Basisrecept desembrood met tarwedesem

Desembrood met tarwedesem bakken

Eindelijk is je desem is er klaar voor en nu kan je aan de bak. Hoe spannend is dat! Je eerste zelfgebakken desembrood is binnen afzienbare tijd een feit. Voor dit experiment heb ik gebruik gemaakt van gewoon tarwebloem. Als je een beginnende hobbybakker bent, start dan niet meteen met volkorenmeel of rogge. In dit artikel vind je een lekker recept voor desembrood met tarwedesem.

Ga voor kwaliteit, koop tarwe bij de korenmolen

Tarwebloem van goede kwaliteit is vaak de beste optie om ervaring op te doen. Daarom koop ik zelf mijn bloem en meel altijd bij een korenmolen in de buurt. Als je eens een dagje in Haarlem bent, ga dan beslist even langs bij De Zandhaas in Santpoort. Ze zijn meestal open van donderdag tot en met zaterdag. Voor meer info kun je op hun website terecht. 

Maak een broodrecept een paar keer

Als met goede ingrediënten bakt, dan weet je na een paar broden hoe een goed gekneed deeg voelt en er uit ziet.  Mijn advies is om een recept eerst meerdere keren te maken. Pas dan kun je de volgende stap zetten. Kies vervolgens voor een bruin brood. Dit kun je doen door een klein deel van de bloem uit het recept te vervangen door volkorenmeel. Ga zo stapje voor stapje verder. Op een gegeven moment heb je alle bloem vervangen en bak je een heerlijk volkorenbrood. 

Water is de beste broodverbeteraar

Er is wel een belangrijk ding waar je rekening mee moet houden. Als je volkorenmeel gaat gebruiken, kun je het beste meer water toevoegen.  Start met een eetlepel en voer dit op indien gewenst. De vezels in volkorenmeel kunnen namelijk veel water opnemen. Vergeet niet dat water de beste broodverbeteraar is en tevens de goedkoopste. Het water zorgt namelijk voor een elastisch deeg en brood dat langer houdbaar is. 

BAKTIP: Een desem heeft de tijd nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Als dit de eerste keer is dat je er brood mee gaat bakken en ben je misschien bang dat je desem nog niet actief genoeg is. Voeg in dat geval dan desnoods 1 gram instantgist toe. Dit komt het rijzen van het deeg ten goede.

Nog wat tips voor desembrood met tarwedesem

De totale bereidingstijd in een recept voor desembrood weergeven is lastig. Het zijn dan ook geen exacte getallen. De rijstijden zijn van zoveel factoren afhankelijk. De enige tip die ik je kan meegeven is regelmatig naar de staat van je deeg kijken en eventueel een druktest uitvoeren. 

Recept

Desembrood met tarwedesem bakken

Desembrood met tarwedesem

Een fijn recept voor een heerlijk wit desembrood met tarwedesem van Xandra Bakt Brood. Ook geschikt voor de beginnende desembakker.
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 1 uur 30 min
Rijstijd 2 d
Totale tijd 2 d 1 uur 45 min
Gang Lunch, Ontbijt
Keuken Hollands
Aantal 1 vloerbrood

Benodigdheden

 • mengkom
 • keukenweegschaal
 • kneedmachine
 • theezeefje (optioneel)
 • lame of scherp mesje
 • douchemutsje of plastic zak
 • rijsmand, langwerpig (of een vergiet met schone doek)
 • oven(pizza)steen
 • hittebestendig schaaltje of stoomfunctie oven

Ingrediënten
  

Dag 1: desem (ongeveer 8-10 uur voordat je het deeg gaat kneden activeren)

 • 30 gr desemstarter
 • 60 gr tarwebloem
 • 60 gr water

Dag 2: deeg

 • 400 gr tarwebloem
 • 8 gr bakkerszout
 • 10 gr honing of andere zoetstof
 • 150 gr actieve desem dag 1
 • 210-220 gr water

Extra

 • 1 el roggebloem of – meel voor in rijsmandje
 • ½ el olie voor invetten rijskom

Instructies
 

 • Voor het beste resultaat dienen de benodigdheden op kamertemperatuur te zijn.

Dag 1: voordeeg of desem activeren

 • Start ongeveer 8 – 10 eerder met het activeren van je voordeeg oftewel desem, zodat deze actief genoeg is om het in deeg te verwerken. Meng 30 gram van je basis desemstarter met 60 gram bloem en 60 gram water. Leg een dekseltje los op de pot (i.v.m. vliegjes ed.) en zet weg op kamertemperatuur. Niet te warm, dat is helemaal niet nodig. Minimaal 18 graden en maximaal iets van 21 graden.

Dag 2: kneden van het deeg

 • Doe alle droge ingrediënten in de kom van de kneedmachine en roer alles daarna goed door elkaar. Neem vervolgens een andere schaal en meng daar alle natte benodigdheden in. Voeg dan het natte mengsel bij het droge mengsel. Zet de kneder op stand 0,5 en meng de ingrediënten 2 minuten goed met elkaar. Zet de machine uit en schraap daarna de wanden van de kom schoon. Laat het deeg nu nog circa 7 tot 8 minuten op stand 1 kneden. Als het goed is, is er nu een soepel deeg ontstaan. Test dit nog even voor alle zekerheid met een klein stukje deeg.

Vliesje trekken

 • Neem een stukje deeg en trek dit zachtjes uit elkaar, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Scheurt het vliesje te snel, kneed het dan nog 1 minuut.

Eerste rijs:

 • Vet een mengkom in met een beetje olie. Maak een bol van het deeg en leg het in de kom. Sluit deze af met een bijpassend deksel of bijvoorbeeld een douchemutsje. Laat het deeg 2 tot 3 uur op kamertemperatuur rijzen.

Rijsmandje

 • Strooi een dun laagje roggemeel in het rijsmandje (ik gebruik hiervoor een theezeefje, werkt prima).

Doorslaan & vormen

 • Haal het deeg uit de kom, kneed het lichtjes door en vorm weer een bal (een boule), strooi hier een klein beetje meel over en leg het met de goede kant naar beneden, in het mandje. Strooi ook nog wat meel over de bovenzijde van het deeg. Schuif het mandje in een grote plastic zak.

Kies nu 1 van de 2 volgende opties

 • Optie 1 nachtbrood/ tweede rijs in koeling: Laat het deeg voor de tweede maal rijzen in de koelkast (max. 5 graden). Haal het deeg de volgende ochtend uit de koeling en laat het daarna nog 2 á 3 uur op kamertemperatuur komen. Het ligt er een beetje aan hoe warm het in huis is. Het deeg komt dan tot aan de bovenrand van het rijsmandje.
 • Optie 2 tweede rijs op kamertemperatuur: Laat het deeg voor de tweede maal rijzen op kamertemperatuur, deze keer 4 á 5 uur. Het ligt er een beetje aan hoe warm het in huis is. Het deeg komt dan tot aan de bovenrand van het rijsmandje.

Oven voorverwarmen

 • Plaats een rooster met daar op de pizzasteen net onder het midden van de oven en verwarm het apparaat daarna voor op 220 graden.

Deeg testen

 • Verwijder nu het plastic. Duw vervolgens voorzichtig met een vingertop in het deeg. Wanneer het heel langzaam terug veert is het voldoende gerezen.

Bakken desembrood met tarwedesem

 • Zet een hittebestendig schaaltje met een klein beetje kokend water onderin de oven. Kiep vervolgens het mandje voorzichtig op een pizzaschep of direct op de oven(pizza)steen. Snij het deeg, met een scherp mesje of een lame, in. Zodat het niet gaat scheuren tijdens de ovenrijs. Sluit de oven en bak het brood in circa 30 tot 35 min. goudbruin.

Baktip: Laat het Desembrood met tarwedesem vervolgens op een rooster goed afkoelen, voordat je het gaat snijden.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

Desembrood met tarwedesem gebakken?

Broodje klaar? Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘desembrood met tarwedesem’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

Dat smaakt naar meer desembrood recepten

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Basisrecept desembrood met tarwedesem

83 gedachten over “Basisrecept desembrood met tarwedesem

 1. Ga dit brood deze week proberen te maken. Misschien is het handig als in dit recept een verwijzing wordt opgenomen naar het vormen van een boule en batard.
  dit is een mooie en goede en leerzame site.

  1. Beste Joop, dank je wel voor het mooie compliment. Het recept is al wat ouder en daarom staan er waarschijnlijk geen verwijzingen naar het vormen van brood bij. Dat moet ik misschien nog eens gaan aanpassen. Het bloggen doe ik in mijn schaarse vrije tijd, dus dan ben ik al blij wanneer ik aan drie items per week kom. Ik heb nog zoveel wensen en dromen voor mijn blog, maar ja .. er moet ook brood op de plank komen 😉
   Groetjes, Xandra.

   1. hallo ik bak nu sins 2 maanden aan het bakken ,ik bak zelf met speld meel wat me uitstekend bevalt ,ik laat mijn deeg altijd rijzen in de vorm ,zet hem met een vochtige doek in de kelder waar het altijd een constante temperatuur is van 16 gr ik laat hem daar 8 uur staan als mijn oven opgewarmt is na 250 gr zit ik hem vanuit de kelder in de oven .

 2. In aanvulling op bovenstaande: 1 boule gebakken van t65 bloem en 1 batard van 200 gr volkorenmeel en 200 gr t45 bloem. Rijstijden zijn wat langer als in recept vermeld n.l 4 uur bij 30 gr C in rijskast, daarna opgebold en 15 min laten rusten. Gevormd tot boule en batard en 14 uur in koelkast bij 5 gr C. Uit koelkast en 2 uur op kamertemp. laten komen. Oven en 3 cm dikke pizzasteen verwarmd naar 225 gr.Broden in oven en daarna temp. naar 220 gr. Gebakken tot kerntemp. 96 gr was. Broden aangesneden nadat ze afgekoeld zijn zien er top uit.
  Tip. Pizzasteen van Vuurmeesters uit Diepenheim, kosten minder dan de helft als stenen uit de winkel of via webleveranciers.

  1. Bedankt voor de goede tip over de pizzasteen, want ik heb nu een goedkoop/dun exemplaar en ben nieuwsgierig of een dikkere steen ook beter bakt.

   Wat de rijstijden van desembrood betreft, het komt niet op een uurtje meer of minder aan is mijn ervaring, mits het deeg niet te warm staat. Ik heb geen rijskast en ben dus afhankelijk van de temperatuur in huis.

   Groetjes, Xandra

 3. Door middel van een aluminium frame van hoekprofiel heb ik een steen van 52 x 32 x 3 cm weten te fabriceren. Deze dikte heeft wel wat meer opwarmtijd nodig. Op deze steen kan ik 3 batards kwijt. Het schijnt dat vuurmeesters een afnemer heeft uit de omgeving van Amsterdam, misschien geven ze je het adres want ze verzenden niet. Kosten van verpakken wegen niet op tegen de prijs van de stenen.

  Groeten.

  ps ga beslist meer van je recepten bakken

  1. Een bakplaat kan ook Tamara, maar bakpapier kun je maar tot een bepaalde temperatuur verhitten. Kijk even op de verpakking hoe warm het maximaal mag zijn. Anders de bakplaat een klein beetje invetten voordat je het deeg erop doet. Het eindresultaat zal zonder ovensteen misschien iets anders zijn, maar dat is echt minimaal. Bak ze! Groetjes, Sandra.

 4. Hallo, leuke site, ik ga er zeker meer van proberen! 😀 Ik heb een vraag, ik ben mijn brood gaan bakken in een aluminium wonderpan op een petroleumstel, en wil met zuurdesem gaan bakken. Starter begint ergens op te lijken, maar bij het zoeken naar hoe het brood te bakken, zag ik in een video dat je zuurdesem niet in aluminium mag bakken.
  Weet iemand of dat zo is, ik vind er niets over. Ik vind geen verse gist, en de droge gist daar zit een e-nummer in waar ik niet op zit te wachten, maar de wonderpan is geweldig, die wil ik niet verpesten. Alvast bedankt, en een fijne dag! 😀

  1. Beste Jacky, ik zou geen desembrood in de wonderpan bakken. Het zuur kan materialen zoals aluminium en metaal aantasten. Zo heb ik een duur bakblik beschadigd, dat was eens maar nooit meer. Al doende leert men zullen we maar denken. Maar zonde is het wel. Gr Sandra

   1. Oh, is dat het probleem, dank je! Is een dure pan, dus je hebt me wat bespaard! Ik heb inmiddels je pagina over gist gevonden, ben alles aan het doorspitten, ook heel erg bedankt daarvoor!!
    Ik ga het zuurdesem eens in een braadpan proberen, van gietijzer, misschien lukt dat. Is ook metaal, maar daar zit een laagje overheen. Ik heb iemand een brood zien bakken in een braadpan. 🙂
    Heel fijn weekend, en hartstikke bedankt!! xxx

 5. Ik sta te popelen om om dit brood te gaan bakken! Mijn desem staat nu twee weken… hij ruikt goed en smaakt goed. Hij is actief, maar wilt nog niet echt verdubbelen… moet ik echt wachten totdat hij gaat verdubbelen?

  Omdat ik (nog) geen rijsmandje heb, maak ik gebruik van een ovalen broodmandje 🙂 Deze doe ik goed bebloemen en dan het brood erin laten rijzen (gistbrood naar recept van Pauline) Het rijzen gaat goed, totdat ik hem voorzichting moet omkiepen….en dan zakt mijn brood in 🙁 is gistbrood hier misschien minder goed geschikt voor?

  Waar ik zelf heel blij mee ben is dat mijn oven een speciale functie heeft. Ik kan hem op 35°C zetten ideaal om een rijskast na te bootsen. Ik zet er dan ook een schaaltje warm water in voor stoom, echt ideaal werkt dit!

  En weer wil ik je hartelijk danken voor je tijd! En reactie!

  Ramona

  1. Beste Ramona, wat voor merk oven heb je en zit daar een speciale stoomfunctie voor brooddeeg op? Wij krijgen over een tijdje een nieuwe keuken en nu ben ik op zoek naar een standaard oven die net iets meer kan.
   Deeg zakt vaak in na het omkiepen van de mand, een klein beetje kan geen kwaad en komt vaak weer goed tijdens de ovenrijs. Het kan ook zijn dat de tweede rijs te lang is geweest. Ik laat gistdeeg nooit rijzen in mandjes, dus ik heb er zelf geen ervaring mee.
   Echt twee keer zoveel volume krijg ik ook niet met mijn desem, maar 1,5 x zoveel bakt ook prima brood. Het zijn vaak maar richtlijnen. Je kunt zelf waarschijnlijk wel een beetje (leren) inschatten hoe actief je desem is. Gr. Sandra

    1. Beste Marjan, hoe weet je dat ik op zoek ben naar een nieuwe oven 😉 zou je mij het type nummer van willen doorgeven, dan kan ik eens gaan kijken wat die stoomfunctie inhoud. Gr. Sandra

 6. Zo, gisteren voor het eerst weer een desembrood gemaakt en gestart met dit recept.

  Mijn eerste blunder heb ik in jeder beval gemaakt en dat is het laten rijzen bij een femp van 35°C…..Veel te warm liet een dame weten van een biologische winkelel bij ons in het dorp. Haar man bakt verschillende keren in de week een grote hoeveelheid eigen gemaakt biologisch zuurdesem brood en broodjes voor de klanten.

  Volgens haar is het laten rijzen op kamertemperatuur ook veel te warm. Zij laten hun brood rijzen bij een temp. van een graad of 7. Hiervoor hebben zij wel een eigen speciale kast. Hun brood rijst gemiddeld 14uur….en ik moet er wel bij vermelden dat hij overheerlijke broden heeft, die er niet alleen prachtig uitzien, maar ook nog eens heerlijk luchtig zijn en erg lekker smaken…

  Maar goed….terug naar mijn eigen brood 😉

  Geen 35°C meer! En oefening baart kunst of iig een meer luchtig brood 😉

  1. Kijk dat is een bakker naar mijn hart. Ik laat mijn desemdeeg vaak een nacht (soms wel twee) in de koelkast (5 graden) rijzen. Dan krijg je een minder ‘zurige’ en dus betere smaak. gr. Sandra

 7. Hallo. Ik heb nu een pot van 400 gr starter klaar staan. En kan hier 2 broden van bakken toch. In het basis recept staat dat ik hier 40 gr van moet gebruiken + 85gr bloem + 85gr water. 12 uur voor het maken van het deeg. Dus zou ik er 10 broden van kunnen maken toch? Of moet ik alle 400 gr gebruiken? Ik weet het even niet meer..

  1. Beste Leny, die pot met 400 gram moet je zien als opstartfase, die hoeveelheid had je eenmalig nodig om je desem te maken. Net zoals je bijvoorbeeld stukjes rauw vlees en kruiden nodig hebt om een basis bouillon te maken, die weer gebruikt kan worden voor soep of een saus. Ik noem maar wat.

   Als je pot met starter al actief is dan kun je daar 150 gram van gebruiken om in het deeg te stoppen. Je hebt dan 250 gram over, 50 gram gebruik je voor de volgende baksessie en 200 gram is een restant waar je eigenlijk niets meer aan hebt. Je kunt het bijvoorbeeld door pannenkoekenbeslag doen.

   Over het voeden en onderhouden kun je elders op mijn blog genoeg vinden.

   Als je starter in ‘rust’ is omdat je hem een tijdje niet hebt gebruikt en in de koelkast hebt staan. Dan moet je hem voeden om weer actief te krijgen. Als je met de hoeveelheden werkt die in het recept onder ‘desem’ zijn aangegeven dan heb je precies genoeg voor het brood dat je gaat bakken + de 50 gram die je daarvan overhoud voor de volgende baksessie.

 8. Hoi Sandra, Ik heb de starter gemaakt en die is ongeveer 500 gram. Heb een dagje langer gedaan. Nu zie ik in het basis recept staan recept voor desem en het recept voor deeg. Wat moet ik aanhouden? Is 150 gram uit de starter voldoende met de andere ingrediënten? Of moet ik ook de desem volgens het recept aan toevoegen? Groet Pascal

  1. Beste pascal, als je starter al actief is dan kun je daar 150 gram van gebruiken om in het deeg te stoppen.

   Als je starter in ‘rust’ is omdat je hem een tijdje niet hebt gebruikt en in de koelkast hebt staan. Dan moet je hem voeden om weer actief te krijgen. Als je met de hoeveelheden werkt die in het recept onder ‘desem’ zijn aangegeven dan heb je precies genoeg voor het brood dat je gaat bakken + de 50 gram die je daarvan overhoud voor de volgende baksessie.

 9. hallo Xandra, Heb sinds kort een mooie oven met een rijs programma, die werkt super als ik een brood maak met gist. De rijstijd is korter en tijdens het rijsen stoomt hij. Ook tijdens het bakken van het brood gaat hij stomen. Maar nu is mijn vraag hoe ga ik te werk met een desembrood? Kan het rijsen ook in de oven met stoom en korter? Of wordt het brood dan te zuur? De laagste temp is 30 graden.

  1. Beste Lorena, ik heb geen ervaring met een oven met stoom. Welk merk en type nummer heb jij, want ik ben op zoek naar een nieuwe oven. Het klinkt interessant wat je over het stomen vertelt. Ik denk dat het gewoon een kwestie van uitproberen is. Zelf ben ik meer voor het ‘koud’ en lang laten rijzen van desembrood, omdat dat de smaak ten goede komt. Maar nogmaals ik heb geen ervaring met dit apparaat. Als er in een recept voor desembrood staat aangegeven dat je het een x aantal uur op kamertemp. moet laten staan, dan zou je natuurlijk ook de oven kunnen gebruiken. Groetjes, Sandra

 10. Ik heb met veel plezier jouw instructies gevolgd….zag er prachtig uit, mooi gerezen etc. Maar dan draai ik hem om op de steen en zakt hij als een pudding in elkaar…..heb nu dus een lekker maar redelijk plat brood! Wat is hier fout gegaan?

  1. Beste Renee, te lang laten rijzen. De tijden die in het recept staan zijn richtlijnen. Maar je moet altijd naar de toestand van het deeg kijken. De ene kamertemperatuur is de andere niet en zo zijn er nog 101 factoren die een rol spelen. Een heel klein beetje inzakken na het omkiepen van het mandje hersteld zich vaak wel weer tijdens de ovenrijs. Maar als het teveel is dan blijft je helaas brood plat. Gelukkig was het nog eetbaar. Gr. Sandra

 11. Hoi Xandra,
  Allereerst mijn complimenten met deze prachtsite!
  Ik ben al een tijdje druk doende mezelf te bekwamen als thuisdesembakker, en ben in november begonnen met dit recept. Het gekke is, dat nadat het steeds beter lukte en ik broden toverde zoals bij jou op de foto, ik nu alleen nog heel smakelijke vaste broden krijg die amper meer rijzen. In welke bocht ik me ook wring, het gaat niet meer. De moederdegen doen het prima en rijzen de pot uit, de eerste rijs gaat ook voorspoedig, De tweede rijs al wat minder en in de oven gebeurt er ineens niks meer. Nu heb ik wel een ouwe oven dus dat kan het zijn maar dat was eerder geen probleem. Kan het eventueel ook zijn dat mijn desems zich naar mijn huishouden hebben gevoegd en niet meer optimaal functioneren? Ik las ergens dat pas na een half jaar je desem zich heeft genesteld, en echt je eigen desem is. Ik snap het niet goed. Heb je een ideetje?
  Met hartelijke groet, Barbara

  1. Beste Barbara, dat kan verschillende oorzaken hebben. Misschien wacht je te lang na het activeren van je desem met het maken van het deeg. Dan neemt de kracht af en zal je brood ook niet echt goed meer rijzen. Het is net zoiets als met gist bakken dat over de datum is. Je moet naar het deeg kijken. De tijden die in een recept staan zijn richtlijnen. Veel succes. Gr. Sandra

   1. Hoi Xandra, beetje late reactie, maar ik ben eruit! Het lag aan de temperatuur van alles, het voordeeg, het deeg zelf en de eerste rijs. Ik heb een rijskastje gemaakt en als ik ga kneden maak ik het aanrecht warm door er even een hete pan op te zetten. Nu is het perfect, en man o man, wat is dat mooi om te zien gebeuren,
    Met dank en hartelijke groet, Barbara

 12. Hoi SAndra,

  Ik heb adhv je andere blog een mooie starter opgevoed, maar hier gaat het fout. 210 gram water?
  Dat is ontzettend veel water… ik kreeg een grote kom soep, die ik kon weggooien. wat gaat hier mis?

   1. Haha, ja dan kan ook. Zo mislukte ooit 2 keer achter elkaar een grote lading brood en ik begreep er niets van. Het deeg wilde niet rijzen en het brood was niet gaar te krijgen. Bleek de onderwarmte van de oven stuk te zijn, tja …

  1. Beste Boris, wat bedoel je met 210 gr water?? Ik zie in het bovenstaande recept voor ‘Desembrood met tarwedesem’ alleen 210 gram water staan dat je in het deeg moet doen. Bedoel je dat? 210 gr water op 400 gram deeg is echt niet te veel, eerder misschien zelfs wat weinig. En waterig is het dan zeker niet. Gr. Sandra

 13. Hoi Xandra, ik kneed mijn deeg met de hand en houd 20 minuten aan. Aar ‘t wordt bij mij nooit ‘elastisch’, ik kan nooit een vliesje trekken.
  De smaak van mijn broden is prima, maar wel een beetje te vast volgens mij..Hoe lang zou ik moeten kneden met de gang denk jij?

 14. Even voor de duidelijkheid: mijn laatste zin/vraag luidt: hoe lang zou ik met de hand moeten kneden?

  En als ik ga bakken, dan voeg ik aan de totale starter die ik heb 100 meel en 100 water toe. Dat laat ik dan 12 uur staan. Is dat misschien ook fout? Mijn starter ‘leeft’ wel..

 15. Ik behaal betere resultaten als ik de honing eruit laat. Ook gebruik ik half zoveel zout dat ik pas toevoeg vlak voor de eerste keer kneden. Dit omdat zout het gistingprocess kan tegenhouden. Mijn brood rijst trouwens van 23:00 tot 7:30 en dit vormt geen probleem. Ik maak (variaties van) dit brood nu al een tijdje en het wordt steeds weer een beetje beter :). Elke ochtend ben ik weer gelukkig als er een verse zuurdesem uit mijn oventje komt!

 16. Na 6 dagen is mijn zuurdesem klaar. Maar wat nu?Maak ik nu dit apart : Desem (ongeveer 10 – 12 uur voordat je het deeg gaat kneden activeren):

  40 gr desemstarter of moederdeeg
  85 gr bloem
  85 gr water
  (deze hoeveelheid is inclusief ca. 50 gr desem die je moet overhouden voor de volgende baksessie)

 17. Beste Xandra
  Ik ben nu ruim een week zuurdesem aan het maken.
  Ik zou graag een brood bakken maar door mpijn werkplanning, kan ik het deeg in z’n tweede rijs laten gaan ‘s avonds, zoals je beschrijft. Dat gaat in de kooelkast. Ik kan echter niet s morgens bakken. Maar pas rond 20u de volgende dag
  Wat doe ik beste?
  * in de ochtend uit de koelkast (8u) en 12uren op kamertemperatuur laten komen?
  * in de koelkast laten tot ongeveer 17u-18u (ben dan pas thuis) en dan 3u op kamertemperatuur laten komen en bakken?

  Temperatuur koelkast:4 graden, buiten de koelkast stabiel tussen 20-22 graden

  Bedankt
  Ruth

  1. Beste Ruth, Ik hoop dat het nog gelukt is met je desem en brood. Ik heb het vaak te druk om de vele vragen snel te kunnen beantwoorden. Vandaar dat je soms even geduld moet hebben. Je kunt de tweede rijs makkelijk tot wel 48 uur in de koelkast doen bij maximaal 5 graden. Belangrijk is wel dat het deeg niet te warm is en snel terug kan koelen naar 5 graden. De fermentatie zou anders te snel verlopen en je deeg en overrijs krijgen. Dan zakt het in en wordt het niets meer. Er zijn bakkers die het meteen uit de koeling in de oven plaatsen. Zelf ben ik meer een voorstander van eerst een paar uur op kamertemp. laten komen zodat het nog wat verder kan rijzen. Zodat je deeg tijdens het bakken sneller warm wordt en de binnenkant ook goed gaar. Ik hoop dat je er toch nog iets mee kan. Bak ze! Groetjes, Sandra

   1. Dag Xandra, ik kon het formulier op de website niet zo goed invullen, dus daarom maar via een reactie. Sorry.
    Ik heb een vraag over het rijs mandje. Welke gebruik jij? Ik heb er een van 400 gram. Dat is een kleine. Moet ik dan de bol in tweeën verdelen? Of gaat heel de bol in dit mandje? Groet1

 18. Hallo Xandra
  voor het eerst mijn starter gemaakt, ik heb er 150 gr afgenomen voor mijn brood en nu heb ik nog 180 gr over (starter van roggemeel gemaakt).
  Zet ik die 180 gr in de koelkast of moet ik die eerst voeden voor ik die in de koelkast zet? Over een dag of vijf bak ik pas opnieuw.
  Ik wil ook een 50 gr houden om over te schakelen op tarwemeel zodat ik twee starters heb. Kan dit?
  Alvast bedankt en fijn dat we zo kunnen genieten van jouw ervaring …
  Groetjes
  Diane

  1. Beste Diane, je kunt de starter ombouwen naar een andere graansoort. Dat is geen enkel probleem. Wel is het zo dat rogge het meest stabiel is en het minste onderhoud vraagt, Het kan dus zijn dat je de starter van bijvoorbeeld tarwe sneller moet voeden. Maar door te doen zie je dat vanzelf. Zelf neem ik een klein deel van de starter zo’n 15 gram en die voed ik met 30 gr meel en 30 gram water. Goed mengen en in een afgesloten potje in de koelkast bij 5 graden bewaren. 1x per week (ook als ik er niet mee bak), ververs ik de starter volgens de verhouding 15-30-30.

   Je kunt de 180 gram direct in de koeling plaatsen en na een paar dagen weer opstarten/voeden wanneer je weer gaat bakken. Veel succes en bak ze! Gr Sandra

 19. Hallo Xandra ik heb mijn starter een paar weken niet gebruikt. Het heeft al die tijd met een deksel op de pot in de koelkast gestaan. De het grijzig en ruikt zuur. Ik is het nog wel goed? Mvgr annelies

  1. Niks aan de hand Annelies. Je moet hem gewoon een aantal keer achter elkaar activeren. Het grijze water betekent dat je desem honger heeft. Eerst goed mengen, dan een klein deel overdoen in een schone pot, zeg 25 gram en doe daar 50 gram water en 50 gram bloem of meel bij. Roeren en op kamertemperatuur wegzetten. Herhaal deze stap na een uur of 8 á 10 nog een of twee keer en je zult zien dat hij er dan weer fris en fruitig uitziet. Meer lees je er hier https://www.xandrabaktbrood.nl/zuurdesem-2/desemstarter-onderhouden-en-activeren/ en hier https://www.xandrabaktbrood.nl/zuurdesem-2/ehbo-voor-desemstarters/ over. Succes! Gr. Sandra

 20. Xandra ben blijkbaar ook één van de gelukkigen die je site heeft ontdekt. Heb lang aan het sukkelen geweest met starter etc maar één keer jouw instructies gevolgd bang-on. Heb bij fase 1 wel roggemeel gebruikt omdat ik las dat die meer kiemen had. Correct? Ik heb wel een paar issues:

  – had geen rijsmand, maar een rieten broodkorf bedekt met schone doek en bestrooid met roggemeel; bij omkieperen bleef doek wat plakken (doek was ook wat nat geworden) en bodem was hierdoor wat gekorst. Bovendien zakte deeg in. Had de methode van de ijskast gebruikt (gisteren om 21h er in en vanmorgen 7h er uit en dan 3 uur op kamertemp). Zie jij ergens een fout of lost zich dat op met rijsmand en zo ja, waarom? Na bakken terug wat gerezen maar niet meer naar mooie vorm na ijskst-rijs

  – als ik goed kijk, is dit een 700g brood; kan je dit lineair omrekenen naar 1 kg (eventueel te bestellen rijsmand is nl voor een kg brood); heb jij ervaringen met Birkmann?

  – overschot starter nu in koelkast voor volgende keer; hoop dat dat ook goed zal lukken

  Zou je opmerkingen terzake echt appreciëren. Lijk wel gelanceerd met dit type brood 🙂

 21. Hi Xandra!
  Wat een heerlijk eenvoudig recept is dit toch! Nu verschillende keren dit brood met succes gebakken? Ik maak gebruik van een volkoren roggenmeel. Deze keer heb ik 100 gram volkoren tarwemeel en 300 gram tarwebloem gebruikt. De eerste keer laat ik hem een 3 uur op kamertemperatuur rijzen waarna hij voor de tweede keer de koelkast ingaat. Hier staat hij ongeveer een 10-12u in.In de ochtend laat ik hem nog een uurtje op temperatuur komen waarna hij een 30min mijn mijn oven ingaat. Ik vind het een genot om te zien hoe hij groeit in de oven en via de inkervingen helemaal open gaat ?

  Nu vraag ik mij het volgende af… Ik maak nu gebruik van een 1kg rijsmandje. Hij komt absoluut niet hoger dan de helft van het mandje. Dit feit doet ik mijn ogen niet af aan de mooie groei die mijn desem maakt ?
  Zou ik ook een kleiner mandje kunnen gebruiken?

  Hartelijke groetjes van Ramona

  1. Ha Ramona, wat fijn dat je ook steeds zo lekker aan het bakken bent. Zelf werk ik liever met een mandje dat net groot genoeg is of zelfs een pietsje te klein. Een te groot model ten opzichte van de hoeveelheid deeg, laat je deeg vaak te veel uitzakken. Een kleinere zorgt voor meer steun. Gr. Sandra

 22. Goed, dan ga ik een kleinere mand halen ?
  Tot heden is elk brood prima eruit gekomen (gelukkig) ?
  Nog een andere vraag:

  Ik neem aan dat ik van dit brood ook broodjes kan maken?
  Aan de tweede rijs zal hoogst waarschijnlijk niets veranderen, wel de tijd van het afbakken lijkt mij.
  Hoe lang zouden de broodjes de oven in moeten?
  De bakplaat kan ik natuurlijk niet mee voorverwarmen, aangezien ze daar al opleggen ivm de tweede rijs ?

  Is het raadzaam om een theedoek over de broodjes heen te leggen in de koelkast?

  Ik zie wederom uit naar je reactie ?

  1. Beste Ramona, natuurlijk kun je er ook kleine broodjes van bakken, maar daar ben ik vaak te lui voor. In een geheel is makkelijker. Als baktijd dek ik iets rond de 15 – 20 minuten, maar dat is ook afhankelijk van het formaat. Als je het deeg op bakpapier legt dan kun je die misschien op een snijplank schuiven voor de tweede rijs. Je krijgt echt een veel mooier en beter resultaat wanneer je ze op een hete bakplaat of steen bakt. Deeg kun je het beste met plastic afdekken, want een doek onttrekt toch vocht uit het deeg. Bak ze! Gr. Sandra

 23. Dank voor je reactie terug! Het vraagt inderdaad weer extra tijd om broodjes te vormen. Ik wil het graag een keer proberen ?

  Wat het rijzen betreft, dan zal ik de broodjes met bakpapier op de plaat moeten schuiven?

 24. dag Xandra, Ik volg je site met veel genoegen en ben onlangs ook desembrood aan het bakken.
  Ik heb wel wat problemen met de juiste rijzing want er zitten aan de bovenkant van mijn brood luchtkamers som kleine maar ook af en toe grote bellen, kan je me raad geven? alvast bedankt

  Kees

  1. Beste Kees, als die luchtbellen te groot worden is dat wel een lastige bijkomstigheid. Misschien ontlucht je het deeg niet voldoende na de eerste rijs. Sommige degen hebben iets meer druk nodig om de luchtbellen te vervormen in meerdere kleinere exemplaren. Kwestie van oefenen denk ik en gevoel voor het deeg te krijgen. Succes. Gr. Sandra.

 25. 4 sterren
  Beste Xandra,

  Bedankt voor jouw website en het feit dat je jouw inzichten / kennis deelt. Goud voor iemand zoals ik die nog nooit een brood gebakken heeft.

  Inmiddels een paar batches achter de rug en het smaakt allemaal prima, maar toch het idee dat ik iets verkeerd doe.

  Bij overbrengen naar de pizza steen vloeit alles weer uit tot een platte pannenkoek. Er is wel iets van overrijs maar hele hoge broden worden het niet. 1e batches waren ongeveer net zo hoog als een brood mes (3,5 cm).

  Nu ik speel met rijstijden en rijst het deeg tot de rand van het mandje en ik breng pas over op pizza steen als de “vinger prik test” geslaagd is. Zit nu op een brood met een hoogte van iets meer dan 2 broodmessen (7 cm).

  Wat is normaal ? Wellicht een te hoog verwachtingspatroon?

  Voor wie mee leest: op een andere site de tip gezien om deeg even op sesamzaadjes te leggen voor het het rijsmandje ingaat (onderzijde in mandje, later bovenkant in bak fase). Een super lekkere combi met de smaak van het zuurdesem.

  1. Beste Robin, volgens mij gaat het een en ander niet goed wat betreft het rijzen. De tijden die in een recept staan zijn altijd richtlijnen, geen exacte gegevens. Ook moet je desembrood leren bakken. Oefening baart kunst. Het is niet moeilijk, maar wel anders dan gist brood.
   “Bij overbrengen naar de pizza steen vloeit alles weer uit tot een platte pannenkoek.” Je deeg heeft een te lange tweede rijs gehad, maar het kan daarnaastook liggen aan een minder sterke meel/bloem of het niet goed kneden (vergeet niet om een vliesje te trekken).
   “Nu ik speel met rijstijden en rijst het deeg tot de rand van het mandje en ik breng pas over op pizza steen als de “vinger prik test” geslaagd is.” Als je een mooie ovenrijs wilt, moet je de tweede rijs een klein beetje inkorten en bakken met stoom op een goede temperatuur starten.
   “Wat is normaal ?” Je kunt prima hoge broden met desem bakken, maar dat vraagt om ervaring en de juiste ingrediënten. Dus niet opgeven, gewoon lekker door gaan met bakken. Veel succes. Gr. Sandra

 26. Dag Xandra,
  Dank voor deze prachtige website. Ik ben een fanatieke thuisbakker en eet nauwelijks gekocht brood. Een hiaat in mijn kennis en kunde: desembrood!
  Ik probeerde nog eens een desembrood te bakken met uw hulp. Ik maakte ook zelf mijn starter, die heerlijk ruikt en mooi bruist. Probleem is dat het nauwelijks rijst.
  Ik weet wel: na één keer moet je het ook nog niet opgeven en dat ben ik ook niet van plan, maar wat kan er beter? NOG langer rijzen? Rijstemperatuur hoger (ik heb namelijk wel een zelfgemaakt rijskastje)? Is er een maximum rijstijd bij kamertemperatuur? Ik zie zo veel heerlijke desembroden met grote gaten in het kruim en dat wil ik ook!
  Ik bewaar mijn “moeder” nu in de koelkast en ga nu zaterdag weer eens “voeden” om dan zondag weer te kunnen bakken.
  PS: mijn broodje is wel erg lekker, en mooi egaal gaar, maar TE vast dus.

  Bedankt!
  Marc.

  1. Beste Marc, na een keer bakken kun je er eigenlijk nog niks van zeggen. Desem is iets wat je moet ervaren en ermee om leren omgaan. Wat voor de een werkt, werkt juist voor een ander niet. Mijn advies: lees je goed in, kijk op YouTube en maak altijd aantekeningen tijdens het bakken. Zo kun je na een paar keer zien wat er beter kan en wat er wel goed is gegaan. Ik doe dat zelf nog steeds en leer hier veel van.
   Een andere optie is om ergens een workshop te volgen. Dat is wellicht nu wat lastig door de Corona, maar er komen vast en zeker beter tijden.
   Veel succes, veel oefenen en geduld hebben. Zo zijn we immers allemaal begonnen. Gr. Sandra

 27. Hallo Xandra het is een Interessant recept ,ik heb nauwkeurig de juiste hoeveelheden ingrediënten afgewogen en rijstijden aangehouden. Voorrijs van ongeveer 2 uur kneden ect een Rijstijd van 24 uur bij een temp bij 5 graden incl plastic zak met lucht een perfect en een perfect gerezen starter gebruikt. , Alles van tarwe bloem en een baktijd van rond de 40 minuten bij 200 graden op een pizza steen met diverse bakjes water voor stoom.
  Helaas de bodem was niet helemaal gaar, de korst is dun en knapperig Mooie kleur de smaak uitmuntend en goed gerezen . Wat is jou advies om het nog beter te doen.?

  1. Beste Ronald, dat kan aan een aantal dingen liggen. Ik zal er enkele opsommen, dan kan je zelf kijken waar het probleem zat. 1. De steen was nog niet voldoende opgewarmd. 2. Je hebt misschien teveel en te lang stoom toegevoegd. De laatste 10-15 minuten van de baktijd, mag er geen damp meer in de oven zitten, oplossing deur heel even open houden. 3. misschien heb je bakpapier gebruikt? dat houd de verdamping van het vocht en kleuren van het kruim aan de onderkant wel eens tegen. Oplossing laatste 10-15 minuten van de totale baktijd het brood zonder bakpapier op de steen leggen.
   Zelf denk ik dat het optie 1 is, maar voor alle zekerheid heb ik de rest ook maar vermeld. Ik hoop dat je er iets mee kan. Mvg. Sandra.

 28. Nou ondanks 2 dagen The Bakery Institute half oktober pas vandaag mijn eerste brood – jouw recept – gebakken. Erg leuk en lekker (wel heel stevig, maar blijven oefenen).

  Vraagje: ik heb nu zowel desemstarter als het brood met T65 gemaakt, maar ik wil zo graag mijn starter voeden met spelt en dan daarna ook het brood met spelt. Kan dat? Kan ik dus ‘spelen’ met de soorten meel? Of dat ik dan de originele starter blijf voeden met T65 en een ander deel met spelt begin te voeden. Kan dat? Benieuwd!

  1. Beste Karen, je kunt je starter in principe met allerlei soorten meel en bloem voeden, maar ze reageren niet allemaal hetzelfde. Rogge is het meest stabiel, tarwe iets minder en spelt nog minder. Wat ik zelf doe is 1 basisstarter houden, die is op dit moment van Franse T65. Wanneer ik dan met een speltstarter wil werken of zoals laatst met een van rode tarwe doe ik het volgende. Ik neem dan een klein deel van mijn basisstarter en die voed ik dan met de gewenste graansoort. Precies genoeg voor het recept dat ik ga maken.
   Wel zo makkelijk en je hebt minder restjes. Succes! Gr. Sandra

 29. 5 sterren
  Ah dank je wel. Dan ga ik dat komende week eens proberen. En ik heb inderdaad ook de Franse T65 – van Emilie.
  Groet, dank nogmaals.

 30. Toch nog 2 (debiele 🙂 ) vragen:
  * mijn deeg rijst eigenlijk niet echt, wat kan ik dan nog aan de starter doen? Ik heb hem steeds bijgevuld, zelfde methode zoals elke keer (plus 50/50), room wat af soms, gebruik soms wat voor dit brood, etc. Luchtbubbeltjes te zien maar niet ‘heel veel’.

  * kan ik met de T65 starter komende week eens een speltbrood maken? Of moet de starter dam ook al volledig met spelt zijn?

  1. Beste Karen, domme vragen bestaan niet. Leuk juist dat je zo nieuwsgierig bent. Het kan zijn dat je desem en deeg toch te koud staan. Al moet ik eerlijk toegeven dat het hier ook niet warm in huis is en daar heb ik mee om leren gaan en mijn starter blijkbaar ook ;-). Het duurt gewoon iets langer.
   Misschien toch nog een keer een schepje roggemeel of desnoods tarwemeel aan je starter toevoegen, daar zitten namelijk de meeste gisten in. Wat geraspte appel wil ook wel eens helpen. Werk dan wel heel schoon anders heb je kans op schimmel.
   Als je een elastiekje om de pot doet ter hoogte van de bovenkant van de starter, meteen na het voeden, zie je dan niet na een uur of 6 -10 dat je desem verdubbeld is? Want dan is hij actief genoeg om er mee te bakken.
   Speltbrood kun je met elke soort desem maken. Je hoeft hem niet speciaal om te zetten naar een andere graansoort. Mag natuurlijk wel.
   Gr. Sandra

 31. Ik snap het niet, mijn starter is erg actief, bubbelt er lekker op los, ook het voordeeg. Ik heb het gebruikt op het moment dat het het actiefst was. Het is een super mooi deeg geworden, maar het rijst niet. 1e rijs niet en 2e niet. Ik laat het een nacht in de koelkast bij de 2e rijs. In je omschrijving staat dat het tot bovenaan het rijsmandje moet komen, bij mij is het nog hetzelfde als toen ik het erin deed. Als ik er met mijn vinger op druk komt het wel mooi zachtjes weer omhoog.
  Ik ben pas begonnen en dit is het 7e brood dat ik bak. Nog geen een brood is zo gerezen als jij beschrijft. Op zich is het lekker brood maar wel heel vast.

  1. Beste Suzanne, misschien is je starter toch nog niet sterk genoeg. Het heeft soms echt tijd nodig. Een ander iets is dat je met desem om moet leren gaan. Er zijn veel verschillende manieren om een goed brood te bakken. Probeer er je eigen weg in te vinden. Mij helpt het heel goed door steeds maar aantekeningen tijdens het bakken te maken. Zo ga je zien wat voor jou wel of juist niet werkt. De rijs in de koelkast is een stuk minder spectaculair om te zien, dan een rijs op kamertemperatuur. Ook al gaat het proces in de koeling ook gewoon door. Misschien ook een idee om de temperatuur van de koelkast voor alle zekerheid even te controleren. Als deze op 5 graden staat dan is dat prima voor desemdeeg. Het kan ook zijn dat de rijstijden voor jouw deeg te kort zijn, verleng ze dan gewoon. Kijk naar de toestand van je deeg en niet naar de klok. De tijden in een recept zijn altijd richtlijnen en geen exacte wetenschap. Veel succes. Gr. Sandra

 32. Perfect rond zuurdesembrood gebakken met jouw recept (zo goed als) Nu al voor de tweede keer geweldig gelukt. Weet niet hoe ik hier een goto kan posten maar gewoon mijn oude zwarte BK pan gebruikt. Daar met bakpapier en al eronder mn brood in een half uurtje gaar gebakken. Jammie ?

 33. Ik heb een vraag voor de 2e rijs. Vouwen, opbollen deeg , en dan met de goede kant naar beneden in het rijsmandje. Wat is de goede kant?
  En bakken op een pizzasteen. Hoelang moet je de oven voorverwarmen? Ik bak nu nog op de bakplaat en voorverwarmen ca. 15 min.
  En de 1e bulkrijs, doe ik 3 uur. Kan dit korter, m.a.w. kan ik aan het deeg zelf zien wanneer de rijs klaar is? Volgens jouw recept 2 a 3 uur, nu volg ik hierin jouw aanwijzingen zonder zelf precies te weten waar ik het aan kan zien.

  1. Beste Annet, dat zijn een hoop vragen. Ik zal proberen ze allemaal te beantwoorden.
   – De goede kant van je opgebolde deeg is daar waar de sluiting niet zichtbaar is. Tijdens het opbollen ontstaat er een soort navel aan de onderkant van de bol. Die sluiting moet je dus zien als het deeg in het rijsmandje ligt.
   – Het opwarmen van een pizzasteen duurt langer dan een bakplaat. Ook de dikte van de steen speelt een rol. Die van mij is 1 cm dik en ik warm de oven 30 tot 45 minuten inclusief steen voor.
   – Rijstijden zijn richtlijnen en geen exact gegeven. Afhankelijk van het recept en de omgevingsfactoren. Je kunt een druktest doen. Als het deeg heel traag terugveert is het gereed. Meer info hierover is vast wel in een Youtube filmpje te vinden. Gr Sandra

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe vind je het recept? Geef je waardering!
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven