Zuurdesem maken dag 1: de starter maken

Desemstarter maken - Dag 1 online cursus 'Zuurdesem maken'

Welkom bij dag 1 van de online cursus ‘Zuurdesem maken’. Vandaag gaan we de desemstarter maken. Men zegt dat zuurdesem en ijzer elkaar negatief beïnvloeden. Op veel website’s en in boeken lees ik dat het mengen met een houten of plastic spatel moet gebeuren. Ik gebruik zelf al jaren een metalen vork en/of lepel van mijn bestekcassette. Dat gaat prima! Let wel op: het desemdeeg kan de beschermlaag van je bakblikken aantasten. Dus gebruik een goedkoop of een oud exemplaar wanneer je gaat bakken. Zover zijn we echter nog niet.We gaan eerst de desemstarter maken.

Hoeveel meel heb je nodig voor de desemstarter?

Je hebt totaal 200 á 250 gr roggemeel of roggebloem nodig om een desemstarter te maken.

TIP: wie minder ingrediënten wil gebruiken, kan desgewenst de aangegeven hoeveelheden halveren. Wanneer je elke dag 25 gram bloem of meel gebruikt, in plaats van 50 gram, neem dan ook 25 gram water.

Het is belangrijk dat je hygiënisch te werk gaat!

Wat heb je nodig voor de desemstarter?

Ingrediënten

 • 50 gram roggemeel of roggebloem van goede kwaliteit, het liefst van een korenmolen, zoals De Zandhaas
 • 50 gram lauwwarm water

Benodigdheden

 • schone kom of glazen pot
 • bijpassend deksel of een stukje plastic + elastiekje
 • spatel
 • vork of Deense deegklopper
 • mengkom
 • keukenweegschaal
 • plekje in huis met een constante temperatuur tussen de 18 en 20 graden
 • een flinke portie geduld, ongeveer 5 tot 7 dagen

Tip: wanneer je een glazen pot gebruikt, kun je met een watervaste viltstift een streepje op de buitenkant zetten. Zo zie je al snel of het volume is toegenomen. Een andere manier is om een elastiekje om de pot te plaatsen.

Zo maak je de desemstarter

 1. Weeg 50 gram roggemeel af en stop het in een schone kom.
 2. Voeg 50 gram lauw water toe en meng dit goed door elkaar. Er mogen geen klontjes in het beslag zitten.
 3. Doe het mengsel met behulp van een siliconen spatel voorzichtig over in een schone (weck)pot en leg het deksel er losjes op of gebruik een kleine plastic bak. Heb je geen deksel? Gebruik dan een stukje plastic en zet het vast met een elastiekje. Zet de glazen pot 24 uur op een tochtvrije plaats, bij minimaal 18 graden (kamertemperatuur). Het liefst zelfs nog een klein beetje warmer.

Vandaag zul je nog geen reactie waarnemen. Let wel op de grijsbruine kleur van het mengsel. Maak er eventueel een foto van. Je zult zien dat het in de loop der dagen steeds lichter en ietwat geelbruinig wordt. Dat is bijzonder om te zien!

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Dagonderdelen online cursus ‘Zuurdesem maken’

Zuurdesem maken dag 1: de starter maken

84 gedachten over “Zuurdesem maken dag 1: de starter maken

 1. Beste Xandra, ik ben al enige tijd bezig om ook een starter te maken. Het enige resultaat wat ik verkrijg is na een week dat er wel luchtbellen in de starter zitten maar dat het niet rijst. Wat doe ik verkeerd . Leeft de starter nu zodat ik het kan gebruiken of ?. Of is het te koud ?. Maar dan zou ik niet weten waar ik het moet plaatsen, zou event. de verwarmingsketelkast kunnen zijn daar is het altijd iets warmer als in de rest van het flat( maar hier is het donker in de kast). b.v.d. voor het evt. antwoord.
  grt.

  1. Beste Charles, Behalve tijdens een lange vorstperiode en het dan dus ook koud in de keuken is, zou de starter het misschien iets minder goed kunnen doen, maar over het algemeen moet het goed gaan. Misschien is de kwaliteit van het meel/bloem is niet voldoende. Ik gebruik alleen meel/bloem van de plaatselijke graanmolen. Dus absoluut niet die rommel uit de supermarkt. Zelf zet ik de starter en het deeg niet te warm. Mijn ervaring is dat hoe hoger de temperatuur, hoe zuurder het brood. Als de starter vrolijk borrelt en een klein beetje in volume is toegenomen, dan kun je ermee gaan bakken. Het opstarten heeft tijd nodig, dus wanneer je denkt dat het nog niet actief genoeg is, geeft het dan nog een of twee dagen te eten voor dat je het door het deeg doet. Veel succes! Groetjes, Xandra.

   1. Beste Sandra, ik heb inmiddels een aardig zuur papje. Met belletjes, maar wat ik ook probeer het papje rijst niet. Het blijft zuur en soort van luchtig en that’s it. Moet ik nu overnieuw beginnen?

    1. Beste Rosalie, Je desemstarter dient echt in volume toe te nemen en weer terug te zakken. Waarschijnlijk is die van jou nog niet actief genoeg. Probeer het een extra boest t geven door met een klein deel van je starter verder te gaan. De rest kun je in pannenkoekenbeslag doen oid. Neem 25 gram van je starter en voed het met 40 gram bloem/meel en 50 gram water. Herhaal dit proces nog een paar keer na 10 a 12 uur. Als het goed is zou je nu resultaat moeten zien. Veel Succes! Gr. Sandra

  1. Beste Jelly,

   Het maakt niet uit of je meel of bloem gebruikt van rogge, spelt, tarwe, emmer, Ommelander, et cetera. De ene soort zal iets sneller fermenteren dan de andere, maar uiteindelijk kun je met allemaal een goede desemstarter maken.

   Veel succes!

 2. hallo Xandra,
  ik wil nu voor de eerste keer een starter maken. Mijn vraag is, waarom je de starter uit de pot haalt om er 50 gr meel en water aan toevoegt. waarom kun je er niet gewoon de meel en water aan toevoegen?

  1. Beste Anna, dan kan ook, maar je krijgt dan heel snel aangekoekte resten/meel op het glas en ik werk liever schoon om problemen te voorkomen. Groetjes, Sandra

 3. Ik heb een grote zak tarwebloem van de Molen in Nunspeet gekocht, hiermee kan ik dus ook desem maken, begrijp ik dat dan goed?
  Ik gebruik nu nog gedroogde gist (van diezelfde molen) voor het maken van brood, maar ik zag foto’s voorbij komen van desembrood, en dat ziet er goed uit, dus wil dat graag proberen.

  Gr, Gustaaf

   1. Ik wil binnenkort proberen een desemstarter te maken. Hoe kan ik het beste beginnen, gewoon met 50 om 50 en dan het “voed”patroon aanhouden?
    En waarin kun je het beste een desemstarter maken? glazen pot? Vorige keer had ik in een tupperwarebak geprobeerd, maar dit mislukte en kon ik dus weggooien.

  1. Beste Michele,
   Een late reactie, maar hou er rekening mee dat de zuurgraad van een Speltdesem minder sterk is, minder zuur dus. Dat maakt dat je zuurervaring van het brood uiteindelijk misschien wat kan tegen vallen.
   Met rogge maak je over het algemeen de zuurdere desems, kan je ook combineren met gewone bloem.
   Groet

  1. Ja hoor Foor dat kan, maar dat werkt een klein beetje anders dan met glutenhoudend meel. Vaak is je starter van glutenvrij meel sneller gereed om mee te bakken. Veel Succes!

  2. Beste Floor,
   Een late reactie, maar hou er rekening mee dat de zuurgraad van een Speltdesem minder sterk is, minder zuur dus. Dat maakt dat je zuurervaring van het brood uiteindelijk misschien wat kan tegen vallen.
   Met rogge maak je over het algemeen de zuurdere desems, kan je ook combineren met gewone bloem.
   Groet

 4. Beste Muis, dat verbaast me, die strengheid die je aanbeveelt. Ik heb in m’n leven denk ik al wel zo’n twintig varianten starters gemaakt – zonder enig maatlepeltje of weegschaal & met de vreemdste toegevoegde ingrediënten (afval uit de tuin, van vruchten, bloemblaadjes, ‘meelresten’ en of stukjes oud brood. Het lukt zelfs met een ‘papje’ van meel en wat dan ook, met wat kooknat van groenten zonder iets erbij, als je een open weckpot een dag in de tuin laat staan en dan sluit. Soms duurt het een week voor het okay is, soms drie weken.
  Van jouw waarschuwing over het noodzakelijke gebruik van plastic of hout, daar herken ik eigenlijk helemaal niks van. Ik gebruik voor het doorroeren soms een lange ‘Nespresso” lepel; dan mislukt er echt niks hoor.

  1. Hallo Hoynck, ik zou graag wat meer willen weten over hoe je een starter maakt van afval uit je tuin, hoe doe je dit precies en wat doe je er uiteindelijk mee (alleen voor brood of gebruik je dit ook ook om je tuin grond te verbeteren)?

 5. Dit is zo leuk, zo makkelijk en het resultaat zo heerlijk! Vorig jaar heb ik voor de eerste keer desembrood gemaakt. Roggemeel als starter en uiteindelijk speltmeel in het voordeeg verwerkt. Toevallig allemaal bij dezelfde molen gehaald! De starter kwam eenvoudig tot leven, maar het uiteindelijke broodbakken kostte wel even wat tijd. Maar de twee speltbroodjes waren zooo ontzettend heerlijk! Erg goed gelukt voor de eerste keer. Ik ga meteen weer even een starter opstarten! Mjam, haha!

 6. hallo, ik heb een vraagje. Ik ben gestart voor het eerst om een desem te maken van biodynamisch volkoren speltmeel. Ik zit aan dag 3. Gisteren was de inhoud zo gerezen dat die verdubbeld was. Vandaag niet meer en er stond gewoon wat water bovenop. Ik heb de knoop doorgehakt en hem vandaag dan maar gevoed. Mocht dat of heb ik het nu om zeep geholpen? Daarnaast vraag ik mij ook af mocht dat in dezelfde weckpot waar het eerste deel al in gemaakt was? Door het rijzen van gisteren waren de wanden dus ook wat bedenkt met desem?

  1. Beste Ilse, met warm weer gaat de starter sneller en heeft hij eerder ‘voeding’ nodig. Je hebt er goed aan gedaan om het eten te geven. Als er water op staat dan betekent dat de starter honger heeft. Er zijn mensen die de pot waar de starter inzit vrijwel nooit schoonmaken, maar ik ben nogal van het schoonhouden om problemen te voorkomen (tenminste dat denk ik) en spoel het glas altijd af onder de kraan. Ik gebruik geen schoonmaakmiddel. Succes met je starter! Groetjes, Sandra

   1. De starter is inderdaad goed gelukt! Gisteren alles staan kneden en dan hele nacht laten rijzen, nu net opnieuw klaar met kneden en in de vorm gedaan. Is het normaal dat dat zo een kleverig elastisch goedje geworden is? Omdat ik er geen vorm in kreeg heb ik maar alles in de vorm gedaan en even aangedrukt met een lepel zodat die toch een klein beetje een effen bovenkant kreeg en een rechthoekige vorm!. Nu opnieuw laten rijzen. Heb er de sesamzaadjes alvast op gestrooid zodat het niet in de handdoek blijft kleven. Ben benieuwd naar het uiteindelijke resultaat. Ondertussen is de rest van het desempje in een propere wekpot in de koelkast beland. Benieuwd hoe je dat daarna terug opstart want dat vind ik niet meteen ergens terug.

     1. de tweede rijs was zo goed als nihil, ook niet na een 6-tal uren, dan toch maar gebakken om te zien of er nog iets te redden viel §van mislukking leert men ook he lol) Het eindresultaat was een zeer compact maar net eetbaar broodje. Er is bij mij verwarring met het recept dat je schreef over 350 gr meel, 100 gr bloem, ik zie nergens die 100 gr bloem terug komen en wat bedoel je er mee? Ik wil echt tarwe vermijden omdat ik daar op durf te reageren. Mijn desempje is heropgestart en deze ochtend voor de 2e maal gevoed dus ik maak vanavond opnieuw deeg, zou fijn zijn als ik het nu eens goed deed.
      Dus probleem 1 – de tweede rijs deed vorige keer niet? Oorzaak?
      probleem 2 – de vermelding van 100gr bloem in de ingredienten lijst maar die is nergens terug te vinden in de uitwerking van ‘t recept?
      probleem 3 – is het mogelijk om het brood 100% spelt te maken of moet ik er bvb toch roggen tussen doen?
      en dan nog een vraag; als ik bvb enkel spelt neem en het rijst niet zoals het hoort, mag er dan een paar gr droge gist aan toegevoegd worden? ik las dat ergens in andere recepten op zoek naar de oorzaak…

     2. Beste Ilse, stuur even je emailadres dan zal ik je proberen te helpen met het recept. Wil je misschien meteen ook even melden welk recept je gebruikt, want dat is mij helaas nog steeds niet duidelijk 😉 Groetjes, Sandra

     3. zou het ook verschil maken om het bakblik niet op een plaat maar op een rooster te zetten in de oven?

 7. ik wou verder nog wel even meegeven, dat als je bloem gebruikt ipv meel. Dat je minder water toevoegt aan de desem.
  die fout heb ik zelf eerder gemaakt… meel bevat meer zemelen en neemt dus veel meer water op:)

  1. Beste Sam, dat zou je inderdaad denken. Maar als je meer water dan meel toevoegt heb je geen 100% hydratatie meer en zal je het recept dat je gaat gebruiken ook moeten aanpassen.

  1. Beste Mieke, Ik heb het zelf nooit geprobeerd, maar andere bakkers wel en die zeggen dat het heel goed kan. Wel heb ik een keer een overschot desem in de oven op een lage temperatuur gedroogd en op een later tijdstip weer geactiveerd. Dat gaat ook prima. Veel succes. Gr. Sandra

 8. Beste Xandrs: ik heb vast een domme vraag: voeg ik bij de 50 gram meel 50 ml lauw water? Dat wordt dus een stijf papje? Klopt dat? Ik ben een echte beginneling

 9. Gisteren zuurdesem starter aangemaakt met 100gr roggemeel/volkoren met 100ml lauw water(biologisch/dynamisch)en in een weckpot gedaan,maar is nog niet gefermenteerd,is dit wel goed?

 10. Hallo Xandra. Ik ben vanmiddag gestart met 100 gram roggemeel en 100 gram water. Doorroeren was niet makkelijk. Vanavond heb ik 100 gram water toegevoegd, en heb gelijk kleine belletjes. Maakt dit extra water nog een verschil voor het eindresultaat? Alvast bedankt!

  1. Ja Eline dat maakt zeker uit als je er mee gaat bakken. De meeste desem recepten gaan uit van een hydratatie van 100% dat wil zeggen dat je desem uit evenveel water als bloem/meel bestaat. Een starter op basis van rogge is heel dik in het begin, door het fermenteren wordt het papje vanzelf dunner, maar dat kan wel enkele dagen duren. Bubbels die de tweede dag ziet zijn soms de derde en vierde dag weer totaal verdwenen. Geen paniek dan, dat hoort bij het fermentatieproces. Pas na een tijdje krijgen de juiste bacteriën de overhand en dan is je desem klaar om mee te gaan bakken. Geduld is een schone zaak. Gr. Sandra

 11. Beste Xandra, wellicht een overbodige vraag. Je zou met 50 gram water, zeker 50 ml water bedoelen? Water kan je namelijk niet in grammen meten. Dank voor je reactie.

  1. Beste Bane, 50 ml water afmeten is net zoveel als 50 gram water afwegen. Je kunt het beter afwegen, want niet elke maatbeker is hetzelfde. Door de weegschaal te gebruiken heb je altijd exact dezelfde hoeveelheid. Gr. Sandra

 12. Is het normaal dat je starter op dag 3 echt al enorm rijst? Je laat haar even staan en ze is drie keer zo groot!

  1. Ja dat klopt Robin, maar dat zijn nog niet de goede bacteriën die voor de fermentatie zorgen. Je kunt er nu nog geen brood mee bakken. Je zult zien dat het de komende dagen veel minder snel zal gaan. Geen reden voor paniek, dat hoor bij het proces. Pas na een week of zelfs nog langer is je desem gereed om mee te gaan bakken. Hij/zij zal zich blijven ontwikkelen, het is een natuurlijk fenomeen, hoe ouder je desem hoe beter de smaak en geur, mits je goed voor hem zorgt. Er zijn desems die al enige generaties lang in het bezit van een familie zijn. Gr. Sandra

  1. Beste Dick, Ik hoop dat het nog gelukt is met je desem. Ik heb het vaak te druk om de vele vragen snel te kunnen beantwoorden. Vandaar dat je soms even geduld moet hebben. Het antwoord is ja, maar daar heb je nu niks meer aan denk ik. Gr. Sandra

 13. Vraagje.. Ik ben 2 weken begonnen met een starter en heb vandaag voor het eerst gebakken. Dien ik de starter nu dagelijks te voeden?

  Hoor het graag

 14. Hallo Xandra, bij ons een afwijkend beeld t.o.v. je blog. Sinds gisteren is de boel ingezakt en staat er een laagje bruin vocht op? Bubbels niet meer zichtbaar.

  1. Patrick, dan heeft je desem honger. Dat laagje kan geen kwaad. Even goed doorroeren en extra voeden. Het beste kun je een deel van je starter weg doen en dan voeden. Succes. Gr. Sandra

 15. dag Xandra en allen,
  Ik wou een desemstarter maken. Gebruikte smeltmeel 100 om 100. Elke dag 50 gr meel en een eetlepel lauw water toegevoegd. Ik wou net een deeg gaan maken, vond in de weckpot een kledderige boel; dun en stinkend. Het leverde amper 300 gram starter op. Te weinig om een brood te bakken dacht ik. Wegdoen en opnieuw beginnen dan maar?
  Ik denk dat ik iets niet goed deed of is de starter vaker zo nat? Had zo’n zin om te beginnen:-(

  1. Beste Nel, ik vermoed dat je starter erge honger heeft. Dan ligt er een grijzig laagje water op de desem en is de desem zelf heel erg vloeibaar. De geur is intens en lijkt op aceton of nagellakremover. Oplossing is om een klein beetje in een nieuwe pot te doen, zeg 25 gram (de rest kun je wegdoen) en doe daar 50 gram bloem/meel en 50 gr water bij. Herhaal dit nog een of twee keer na 8 a 10 uur. Je desem zal als het goed is dan weer goed zijn en actief bubbelen. Spelt is zwakker, dan bijvoorbeeld tarwe en rogge, en heeft daarom meer zorg en onderhoud nodig. Wil je een desem die stabieler is en wel tegen een stootje kan dan is roggebloem of – meel de beste optie. Veel succes. gr. Sandra

   1. Beste,
    Bij mijn eerste desempoging, beging ik de vergissing op de weckpot het glazen deksel te leggen zonder(!) afsluitrubber. Toen ik een viertal dagen niet thuis was en dus niet kon voeden, zette ik de pot in de koelkast, doorgaans een goede oplossing voor een paar dagen desemverwaarlozing. Ik ging ervan uit dat de desem voldoende zou kunnen ademen. Fout dus, na vier dagen had ik een aceton-geurtje om U tegen te zeggen.
    Voortaan, vochtige handdoek over de weckpot, en dan de koelkast in, als het ‘baasje’ weer enkele dagen uithuizig is.

    (Een desemhotel voor wie twee weken op reis gaat. Is dat het gat in de markt?)

    😉

    1. Beste Dirk, bedankt voor je verhaal. Zelf sluit ik de weckpot wel liever af zodat er geen ongewenste bacteriën en luchtjes in mijn desem kunnen komen (in de koelkast). Als je na een wat langere rustperiode je desem weer een paar keer extra te eten geeft dan verdwijnt de nagellakremover lucht weer. Dit luchtje ontstaat doordat je desem honger heeft.
     Er bestaat al jaren een desemhotel, misschien zelfs meerdere 😉 Bak ze! Gr. Sandra

 16. Gisteren ben ik met gistwater van rozijnen begonnen, tevens in een geglazuurde kom met 50 gr tarwebloem en 50 gr lauw water. beiden gaan als een speer ( afgedekt en gaatje in geprikt met plastic folie). Vandaag weer bloem en water bijgevuld en staat te borrelen. Gistwater toch maar de ring van weckpot afgehaald want knalde nogal toen ik na omschudden opende . Heb zowel de schaal als weckpot in de oven gezet en zorg dat het binnen op temp blijft want ik heb bijna geen verwarming aan en nachts is het hier 16 gr. Misschien a.s zondagmorgen vroeg beginnen met pizzadeeg maken van het desem. Eerst zonder gedroogde gist proberen want knapperig mag pizzabodem wel zijn. Saus voor op de bodem van pizza ook al gemaakt na afgekoeld staat in diepvries.

  Hier recept voor pizza saus maken, is beter dan uit pot van de supermarkt want daar zit suiker in.

  . Scheutje olijfolie in pannetje daar 1 fijngehakt ui in fruiten + 2 teentjes fijngehakte knoflook daarna water een mok + 2 kleine blikjes tomatenpuree en Italiaanse kruiden een afgestreken eetlepel en iets zout,even roeren aan de kook brengen en paar min laten pruttelen tot het nog vloeibaar is anders wat vocht erbij doen , afkoelen daarna in bakje in koelkast of diepvries doen . Kunnen smaken lekker doortrekken. Pizza: Deeglap maken vierkant of rond, op met meel bestoven bakplaat leggen daarna laag van de ( in mijn geval ontdooide) saus over de deeg, beleggen met wat je zelf lekker vind . Bakken in de oven op 220 gr voorverwarmde oven ook 220 gr, 15 a 20 min . Tjek tjek 😉

  Zelf beleg ik pizza graag met tonijn uit blik, artisjok harten, paprikareepjes welke ik eerst wel even geblancheerd heb, dunne ui ringetjes , zwarte olijven, rode of groene peper ringetjes, salami, kaas. Bij een grote pizza kun je voor ieder wat wils maken door op het deeg om de 15 cm van beleg te veranderen, zo kun je naast salami een plaatsje maken voor ananas /kaas voor de liefhebber.

  Tip: Besprenkel ( het beste een verstuiver gebruiken) de pizza voor het de oven in gaat met olijfolie zodat het beleg niet verschroeit.

  Leuke website , morgen kom ik even terug om de update te bekijken. Groet, Carla.

 17. Dag Xandra,
  Roggemeel en water in de verhouding 50 gram van beide; je hebt het over het mengsel gieten… van gieten is in de verhouding echter geen sprake. Het is een deegachtig mengsel geworden. Start ik wel goed met mijn ‘starter’?

  1. Beste Pier, met je mengsel is niks mis, maar met mijn woordkeuze wel. Hier is ‘gieten’ met een spatel je meelmengsel in de pot schuiven. Dat kan duidelijker, ik ga het even aanpassen. Succes met je starter! Gr. Sandra

 18. Hallo Xandra, Het lijkt me dat je ook met 25 gr meel en water kunt starten, klopt dat? Volgens mij hou je zoveel desemstarter over als je elke dag 50 gram toevoegt.. Of valt dat wel mee? Ik hoef geen desemstarter voor een volgende keer over te houden. Ik heb dag 1 met 50 gr gemaakt; zou ik evt de komende dagen 25 gr water en meel kunnen toevoegen? Alvast bedankt voor je antwoord en je leuke site!! Groetjes, Jasmijn

  1. Beste jasmijn, je kunt met minder starten, maar mijn ervaring is dat je tijdens de opstartfase beter iets meer dan iets minder kunt gebruiken. Als je met 50 gestart bent dan kun je niet met 25 voeden. Enige optie is nu de helft wegdoen om dan verder te kunnen gaan met 25 gr voeden. Veel succes.

 19. Hallo Xandra,
  Ik ga dit nu voor de eerste keer proberen en heb een vraagje over het afdekken. Ik gebruik een weckpot, maar als ik het goed begrijp mag ik die dus niet helemaal dichtdoen. Hem niet dichtdoen laat een grote kier open. Is het dan beter om een plastic folie af te dekken? Of kan ik de weckpot wel gewoon dichtdoen?

  1. Beste Nin, ook geen plastic folie gebruiken dat sluit ook af. Als je een weckpot hebt waar een rubberen ring in zit dan kun je die gewoon verwijderen en de pot dichtdoen. Er kunnen dan geen vliegjes bij, maar wel lucht. Een andere optie is om niet alleen de rubberen ring te verwijderen maar ook de metalen beugel. Dan kun je het deksel los op de pot leggen. Veel succes! Gr. Sandra

 20. Zelf ooit mijn zuurdesem in een weckpot zonder rubberen ring een viertal,dagen bewaard. Was geen goed idee. De acetongeur was vreselijk. ? ?

  1. Beste Dirk die aceton lucht komt niet door de weckpot. Doordat de weckpot vrijwel afgesloten is de geur sterker, maar in een open bakje geeft de desemstarter een gelijke hoeveelheid aceton af. Je desem had gewoon honger, dat is alles. Gr. Sandra

 21. Dag Xandra
  ik heb met succes een uitstekende roggestarter gemaakt volgens jouw methode. Veel CO2 en binnen enkele uren een verdrievoudiging van het volume. Helemaal top. Nu heb ik een deel van deze starter omgezet naar tarwe door hier tarwebloem aan toe te voegen. Nu zijn de belletjes kleiner en de volumegroei veel langzamer. Nu kan ik hier wel mee leven maar betekent dit dan ook dat het rijzen van wit tarwedeeg veel langzamer gaat als je een tarwestarter gebruikt?
  Groeten Ben

  1. Beste Ben, in principe moet dat geen of in elk geval niet veel verschil maken. Het kan zijn dat roggeMEEL meer goede stofjes bevat dan tarweBLOEM. Bloem bevat namelijk vrijwel geen zemelen meer. Zelf ervaar ik het vaak juist andersom. Elk desembrood gaat zijn eigen weg, het bakken ervan is elke keer weer anders ook al doe je hetzelfde. Het is minder makkelijk te sturen dan gist brood, maar dat maakt het nu juist zo leerzaam. Gr. Sandra

 22. Beste Xandra,
  De eerste desemstarter die ik volgens jouw methode had gemaakt heb ik open laten staan in de keuken met een weekje vakantie, vergeten in de koelkast te zetten na het voeden. Dus vandaag maar weer met een nieuwe Roggemeel starter begonnen. Het meel komt van de molen in Cothen.

  De broodjes die ik met de eerste starter heb gemaakt smaakten heerlijk, maar waren maar minimaal gerezen. Wat doe ik niet goed? Ik heb de recepten van je website goed gevolgd en alleen meel van de korenmolen gebruikt. Mijn eerste brood was een Bruin brood tarwe (comb. gist & desem). Was iets zurig omdat ik het in de kelder op 10 graden heb laten rijzen. Het was erg compact en niet geheel gaar. Ik denk dat ik iets te heet heb gebakken waardoor de buitenkant snel mooi bruin was en er waarschijnlijk toch te snel uitgehaald heb.

  Het volgende brood was een Spelt desembrood met honing en noten. Heerlijk! Nu wel gaar en mooi van kleur. MAar weer compact, niet luchtig. Dit deeg heb ik 48 uur in de koelkast laten rijzen.

  Verder heb ik nog een Waldkorn met pompoenpitten gemaakt en een Bierbrood, geweldig lekker met oude kaas! Alles met dezelfde Roggemeel desemstarter die er mooi uit zag en prima rook. Maar goed rijzen was er niet bij. Wat doe ik fout?

  De tweede desemstarter heb ik net in de pot gedaan met 50gr roggemeel en 50gr water.

  Dankjewel voor je inspiratie.

  1. Beste Frits,
   – tip: schaf een kerntemperatuurmeter aan. Je heb ze al voor een klein bedrag bij Ikea. Dit handige apparaat voorkomt teleurstelling, vooral met desembrood. Als de kern van je brood aan het einde van de baktijd circa 94 graden is , dan is je brood gaar. Ook goed laten uitdampen op een rooster werkt goed.
   – je vertelt dat je broden te compact zijn. Allereerst de tijden in een recept zijn richtlijnen. Het is geen exacte wetenschap. Altijd naar je deeg kijken. Kamertemperatuur, luchtvochtigheid, etc. zijn allemaal van invloed op de ontwikkeling van je deeg.
   – Leer je oven kennen. Geen een is hetzelfde. Ik bak altijd op onder- en bovenwarmte. Bak je met hetelucht dan moet je altijd de temperatuur met 10% verlagen.
   – Waarschijnlijk is je desem nog niet actief genoeg. Het heeft echt de tijd nodig om zich goed te ontwikkelen.
   – Misschien is het een goed idee om ergens eens een workshop desembrood bakken te volgen. Daar leer je heel veel van en verder oefenen, oefenen en nog meer oefenen. Zo ben ik ook begonnen.
   Veel succes. Gr. Sandra

   1. Met 20 procent(!) de oventemperatuur verlagen lijkt me nogal extreem. Gesteld dat je normaal op 180° bakt, dan zou je met hete lucht op pakweg 145° bakken.
    Lijkt me niet realistisch.

 23. Hi Xandra!

  Ik geloof dat mijn desem “ineens” in slaap is gevallen ?
  Ze begon goed – het is een ‘ze’ omdat ik haar Gertrude genoemd heb ? – maar nadat ze op dag 3 flink gegroeid was, toen was ingezakt voordat ik haar weer haar nieuwe deel gaf, wil ze niet echt meer op het moment.
  Ik blijf haar gewoon voeden en heb vandaag 200gram eruit gehaald en nieuwe erbij gedaan.

  Kleur is goed en geur ook. Wellicht is ze te enthousiast van start gegaan en heeft ze teveel energie in het begin verbruikt ??

  Hartelijke groetjes van Ramona

  1. Beste Ramona, het is heel normaal dat je desem de derde dag ineens minder actief lijkt te zijn. Er gebeurt van alles in het prutje, maar dat is voor ons niet zichtbaar. De eerste dagen zorgen de ‘verkeerde’ bacteriën voor een vrolijk spektakel, daarna ontwikkelen zich pas de microben die je nodig hebt. Het is geduld hebben en nu het weer wat kouder is duurt het vaak ook iets langer voordat je desem zich goed ontwikkeld heeft. Ga zo door Gr. Sandra

   1. Duidelijk!
    Ze doet het geweldig! Na deze ochtend van voeding is ze in helft toegenomen en komt nu helemaal tot de bovenkant van de pot ??
    Deze middag heb ik mijn eerste rijsmandje gekocht (1000 gram rond van vorm).

    Ik heb er zin in om dezer dagen aan de slag te gaan ?

 24. Hi goede ochtend beste Xandra!

  Deze ochtend stond ze vrolijk te borrelen ?
  Ik heb er nu ”’gewoon’ weer 50/50 bij gedaan.
  Ze heeft een mooie en fijne structuur en ruikt lekker fris zurig. Géén zware lucht meer! ?
  Als ze gaandeweg de dag weer vrolijk aan het werk gaat zou ik morgen wellicht aan de slag kunnen… Laat ik vandaag eerst maar afwachten ?

  Hartelijke groetjes!

 25. Hallo Xandra
  Ik ben op dag 5 met m’n starter desem van spelt meel.
  Ben begonnen met 100 meel 100 water.
  Dat 2 zaad ik bubbels en was het elastisch als ik roerde. Dag 4 heb ik 100/100 bij gevoerd maar was het waterig en niet gegroeid ook geen bubbels meer. Ben toch die gegaan met voeden nu komt er een scheiding in
  Het geheel , als het even stl staat.
  De onder kant is waterig en de boven kant is bubbelig en elastisch.
  Jan ik door gaan of niet ik opnieuw beginnen?

  1. Beste Janny, allereerst een vraagje; waarom heb je voor zulke grote hoeveelheden gekozen? Het klopt dat je starter na dag 3 een terugval lijkt te hebben. Dat hoort zo. De verkeerde microben zorgen voor de feestelijke activiteiten. Pas na een dag of 3,4 beginnen de goede bacteriën zich te ontwikkelen. Het laagje water betekent dat je desem honger heeft. Je leest er hier alles over: https://www.xandrabaktbrood.nl/zuurdesem-2/ehbo-voor-desemstarters/.
   Een starter maken op basis van spelt is wat gevoeliger dan eentje van bijvoorbeeld rogge. Beste optie is het mengsel goed doorroeren, er vervolgens 25 gram desemstarter vanaf halen en deze kleine hoeveelheid voeden met 50 gr spelt volkorenmeel en 50 gr water. De rest is over, dat kun je eventueel verwerken in pannenkoeken beslag. De volgende dag herhaal dit proces.
   Blijft je desem wat slap met een laagje water dan zul je nog vaker moeten verversen zoals ik je hierboven heb uitgelegd. Begin met 2 keer per dag en bouw het eventueel op naar 3 keer.
   Meer uitleg en info kun je op mijn website vinden. Succes, Sandra

   1. Dit werd me aangeraden. Voor mij is het de eerste keer. Ik ga doen wat je me gezegd hebt.
    Kan ik wat ik over heb,doorgeven aan iemands anders, die hiermee door kan gaan?

 26. Hallo, ik ben net voorbij dag 4 van mijn zuurddesem-projectje en ik vind het zalig ol te zien dat hij elke dag bijna verdubbelt! Ik heb hiervoor roggebloem gebruikt. Nu wil ik over enkele dagen als alles goed gaat een broodje bakken en ik lees in het recept voor een roggebrood dat ik bloem en meel moet gebruiken. Kan ik ook enkel roggebloem gebruiken of moet ik nog meel gaan kopen? Of moet ik beter tarwebloem gaan halen? In deze corona-tijden is naar de winkel gaan namelijk niet iets wat ik elke dag wil doen. Alvast heel erg bedankt voor de superduidelijke beschrijvingen!

  1. Beste Anne-Laure, wat goed om te lezen dat je starter er zin in heeft. Je kunt van alleen rogge brood bakken. Er staan recepten op mijn website. Maar rogge braagt wel om een heel andere benadering omdat het vrijwel geen gluten bevat. Als je niet zoveel bak ervaring hebt dan zou ik voor een mix van tarwe en rogge gaan. Ik snap je dilemma wat betreft boodschappen doen. Gewoon proberen met rogge en het recept goed volgen. Komt vast en zeker goed. Veel succes. Gr. Sandra

 27. Ik ben een enthousiaste beginneling. Waar ik tegen aan loop is de enorme plakkerigheid van het deeg. Dan is het zo mooi gerezen maar als ik hem de laatste vorm wil geven is er niets mee te doen. Zelfs insnijden lukt dan niet. Ook het kneden vind ik erg lastig. Ik hou me aan de verhoudingen en voeg geen bloem toe maar hoe kan ik het handzamer maken? Dank je wel alvast! groetjes Inez

  1. Beste Inez, met desemdeeg en deeg met een wat hogere hydratatie moet je om leren gaan. Ik weet niet wat je onder enorme plakkerigheid verstaat. Als het plakt zoals een post-id, dan kun je het prima verwerken. Maar jou verhaal klinkt alsof het veel plakkeriger en slap is. Dan is er denk ik ergens iets niet goed gegaan. (Tenzij je voor een allinson of iets dergelijks gekozen hebt. Dat is heel nat deeg.) Welk recept heb je gebruikt, want dan kunnen we even op zoek gaan naar het probleem. Gr. Sandra

 28. Ik ben enthousiast begonnen aan de starter en aan het kijken welk brood als eerste ga proberen maar ik lees in de recepten over bakkerszoon, kan ik bakkerszout vervangen door zeezout? Heeft dat invloed op het bakproces of gaat het alleen om de toegevoegde jodium. Groetjes Els

  1. Beste Els, je kunt elke soort zout gebruiken. Ik heb voor bakkerszout gekozen, omdat daar jodium aan toe is gevoegd. De meningen of je dat juist of wel moet gebruiken zijn inmiddels verdeeld. Dus daar mag je zelf een keuze in maken. Bak ze! Gr. Sandra

 29. Hallo Xandra,
  Moet ik voor het maken van de starter een luchtdichte pot gebruiken? Ik heb het nu (dag1) in een weckpot gedaan met rubberen ring, maar die zou ik er ook vanaf kunnen halen. Groet Jasper

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven