Zuurdesem maken dag 2: desemstarter aanvullen

Desemstarter aanvullen - Dag 2 online cursus 'Zuurdesem maken'

De eerste zuurdesemdag is voorbij. Geduld is een schone zaak, maar geloof me: het komt allemaal goed! Er zal na 24 uur nog geen verandering te zien zijn, maar wel ruikt het mengsel sterk naar rogge. Het is een beetje een zware lucht, maar absoluut niet vies. Op de foto aan de linkerkant het mengsel na een dag. Aan de rechterkant is het gevoed met roggemeel en water. Op de tweede dag gaan we de desemstarter aanvullen met roggemeel of -bloem.

Het is belangrijk dat je hygiënisch te werk gaat!

Desemstarter aanvullen met roggemeel of -bloem

Ingrediënten

Benodigdheden

 • schone kom of glazen pot
 • bijpassend deksel of een stukje plastic + elastiekje
 • spatel
 • vork of Deense deegklopper
 • mengkom
 • keukenweegschaal
 • plekje in huis met een constante temperatuur tussen de 18 en 20 graden (of iets warmer)
 • een flinke portie geduld, ongeveer 5 tot 7 dagen ( of zelfs iets langer)

Zo vul je de desemstarter aan

 • Haal het mengsel uit de glazen pot en stop het in een schone mengkom.
 • Was de lege glazen pot of het plastic bakje goed om met heet water. Gebruik géén afwasmiddel! Droog de pot of het bakje daarna af.
 • Voeg nu 50 gram roggemeel en 50 gram lauw water bij het desem en meng dit goed door elkaar. Er mogen geen klontjes in het beslag zitten.
 • Stop het mengsel voorzichtig in een schone (weck)pot en leg het deksel er losjes op. Of gebruik een kleine plastic bak. Heb je geen deksel? Gebruik dan een stukje plastic en zet het vast met een elastiekje. Zet de glazen pot weer 24 uur op een tochtvrije plaats, bij minimaal 18 graden (kamertemperatuur). Het liefst zelfs nog een klein beetje warmer.

Ook vandaag zul je nog niet veel veranderingen waarnemen. Let wel op de grijsbruine kleur van het mengsel. Maak er ook nu weer even een foto van. Kun je al zien dat het wat lichter en ietwat geelbruinig aan het worden is? Leuk he?

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood


Dagonderdelen online cursus ‘Zuurdesem maken’

Zuurdesem maken dag 2: desemstarter aanvullen

3 gedachten over “Zuurdesem maken dag 2: desemstarter aanvullen

 1. Hoi Sandra, ik ga het een derde keer doen! Ik zit in een periode dat ik weer wat meer tijd heb en het lijkt me zo leuk dat het allemaal lukt! Maar het zal wel weer wat oefening vragen. Ik heb al een keer succesvol een starter gemaakt en ook al wat geoefend met de starter van iemand anders, maar echt goed brood bakken is me nog niet gelukt… hopelijk nu wat meer geduld en succes!

 2. Xandra,
  met gelijke delen roggemeel en water is mijn desem starter nogal droog. Moet die niet licht vloeibaar zijn?

  Lucas

  1. Beste Lucas, het klopt dat roggemeel een steviger papje geeft, dat komt goed naar mate de fermentatie beter op gang komt. Het zal altijd iets dikker zijn dan met bloem of ander graan. Gr. Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven