Zuurdesem maken dag 2: desemstarter aanvullen

Desemstarter aanvullen - Dag 2 online cursus 'Zuurdesem maken'

De eerste zuurdesemdag is voorbij. Geduld is een schone zaak, maar geloof me: het komt allemaal goed! Er zal na 24 uur nog geen verandering te zien zijn, maar wel ruikt het mengsel sterk naar rogge. Het is een beetje een zware lucht, maar absoluut niet vies. Op de foto aan de linkerkant het mengsel na een dag. Aan de rechterkant is het gevoed met roggemeel en water. Op de tweede dag gaan we de desemstarter aanvullen met roggemeel of -bloem.

Het is belangrijk dat je hygiënisch te werk gaat!

Desemstarter aanvullen met roggemeel of -bloem

Ingrediënten

Benodigdheden

 • schone kom of glazen pot
 • bijpassend deksel of een stukje plastic + elastiekje
 • spatel
 • vork of Deense deegklopper
 • mengkom
 • keukenweegschaal
 • plekje in huis met een constante temperatuur tussen de 18 en 20 graden (of iets warmer)
 • een flinke portie geduld, ongeveer 5 tot 7 dagen ( of zelfs iets langer)

Zo vul je de desemstarter aan

 • Haal het mengsel uit de glazen pot en stop het in een schone mengkom.
 • Was de lege glazen pot of het plastic bakje goed om met heet water. Gebruik géén afwasmiddel! Droog de pot of het bakje daarna af.
 • Voeg nu 50 gram roggemeel en 50 gram lauw water bij het desem en meng dit goed door elkaar. Er mogen geen klontjes in het beslag zitten.
 • Stop het mengsel voorzichtig in een schone (weck)pot en leg het deksel er losjes op. Of gebruik een kleine plastic bak. Heb je geen deksel? Gebruik dan een stukje plastic en zet het vast met een elastiekje. Zet de glazen pot weer 24 uur op een tochtvrije plaats, bij minimaal 18 graden (kamertemperatuur). Het liefst zelfs nog een klein beetje warmer.

Ook vandaag zul je nog niet veel veranderingen waarnemen. Let wel op de grijsbruine kleur van het mengsel. Maak er ook nu weer even een foto van. Kun je al zien dat het wat lichter en ietwat geelbruinig aan het worden is? Leuk he?

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood


Dagonderdelen online cursus ‘Zuurdesem maken’

Zuurdesem maken dag 2: desemstarter aanvullen

6 gedachten over “Zuurdesem maken dag 2: desemstarter aanvullen

 1. Hoi Sandra, ik ga het een derde keer doen! Ik zit in een periode dat ik weer wat meer tijd heb en het lijkt me zo leuk dat het allemaal lukt! Maar het zal wel weer wat oefening vragen. Ik heb al een keer succesvol een starter gemaakt en ook al wat geoefend met de starter van iemand anders, maar echt goed brood bakken is me nog niet gelukt… hopelijk nu wat meer geduld en succes!

 2. Xandra,
  met gelijke delen roggemeel en water is mijn desem starter nogal droog. Moet die niet licht vloeibaar zijn?

  Lucas

  1. Beste Lucas, het klopt dat roggemeel een steviger papje geeft, dat komt goed naar mate de fermentatie beter op gang komt. Het zal altijd iets dikker zijn dan met bloem of ander graan. Gr. Sandra

 3. Hallo Xandra,
  Ik bak al jaren “gewoon” brood met soms wisselende resultaten, maar de smaak is altijd prima. Altijd een mengsel van white bread wheat flour en brown bread wheat flour ( 50:50). Ik woon in Zuid Afrika en het brood uit de supermarkt vind ik ” niet te eten”. De “echte” bakker vindt je hier niet. Ben nu op zoek naar een supermarkt die meel van de molen verkoopt, met name spelt. De molen is hier 1200 km vandaan dus te ver om het zelf te halen.
  Ik ga proberen desembrood te bakken.

  Nu zie ik jouw recepten voor desem zijn allemaal van roggemeel.
  2 vragen:
  1. kun je het desem ook van gewoon tarwemeel/bloem maken?
  2. Als ik brood wil bakken van mijn “standaard” meel wil bakken, kan ik dan ook desem van roggemeel gebruiken?
  Bij voorbaat dank voor je reactie.
  Met vriendelijke groet,
  Gerrit Tijssen

 4. Goede morgen Xandra,
  Zoals eerder vermeld, ik woon in Zuid Afrika.
  Eerste desem volledig mislukt, rook zo zuur als azijn. Ik denk dat ik de starter heb gemaakt op te hoge temperaturen. Het was hier die week 30 graden, we hebben geen aircon dus in huis was het ook warm en in de koelkast was geen plaats.
  2e poging: roggemeel gebruikt, lagere temperatuur en volgens mij ging het goed.
  Ben doorgegaan tot de 6e dag i.v.m. afspraken die ik had en niet voldoende aandacht kon schenken aan de desem. Daarna deeg gemaakt. 1e rijs was niet zo geweldig, 2e rijs was goed echter toen kwam het probleem.
  Ik had geen reismandje dus gebruikt ik een vergiet met een doek er in (zoals jij voorstelde) en een laagje meel.
  Het deeg heb ik gemaakt van bruin brood meel.
  Ik kon het gerezen deeg niet uit de vergiet krijgen en heb het uiteindelijk op de bakplaat gekregen (omgekeerd)., gevolg, gerezen deeg was volledig ingestort heb nu een brood van 5 cm hoog.
  2 opmerkingen:
  ik heb geen Deense deegklopper, kan hem nergens vinden alleen op internet te zien.
  Ik heb geen pizzasteen dus moet ook hiermee improviseren

  hoe deeg te maken? voor “normaal” brood doe ik het met gesloten ogen maar in dit geval hoe en wanneer voeg ik de desem toe. Ik kon het op je site niet ontdekken en op een andere site zag ik: eerst alle droge ingredienten in de mengkom en goed mengen en daarna alle natte ingredienten in een kom, goef mengen en dan bij de droge ingredienten voegen. Vond het vreemd om het water bij de desem te doen en dan mengen voordat het bij de droge ingredienten ging.
  Veel vragen en opmerkingen maar ik ben iemand die een goed product op tafel wil zetten.
  Hoewel ik 81 jaar ben ga ik gewoon door. Vandaag opnieuw begonnen met een nieuw desem maar dan met meel voor witbrood. Of is desem van roggemeel voor alles bruikbaar?
  Hoop iets te horen.

  Met vriendelijke groeten,
  Gerrit Tijssen

 5. Hallo Xandra,
  Heb geprobeerd desem te maken van meel voor witbrood, doet niets, geen luchbellen geen rijs….dus stoppen.
  Desem van roggemeel (van een molen hier) werkt voortreffelijk en heb mijn eerste desembrood gebakken. Heb geen pizza steen maar gebruik de bodem van een springvorm….gaat prima.
  Overigens las op een andere site (Motherdough) dat een speciale ijzeren plaat (weegt 10 kg) (veel) beter werkt dan een pizza steen, maar ok, zie ook het prijsverschil.
  Ga nu door met mijn laatste ervaringen en wil wat groter brood bakken.
  Dank voor de geweldige site.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven