaren.

Recept pompoen desembrood met pitten

Desembrood-met-pompoen-en-pitten

Desembrood met pompoen en pitten

Bak ook eens dit heerlijk herfst desembrood met een vulling van pompoen en pompoenpitten. Het recept is van Xandra Bakt Brood.
Gang Brood
Keuken Hollands
Aantal 1 vloerbrood

Benodigdheden

  • keukenweegschaal
  • snijplank
  • mes
  • grove rasp
  • deegschraper
  • mengkom met deksel
  • rijsmand, pitriet, langwerpig
  • wat roggebloem of -meel voor in het rijsmandje
  • klein (thee)zeefje
  • groet zeef
  • grote plastic zak
  • oven(pizza)steen
  • oud bakblikje, om onderin de oven te zetten om stoom te creëren

Ingrediënten
  

Dag 1: Desem

  • 40 gr tarwedesem (actieve desem)
  • 90 gr tarwebloem
  • 90 gr water

Dag 2: deeg

  • 220 gr desem van dag 1
  • 200 gr tarwebloem
  • 200 gr tarwe volkorenmeel
  • gr (bakkers)zout
  • 190-200 gr water
  • 1 eetlepel olijfolie

Vulling

  • 200 gr grofgeraspte pompoen (Uchiki Kuri)
  • 50 gr pompoenpitten

Instructies
 

  • Tip: Vergeet niet om 8 – 10 uur van te voren je desem te activeren, zodat het nog net niet op zijn hoogtepunt is wanneer e het in je deeg gaat verwerken. Je leest er hier alles over: Desem onderhouden en activeren.  

Dag 1: desem voeden

  • Neem een schone, glazen pot en doe hier je desemstarter in, voeg dan het water en de tarwebloem bij en meng de ingrediënten goed door elkaar. Sluit de pot af met een los deksel en zet het weg op een tochtvrije plek, niet te warm en niet te koud.

Dag 2: voorbereidingen

  • Lees eerst het recept even door. Zet daarna alle benodigdheden klaar op je werkblad en zorg er voor dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Weeg alle ingrediënten vervolgens netjes af.
  • Laat de pompoenpitten ongeveer 15 minuten weken in water. Laat ze daarna goed uitlekken in een zeef.
  • Schil de pompoen en verwijder de pitten. Rasp het vruchtvlees grof.

Deeg maken

  • Doe de tarwebloem en het bakkerszout in een kom en roer deze ingrediënten goed door elkaar. Neem een andere schaal en meng daar het water en desem in, goed mengen. Voeg dan het natte mengsel bij het droge en meng goed, totdat de bloem al het water heeft opgenomen.
  • Zet de kneder aan op een lage stand en laat deze ongeveer 8 minuten kneden. Je kunt al een vliesje trekken, maar die zal nog niet helemaal optimaal zijn. Voeg nu de stukjes pompoen en de pompoenpitten toe en kneed nog 2 minuten. Als het goed is, is er inmiddels een soepel deeg ontstaan.

Vliesje trekken

  • Test dit nog even voor alle zekerheid met een klein stukje deeg. Zachtjes uit elkaar trekken, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan het blazen van kauwgombellen. Als het niet scheurt is het deeg klaar en kun je er een bal vormen. Scheurt het vliesje te snel, kneed het deeg dan nog 1 minuut en test opnieuw. De kneedtijd is een richtlijn en mede afhankelijk van de soort machine die je gebruikt.

Eerste rijs

  • Maak een bal van je deeg en leg het vervolgens in een licht ingevette kom. Dek deze af met een plastic zak of een deksel. Laat het deeg op kamertemperatuur ongeveer 60-90 minuten rijzen.

Deeg doorslaan en vormen

  • Strooi wat roggebloem/meel in het rijsmandje. Haal het deeg uit de kom, kneed het lichtjes door en vorm een batard. Weet je niet hoe dat moet kijk dan hier even voor de uitleg. Strooi hier een beetje meel over en leg het deeg met de goede kant naar beneden in het mandje. Strooi ook nog wat meel over de bovenzijde van het deeg. Schuif het mandje in een grote plastic zak en sluit deze met een knoop of speciale klip.

Tweede rijs

  • Laat het deeg voor de tweede maal rijzen op kamertemperatuur, dit keer 4 á 6 uur. Het ligt er een beetje aan hoe warm het in huis is.

Oven voorverwarmen

  • Verwarm halverwege de tweede rijstijd de oven, met daarin de pizzasteen, voor op 220 graden.

Desembrood bakken in de oven

  • Plaats net voordat je het brood gaat bakken het oude bakblikje, met een half kopje water er in, onderin de oven. Of gebruik de stoomfunctie indien je die hebt.
  • Kiep het mandje voorzichtig op een pizzaschep of direct op de oven(pizza)steen. Snij het deeg, met een scherp mesje of een lame, in. Zodat het niet gaat scheuren op ongewenste plaatsen tijdens het laatste rijsproces in de oven. Verlaag de oventemperatuur na 5 minuten tot 200 graden. Bak het brood in ongeveer 30 tot 35 minuten gaar. Klop ter controle even op de onderkant van het brood, het moet hol klinken. De kerntemperatuur rond de 94 graden.
  • Tip: Laat het brood goed afkoelen op een rooster , voordat je het gaat snijden. Je kunt dit Desembrood met pompoen en pitten heel goed in de vriezer bewaren.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

Desembrood met pompoen en pitten gebakken?

Heb je mijn recept gemaakt? Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Desembrood met pompoen en pitten’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

Pompoen leftovers verwerken

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Desembrood met pompoen en pitten

Eén gedachte over “Desembrood met pompoen en pitten

  1. Beste Xandra
    Ook ik ben besmet met het eigen-brood-eerst virus.
    Jammer genoeg rijst mijn deeg onvoldoende. Nu voeg ik wat droge gist toe.
    Dan gaat het veel beter.

    Het recept met pompoen ook geprobeerd met wortel.
    Smaakte ook prima. Nu deeg met rode biet staan.
    Vanavond bakken. Ben Benieuwd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe vind je het recept? Geef je waardering!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven