Desemstarter onderhouden en activeren

Desemstarter onderhouden en activeren

Een desemstarter onderhouden en activeren, hoe doe je dat eigenlijk? Stel je hebt zojuist het deeg voor een desembrood gekneed en een klein deel van de moederstarter staat te wachten. Wat is dan de volgende stap? Wellicht heb je het de komende dagen druk, druk, druk of staan op dit moment de koffers gepakt en ga je op vakantie nemen? Tja, wat doe je dan met Hendrik, August, Carolien of hoe je desem ook heet. GEEN PANIEK!! Adem in … adem uit …overal is een oplossing voor, ook wat betreft dit probleem.

Zowel jij als je desemstarter kunnen namelijk heerlijk in de relax-modus. Klinkt goed nietwaar! Wanneer je weer van de schrik bekomen bent kun je rustig alle broodnodige informatie hieronder doorlezen. En in het ergste geval start je toch gewoon opnieuw een desemstarter. (sorry, flauw grapje). Echt het komt allemaal goed!

Je desemstarter onderhouden en activeren

2 februari 2016 / update juni 2019

Desemstarter activeren en gebruiken

Start de avond voordat je desembrood wilt gaan bakken met het activeren van je moederdesem. Ongeveer 8 – 10 uur voordat je het deeg gaat maken. Liever niet veel langer, want dan is de fermentatie over zijn hoogtepunt heen en zal het deeg daarna minder goed rijzen. De snelheid van fermentatie proces is mede afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Hoe warmer de plek waar de starter staat des te sneller zal die op zijn best zijn. Bij ons is het over het algemeen redelijk koel in huis. ’s Winters zo rond de 16 – 17 graden, in de zomer 21 – 22 graden.

Hydratatie van 100%

De meeste recepten gaan uit van een hydratatie van 100%, maar dat is niet altijd het geval. Een hydratatie van 100% houdt in dat je desem uit net zoveel water als bloem of meel bestaat. Weeg de ingrediënten waarmee je de starter mee gaat voeden dus altijd zorgvuldig af.

Hoeveel desem heb je nodig?

Kijk eerst in het recept dat je gebruikt hoeveel desem je nodig hebt. Laten we deze keer uitgaan van 200 gram. Vergeet dan niet dat je ook een klein beetje desem moet overhouden om te bewaren voor de volgende baksessie. Je hebt dus 200 gram voor het deeg plus circa 50 gram als bewaardesem nodig, maakt totaal 250 gram actieve desem.

Haal je moederdesem uit de koelkast. Pak een schone kom, een grote glazen pot, een grote vork, een siliconen spatel en een keukenweegschaal. En natuurlijk schoon water en meel of bloem.

Meestal ga ik uit van de volgende verhouding 1 : 2 : 2 (desem : bloem/meel : water) maar je kunt ook bijvoorbeeld 1 : 3 : 3 of zelfs nog meer. Hoe meer voeding je ten opzichte van de hoeveelheid desem toevoegt, hoe langer het duurt voordat je desem op zijn best is. Vandaag gaan we uit van de volgende verhoudingen:

 1 : 2 : 2 = 1 deel moederdesem + 2 delen meel/bloem + 2 delen water 

dus

 250 gram actieve desem = 50 gr moederdesem + 100 gr meel + 100 gr water

Weeg de drie bovenstaande ingrediënten af en doe ze in een schone kom. Meng alles goed met een vork of een Deense deegklopper door elkaar, zodat er vrijwel geen klontjes meer in het beslag zitten. Doe dan de desemstarter over in schone glazen pot en leg het deksel er los op. Let goed op dat de pot niet te klein is, want het volume wordt de komende uren verdubbeld. Zet je desem op een niet al te koude en tochtvrij plek. Ik laat de starter meestal op de eettafel staan.

Desemstarter bewaren en onderhouden

1. De volgende dag een voorraadje opbouwen

Haal de volgende ochtend 50 gram van je desemstarter af, doe deze in een klein afsluitbaar bakje of potje en plaats het in de koelkast. Dit is je bewaardesem voor de volgende keer. Wanneer je steeds een klein deel achterhoud, heb je altijd een starter in voorraad. Als je na een paar dagen of een week weer desembrood wilt bakken, dan begin je weer net zoals hierboven beschreven staat.

Sommige hobbybakkers die veel en regelmatig desembrood bakken, bewaren hun desem op kamertemperatuur. Dat betekent 2 – 3 keer per dag een deel wegdoen en voeden. Ik vind dat teveel gedoe en ik bak te onregelmatig om hier profijt van te hebben.

Zelf bewaar ik mijn desemstarter liever in de koelkast, totdat ik het moet activeren. Meestal laat ik mijn desemdeeg een nachtje in de koeling rijzen, soms wel 24 of 48 uur. Dat geeft extra veel aroma en een stevige bite. Mijn ervaring is dat te veel warmte vaak voor een zurige smaak zorgt. 

2. In de koelkast bewaren

Wanneer ik mijn desemstarter voor kortere of langere tijd niet gebruikt dan staat hij in de koelkast (max. 5 graden). Een kleine hoeveelheid is voldoende. Ik behandel mijn desemstarters al jaren zo en dat gaat prima:

 • Ik neem 25 gr desemstarter en voeg daar 50 gr meel of bloem + 50 gr water aan toe. Dat geeft 100% hydratatie. Goed mengen zodat er (bijna) geen klontjes meer inzitten en dan in een schone glazen pot met plastic deksel schenken. Meer of minder mag ook, mits de verhoudingen maar gelijk blijven, zodat je een desem met 100% hydratatie heeft.
 • Ongeveer twee á drie uur op een tochtvrije plaats laten fermenteren.
 • Daarna in de koelkast (max. 5 graden) plaatsen.
 • Eén keer per 1-2 weken voeden met een gelijke hoeveelheid water en meel/bloem (ca. 10 gram). Doordat de starter koud staat verloopt het fermentatieproces langzamer en heeft het minder voeding nodig. Soms vergeet ik het op tijd te doen en staat er een dun laagje water op de starter. Gewoon eerst even door elkaar roeren en daarna voeden.

3. Een langere tijd niet gebruiken

Gebruik je de desem een langere periode niet, omdat je bijvoorbeeld met vakantie gaat? Dan zijn er vier opties:

 1. Meenemen – maar dat doen alleen de echte brood-bak-gekkies. Ik dus niet, want ik wil graag de plaatselijke baksels proeven. 
 2. Drogen – op een lage temperatuur in de oven of voedseldroger en daarna in een goed afgesloten pot bewaren. Na de vakantie of rustperiode kun je de droge desem weer heractiveren door er bloem of meel en water aan toe te voegen.
 3. In de vriezer – In kleine porties, goed verpakt invriezen.
 4. Extra veel voeding geven – Blijf je een paar weken weg, dan is extra veel voeding geven een goede en tevens eenvoudige optie. Vergeet niet om schoon te werken! Neem bijvoorbeeld 15 gram van je starter en voeg daar 100 gram bloem/meel en 100 gram water bij. Goed mengen en vervolgens in een extra grote afsluitbare pot doen. Plaats deze meteen in de koeling. Je starter kan zo wel een week of 3 – 4 overleven. Na terugkomst goed doorroeren (er kan een laagje water op liggen, geen probleem), een klein deel eraf halen (dit kun je weg doen) en daarna voeden. Herhaal dit nog 1 of 2 keer en je desem bubbelt dan weer vrolijk en kun je gaan bakken. 

Zie meer tips en info: EHBO voor desemstarters

Groetjes, Xandra.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Desemstarter onderhouden en activeren

64 gedachten over “Desemstarter onderhouden en activeren

 1. Hoi Xandra,
  Als ik nu mijn desemstarter uit de koelkast haal (ondertussen 250 gram plus wat extra door de eetlepels) en ik wil het basisrecept maken, wat moet ik dan doen? Alleen op kamer temperatuur laten komen, 50 gram achterhouden en 200gram gebruiken?

  1. Beste Wouter, voordat je gaat bakken altijd je desem activeren (meestal doe ik dat de avond voor ik ga bakken), dus een klein deel uit je basis desemstarter halen en voeden met water en bloem/meel.

   De hoeveelheid desem uit het recept delen door 5 = 1 deel desem + 2 delen water + 2 delen meel/bloem. Begrijp je wat ik bedoel?

   Nu heb je van je basis desemstarter nog een deel over dat je niet nodig hebt om te gebruiken. Haal daar dan 50 gram af en doe hier 100 gr water en 100 gr meel/bloem bij. Dit is dan je nieuwe basis starter.
   Er blijft van de oude basisstarter nog een restant over, dit kun je weg doen of bijvoorbeeld in pannenkoekenbeslag doen.
   Succes, Sandra.

   1. Bedankt voor de snelle reactie.
    Nu heb ik gister mijn eerste brood proberen te bakken.. helaas wilde het niet rijzen. Dus een blokje (redelijk eetbaar) beton uit de oven :(.
    Nu heb ik dus nog de desemstarter, overigens nog niet in de koelkast gezet, denk je dat er nog redding voor is? En zo ja, wat kan ik doen? Of is het beter helemaal opnieuw te starten?

    1. Geen paniek Wouter! Je moet het wel heel erg bont maken indien de desem niet meer te redden is en dan heeft het waarschijnlijk ook een hele vreemde kleur gekregen (groen of zo en harig). Misschien even een paar keer/dagen de volgende stap herhalen en dan zou je starter weer heel actief moeten zijn:

     Neem 50 gram desemstarter en doe hier 100 gr water en 100 gr meel/bloem bij.

     Je krijgt alleen een mooi gerezen brood wanneer je een vrolijk bubbelende starter gebruikt. Je moet er een beetje gevoel voor ontwikkelen. Bij iedereen werkt het weer anders. (Afhankelijk van de temperatuur in huis, de kwaliteit van het meel/bloem, welk graan, enz.) Oefening baart kunst! Veel succes!

     1. Toevallig kijk ik net hoe het gaat met mijn starter(s) (ik heb er twee gemaakt, puur uit veiligheid en ik had nog wat over) en ineens zitten ze vol belletjes! Ik was dus gewoon een dag (of twee) te vroeg gaan bakken. Nu gaat 1 de koelkast in en ga ik de ander zo spoedig mogelijk wat mee proberen!

   2. Ik heb al je stappen gevolgd en ben bijna klaar om een brood te bakken. Nu ben ik steeds een beetje verward over die 50gram extra. Maar als ik dit goed lees,dan is dat je nieuwe basis voor de volgende keer en gooi je al de rest weg (of in een pannenkoek)?
    Dus die 50gram is de nieuwe basisdesem die je blijft voeden tot je een nieuw brood maakt om er dan weer een deel van te nemen plus extra?

    1. Ja Jurgen dat klopt. Elke keer hou je een klein deel achter voor de volgende keer. Ik neem tegenwoordig zelf meestal 25 gram desem, dat ik voed met 50 gram water en 50 gr bloem. Het potje zet ik na het voeden meteen in de koeling. De fermentatie gaat gewoon door, maar op een lagere snelheid. Ik probeer altijd zo min mogelijk desem over te houden, maar je ontkomt er bijna niet aan dat je wel eens een restant over hebt. Die verwerk ik dan in pancakes voor een smakelijke lunch. Gr. Sandra

 2. vraagje, ik heb een goede desemstarter. Nu in de koeling gezet, zodat ik hem wekelijks kan voeren. Moet ik dan ook een deel wegnemen en dan bijvoeren. Of alleen voeren?

  Alvast bedankt,

  Marianne

  1. Beste Marianne, in het begin van mijn desem avonturen zette ik het in de koelkast en gaf ik het 1 keer per week een lepel (ongeveer) bloem te eten. Maar als je dan een langere tijd niet bakt, dan is niet meer duidelijk hoe hoog de hydratatie is. Nu ben ik iets ‘serieuzer’ in het onderhouden van mijn starter en ongeveer 1 x per 14 dagen haal ik het uit de koeling, neem er een klein deel van (het restant kan door het pannenkoekenbeslag of doe ik weg) Meestal ga ik uit van 25 gram desemstarter dat ik voed met 50 gram bloem/meel + 50 gr water. Alles goed mengen en weer terug in de koeling plaatsen. Et cetera.

   Als ik wil gaan bakken ga ik uit van grotere hoeveelheden en blijft de pot na het voeden op het werkblad staan tot ik het deeg ga kneden. Als ik heel lang niet gebakken heb, dan doe ik het voeden/opstarten 2 keer, zodat het prutje extra vrolijk bubbelt.

   Gr. Sandra

 3. Hoi Xandra, ik ben nieuw in het desem-avontuur dus ben even het internet aan het afstruinen 🙂 Elke website geeft weer wat verschillende hoeveelheden en stappen, maar het grote proces is wel duidelijk! Toch heb ik nog wel een vraag: ik lees overal dat je een gedeelte desem wegdoet (of door de pannenkoeken dus) en een gedeelte gebruikt als nieuwe starter; maar waarom moet je het per se wegdoen? Als ik vandaag bijvoorbeeld begin met een starter maken, en ik wil volgende week graag meerdere desem broden in 1x bakken (en dan bijv invriezen) dan hoef ik toch niets weg te gooien? Zolang ik de verhouding maar goed aanhoud (1:2:2) en zorg voor een grote glazen pot. Of vergeet ik nu ergens een logisch punt?

  Bedankt alvast!
  Liselotte

  1. Beste Liselotte, uiteindelijk zal je altijd een overschot houden, anders heb je na een tijdje een ligbad vol met desem. Je moet de starter actief houden en dat kan alleen door steeds meel/bloem en water toe te voegen. Gr. Sandra

 4. Hoi Xandra, je zegt hierboven dat je de overgebleven 50 gr desemstarter eerst bijvoed, even op kamertemperatuur laat staan en vervolgens in de koelkast zet. Maar dan heb ik dus 250 gr desemstarter in de koelkast staan. Als ik dan volgende week weer een brood wil maken, geef jij ergens anders aan dat ik dan (uitgaand van het basisrecept) 50 gr desemstarter gebruik, dit aanvul met 100 gr water en 100 gr meel. Dan heb k automatisch weer 50 gr desemstarter over voor de volgende keer. Maar gooi ik de 200 gr die nog in de koelkast sta dan weg? Mag ik die nieuwe 50 gr desemstarter hier weer aan toevoegen? Of heb ik 2 potjes moederdeeg in de koelkast staan?
  Kan ik gewoon niet die eerste 50 gr direct in de koelkast zetten, af en toe voeren en voor gebruik activeren met de juiste hoeveelheden en dan zorgen dat ik iets achter hou voor de volgende keer?

  Bedankt!
  Liselotte

  1. Beste Liselotte, door familie omstandigheden kan ik op dit moment niet veel online zijn, vandaar dat ik nu pas reageer. Je kunt ook 25 gram desemstarter ipv 50 nemen en die voeden met 50 gr bloem + 50 gr water, wanneer je de starter in de koeling wilt plaatsen omdat je een tijdje niet bakt. Of desnoods een andere hoeveelheid mits je maar de verhoudingen van 1:2:2 (desem:bloem:water) aanhoudt.

   Je ontkomt er niet aan dat er een overschot aan niet-actieve desem overblijft. Dit heeft met de fermentatie te maken. Het is een levend proces. Misschien is dit voorbeeld duidelijker: Een auto met een benzine motor heeft brandstof nodig om te kunnen rijden, dat moet je steeds weer aanvullen anders stopt het proces. Nadeel hiervan is dat je dan wel uitlaatgassen overhoudt. Bak er desnoods pancakes van.

   Gr. Sandra

 5. Dag Xandra, ik heb zaterdagavond desemstarter geactiveerd, met de bedoeling zondag deeg te maken en brood te bakken. Dit is er zondag niet van gekomen. Hoe lang blijft de geactiveerde desemstarter goed? Hij staat nu op kamertemperatuur sinds zaterdagavond, ik zou pas woensdag deeg kunnen maken en bakken…?

  1. Beste Katleen, door familie omstandigheden kan ik op dit moment niet veel online zijn, vandaar dat ik nu pas reageer. Wanneer je een desem opstart dan moet je binnen 10 á 12 uur je deeg maken. Daarna wordt de starter snel minder actief en zal je deeg slecht of misschien wel helemaal niet meer rijzen. Dus als je op woensdag wel zou willen bakken, dan had je hem dinsdagavond moeten activeren. Je desem had dan ook tussen zondag en dinsdag in de koeling moeten staan of je had het om de 12 uur moeten activeren wanneer je het bij kamertemp. bewaard. Gr. Sandra

 6. Hallo Xandra,

  Je geeft aan dat je het deeg vaak in de korlkast laat rijzen. Is dit dan de eerste rijs of de tweede rijs?
  Ik vind je uitleg heel duidelijk, kwam er bij andere die erover bloggen enz. Het erg onduidelijk wat je wanneer moet doen en hoeveel. Ik ga hier eens mee aan de slag.

  Groetjes Deianeira

  1. Beste Deianeira, ik doe altijd de tweede rijs in de koelkast, maar ander bakkers weer de eerste rijs. Het is maar net wat je voorkeur is denk ik. Ik kies voor de tweede rijs, omdat het deeg dan de kans krijgt om luchtig te worden. Andersom zal het ook wel zo zijn, maar daar heb ik geen ervaring mee. Er zijn vele wegen naar Rome. Groetjes, Sandra.

 7. Hoi Sandra,

  hoe bewaar jij je desem in de koelkast? In een glazen pot neem ik aan, heb je deze dan (losjes) geopend of helemaal afgesloten?

  Groetjes en bedankt, Charlotte

 8. Dag Sandra, en als je een weckpot gebruikt tijdens het maken van de starter? deksel er losjes op en dus staat deze iets open? Of toch dicht?

 9. Beste Xandra,

  Wat een leuke site heb je!

  Ik heb een rogge desemstarter zelf gemaakt, maar die had ik de hele week lekker boven de verwarming laten pruttelen, veels te zuur geworden allemaal, haha. Hoort er bij zullen we maar zeggen. Ik ga ‘m nu een paar dagen verversen en dan zal het wel goed komen.

  Waar ik zelf heel erg behoefte aan heb is een tijdschema.

  Stel je wilt zondagochtend om 10u een spelt desem brood bakken in de oven, wanneer begin je dan? Laten we ervan uitgaan dat ik een rogge moederdesem in de koelkast heb staan.

  zaterdag
  desem starter uit de koelkast en activeren (1-2-2): duurt 2-3 uur op kamertemperatuur
  alle ingrediënten brood door elkaar 20 minuten rusten
  deeg kneden 10 minuten op stand 3 (in de Kitchenaid)
  eerste rijs kamer temperatuur 2 uur
  dan overdoen in rijsmandje: tweede rijs op kamer temperatuur 4-5 uur

  zondag
  30-35 minuten afbakken

  Ik kom dan steeds uit op nachtelijke deegwerkzaamheden, danwel op broodbakken in de avond.
  Je schrijft ergens 2e rijs in de koelkast 24-48 uur, maar dan kom ik nog in de knoop.. Hoe doe jij dat?

  grtz Marije

  PS: Ik heb voor Omroep MAX het programma BROOD geproduceerd met Robert van Beckhoven en ben helemaal aangestoken door het brood virus.

 10. Hoi xandra. Wat een fijne site. Ik gebruik het altijd als leidraad om mijn desem te starten en voor het bakken. Bedankt!

 11. Beste Xandra,

  zaterdag 29 april heb ik roggebrood gemaakt en mijn desemstarter vervolgens volgens de aanwijzing bij bewaren in de koelkast. Ik heb de desem eigenlijk niet meer gevoed. Ik wilde dat zojuist gaan doen zodat ik morgen het brood kan kneden. Maar de starter heeft een groene laag bovenop. Is dit de starter nog te gebruiken? Kun je hier nog iets mee of is dit helaas pindakaas?.
  Ik houd echt van het roggebrood maar het is best lastig plannen omdat je met de uren zit.
  Maar waar het nu vooral omgaat, is mijn desemstarter te gebruiken, en zo ja wat doe ik met de groene laag???????

  1. Beste Pat, dat klinkt niet oke, is het een waterige laag die een beetje doorzichtig is en naar aceton ruikt, dan kun je het nog gebruiken. Dan heeft je starter te weinig eten gehad en moet je hem eerst een aantal dagen voeden, zodat hij weer fris gaat ruiken en actief wordt. Is het echter een groende schimmelachtige laag, dan is het einde verhaal en zul je een nieuwe desem moeten opstarten. Bij twijfel beter wegdoen, uithuilen en opnieuw beginnen. Het is mij laatst ook overkomen, door maandenlange verwaarlozing (door persoonlijke omstandigheden) rook mijn desemstarter naar oude schimmelkaas. Dat had ik nog niet eerder meegemaakt. Ik heb het maar weggedaan. Nu heb ik intussen weer een nieuw exemplaar. Misschien is het een troost dat je niet de enige ben. Gr. Sandra

  2. Ik heb altijd een desemstarter die ik actief gebruik en eentje die ik als reserve hou in de koelkast.. Deze reserve staat regelmatig een paar weken in een wekpot (achterin) de koelkast. Ik heb nog nooit een groene laag gezien! Zoals Xandra aangeeft is er soms wel een laagje water wat erop ligt, maar dat is dan gewoon een kwestie van doorroeren en weer een paar dagen voeden. Ik zou geen risicos nemen en iets wat lijkt op schimmel nog gebruiken! Mij is wel eens verteld dat broodschimmels behoorlijk gevaarlijke schimmels kunnen zijn!

 12. Hoi Xandra,

  Bedankt voor je site + info! Ik heb 2 starters gemaakt afgelopen dagen, 1 van jouw site die is nog niet goed (zit nu op dag 5), en nog een van een andere site en die is wel goed (heb bij beide de test gedaan.
  Van die ander ga ik dus een aantal gram afhalen en in de koelkast doen en 1 x per 7 a 14 dagen voeden met een gelijk aantal grammen water en meel.
  Van de ander ga ik nu een recept maken van jouw site. Ik heb alleen alles al gemengd en bedacht me dat de desem net iets over de 12 uur terug gevoed is, maar we gaan het wel zien 🙂 Overigens rook deze echt best sterk naar bier of misschien zelfs licht naar schimmelkaas. Ik ben benieuwd, al doende leert men 🙂
  Groetjes Leonie

 13. Hoi Sandra,

  Ik krijg steeds tijdens het opstarten na 3 dagen op mijn starter een laagje water. Het lijkt wel alsof die dan dood is en dan doe ik hem maar weer weg. Maar veel verder ben ik nog niet gekomen. Wat gaat er mis?
  Wat ik dan tot zover gedaan heb:
  Dag 1: 25 gr meel +25 gr water in een glazen pot met folie (totaal 50 gram)
  Dag 2: nogmaals 25 gr meel + 25 gr water toevoegen (totaal 100 gram)
  Dag 3: 50 gram starter verwijderen en weer 25 gram bloem en 25 gram water toevoegen
  Dag 4: Een suffe starter met een laagje water aan de bovenkant.

  1. Jannetje, wanneer er een laagje water op je desem verschijnt heeft je desem honger. Er is verder niets aan de hand. Gewoon wat meer eten geven. Wel even veel water als meel/bloem toevoegen, anders heb je geen 100% hydratatie meer. Veel succes! Gr. Sandra

 14. Hoi Sandra, bedankt voor je fijne uitleg. Iets is me niet helemaal duidelijk over het dagelijks voeren in de koelkast met een eetlepel water/bloem. Doe je dat bovenop het mengsel of meng je dat erdoorheen met een vork, net zoals je doet bij het creeren van de starter?

   1. Bedankt Sandra! Inmiddels heb ik al veel heerlijke broden gebakken. Nu moet ik voor het eerst gaan bijvoeden in de koelkast (iedere paar dagen een brood gebakken dus nog niet eerder nodig geweest).

    Ik begrijp deze zin niet goed: Eén keer per week voeden met een eetlepel meel/bloem en een eetlepel water. Een eetlepel meel weegt bij mij ongeveer 8 gram en een eetlepel water weegt 14 gram (ik gebruik een maatlepel).
    Dan is de hydratatie toch geen 100% meer?

    1. Beste Marjoleine, je hebt helemaal gelijk. Voor alle duidelijkheid heb ik het even aangepast. Wanneer je langer bakt en meer op gevoel gaat bakken, zoals ik vaak doe, dan kijk je niet op een grammetje meer of minder. Dat kun je tijdens het kneden van je deeg weer corrigeren. Ik heb er niet bij stil gestaan dat het in de tekst natuurlijk wel precies afgemeten hoort te zijn. Dank je wel voor het melden. Bak ze! Gr. Sandra

 15. Beste xandra. Ik heb nu 50 gram rogge desemstarter met 100 gram water en 100 gram roggemeel vermengd en laten fermenteren in een glazen pot om hem te bewaren in een koelkast.Klopt het dat dit nu gewoon een vaste deeg massa is geworden en geen schenk massa meer

  Gr Patrick

  1. Beste Patrick, desem op basis van rogge volkorenmeel zal altijd vaster zijn dan een van roggebloem of ander graan. Tijdens het fermenteren wordt je desem weer soepeler. Ook in de koeling is het vaal vaster van structuur. Gr. Sandra

 16. Hallo Xandra, ik heb je conversatie gelezen hierboven en ik snap het weggooi verhaal toch nog steeds niet. Als je je desem in de koelkast bewaard hoef je m niet zo vaak te voeren, dus dan hou je toch niet zoveel over wanneer je een brood maakt, want de rest zet je toch gewoon weer in de koelkast en voed je 1x per week of 1x per 2 weken. Dus dat je iets over houd is toch niet zo erg? Of zie ik nu iets over het hoofd.
  En m’n 2e vraag is: jij werkt met een voordeeg. Robèrt van Beckhoven niet. Waarom werk jij wél een voordeeg, wat is er beter aan? En wat is het makkelijkste desembrood recept wat jij hebt? (Eigenlijk 3 vragen dus… haha…)Groet, Jackie

  1. Beste Jackie, daar heb je gelijk in. Ik ervaar het zelf ook niet als erg om soms een beetje desem over te houden en daar een andere toepassing dan brood voor te zoeken. Er zijn een aantal thuisbakkers (?) die het daar niet mee eens zijn en met enige regelmatig ontvang ik berichtjes met verhalen over verspilling en ander leed. Zelf ben ik van mening dat je een desem niet actief en gezond kunt houden door niets weg te doen. Zeker wanneer je desem voor een langere periode inactief is geweest. Wel kun je proberen om het overschot zo klein mogelijk te houden. Antwoord 2, Het wel of niet werken met een voordeeg (daar valt trouwens ook desem onder) is een persoonlijke keuze van de bakker. Ik ben voor, omdat het brood meer smaak krijgt, maar ik gebruik het niet altijd. Vraag 3: Er staan verschillende basisrecepten voor desembrood op mijn website. De een is makkelijker in te passen in je werkschema dan de andere. het is maar net of je voor snel of langonderweg kiest. Bak ze. Gr. Sandra

 17. Hoi Xandra.

  Mijn desem is klaar voor gebruik. Wat doe ik met mijn desem als ik dagelijks 1 of 2 broden wil bakken? (We hebben een groot gezin) Moet hij dan ook in de koelkast? Of gewoon op het aanrecht? En heb je dan wel tijd om het te voeden?

  1. Beste Wendy, als je elke dag bakt dan kun je, je desem gewoon om je werkblad laten staan. Je moet hem dan wel minimaal 2 keer per dag verversen om hem actief te houden. Hoe meer meel en water je ten opzichte van de desem toevoegt, hoe langer de starter er over doet om op zijn hoogste punt te komen. Ook de temperatuur van je omgeving en het water zijn van invloed op de activiteit. Het is uitproberen wat het beste bij je past. Neem een schriftje en hou daarin bij welke handelingen op welk tijdstip je hebt gedaan. Noteer daarbij ook de temperatuur en eventueel het weertype. Daar leer je het meeste van en zo vind je een werkwijze die voor jou het beste werkt. Veel succes. Gr. Sandra

 18. Hoi Xandra!

  Wat een super artikel is dit! Ik had een vraagje bij het laatste puntje van ‘Starter een langere tijd niet gebruiken’.
  Ik lees dat je om de 1-2 weken je starter voedt. Soms lees ik dat het voeden minimaal om de 4 dagen moet en soms maar minimaal 1x in de maand. Dit is wat verwarrend wat ik minimaal kan doen.

  En lees ik het goed dat je de starter ‘koud’ in de koelkast voed? Dus niet eerst op kamertemperatuur laat komen?

  Alvast bedankt!

  1. Beste Miriam, het ligt o.a. aan wat voor soort meel of bloem je gebruikt en in welke hoeveelheden. Voed je in de verhouding 1:1:1 ( 1 deel starter + 1 deel water + 1 deel meel/bloem) dan zal je starter sneller honger hebben dan wanneer je kiest voor 1:2:2, 1:3:3 of meer. Het is een beetje uittesten welke methode het beste bij jouw manier van werken past. In een schriftje bijhouden welke stappen je steeds doet, geeft op den duur veel inzicht.
   De fermentatie in de koelkast gaat gewoon door. Alleen minder snel dan op kamertemperatuur. Het is daarom niet nodig om je starter wanneer je het alleen gaat voeden en er niet mee gaat bakken, eerst op te warmen. Succes.

 19. Beste Xandra,
  Om geen enorme hoeveelheid desem te kweken en ook niets weg te hoeven gooien, maak ik het uiteindelijke brood groter of bak twee broden tegelijk. Kruislings vermenigvuldigen levert de hoeveelheid receptuur op die bij mijn gewicht aan desem past.

  Het Allison broodrecept (ik maakte het met witte bloem omdat ik even niets anders had) is heerlijk, trouwens. Bedankt voor je site!

 20. Ik bak al jaren zuurdesembrood. Heb een roggedesem van 3 jaar oud.
  Nu lees ik dat jij 1-2-2 voert. Ik doe dit al jaren 1-1-1.
  Waarom zou ik 1-2-2 moeten doen?
  Knuffels Kaatje

  1. Beste Kaatje, het is maar net waar je de voorkeur aan geeft. Bij mij werkt het zo het beste. Dan kan ik met kleine hoeveelheden werken en de nacht overbruggen, zodat mijn desem de volgende ochtend voldoende actief is om in deeg verwerkt te worden. Soms gebruik ik ook 1:3:3. Gr. Sandra

 21. Hoi Xandra,

  Afgelopen weekend heb ik mijn eerste brood geprobeerd maar vermoedelijk was mijn starter nog niet actief genoeg. Die eerste week heb ik telkens 50 water en 50 roggebloem gegeven. Dit weekend is het tijd voor poging 2, nu leek het me (na wat zoekwerk) wijs om tot die tijd telke dag 50gr over te houden, en dan 50 + 50 te voeden.

  De desem rijst wel elke dag en ik zie luchtbellen aan de zijkant van de fles, maar lijkt wat aan de droge / stevige kant met een lichte alcoholgeur.

  Ik weet niet waar het misgaat en ben ten einde raad. Moet ik gewoon geduld hebben en doorgaan of kan ik hem beter in de koelkast bewaren, 2x per week voeden en vrijdag eruit halen? Zoja, op welk moment stop ik hem dan in de koelkast? Meteen na het voeden?

  Bedankt voor deze pagina trouwens :)! En hoor graag wat terug. Groetjes, Jeroen

  1. Beste Jeroen, niet opgeven! Een starter heeft tijd nodig om te optimaliseren en je moet ermee leren bakken. Komt helemaal goed. We zijn allemaal zo begonnen. Een starter op basis van bloem, welke soort dan ook, zou niet ‘droog’ mogen zijn. Als je desem pas is opgestart dan is het verstandig om hem nog even elke dag te blijven voeden. Pas wanneer hij stabiel genoeg is kun je hem in de koeling plaatsen als je niet gaat bakken. Als je 50 gram stater teveel vindt om steeds te voeden, met minder moet het ook goed gaan. Probeer het eens met 30 gram of bijvoorbeeld de helft.
   Als de geur meer op aceton of nagellakremover begint te lijken dan heeft je starter honger en moet je vaker moeten verversen of in verhouding meer voeding geven. Zorg wel dat je evenveel water als bloem gebruikt.

   Succes. Gr. Sandra

 22. Dag Sandra

  Wat een heerlijke recepten op je site. Ik ben een vraag over de desemstarter. Ik haal ’s avonds de hoeveelheid desemstarter uit de koelkast (laat even op kamertemp.) komen meng dit tot 1:2:2 verhouding om tot actieve desemstarter te komen. Nu is dat bij mij telkens niet na 8 tot 10h maar pas na 24h. Kan dat? Of moet ik toch iets anders doen?

  groet Alice Dijkman

  1. Beste Alice, Er zijn verschillende dingen die het probleem kunnen veroorzaken.
   Het deel desem dat ik voed om er de volgende dag mee te bakken is bij mij al op kamertemperatuur en komt dus niet rechtstreeks uit de koeling. Je kunt lauwwarm water gebruiken als je de starter eten geeft. Dan gaat de activatie sneller.
   Een ander optie is om 1:1:1 te proberen. Misschien werkt dat voor jou beter.
   Het kan ook zijn dat je desem nog te jong is en dus niet krachtig genoeg om in 1x op te starten na een rustperiode in de koelkast. Oplossing kan dan zijn om je starter eerst een paar keer te voeden, zo om de 8 -10 uur, voordat je ermee gaat bakken.
   Succes. Gr, Sandra

 23. Hoi Xandra,

  Wat een onwijs fijne site dit, ik leer echt ontzettend veel!

  Ik zit inmiddels op dag 7 van het maken van mijn desemstarter en wil bijna gaan bakken, maar…. Op dag 2 & 3 is de starter heel veel gerezen, maar nu op dag 7 lijkt er niet meer zoveel te gebeuren. Sowieso is ‘ie de afgelopen dagen (dus dag 5, 6, 7) niet veel gerezen, maar stond er steeds een laagje water op. Er zijn nu en de afgelopen dagen wel kleine bubbeltjes te zien, maar als ik ‘actieve desemstarter’ google dan zijn mijn bubbels in vergelijking een stuk kleiner in vergelijking van die met de plaatjes. Ik heb steeds gewone tarwebloem gebruikt uit de supermarkt, misschien maakt dat uit?

  Mijn vraag is eigenlijk: is de starter nu wel actief en kan ik ermee gaan bakken? Hopelijk kan je me verder helpen!

  Groet,
  Iris

  1. Beste Iris, het is normaal dat je starter na een dag of 3 het ineens minder goed lijkt te doen. Het zijn de ‘verkeerde’ bacteriën die voor deze activiteit zorgen. Het ligt aan veel dingen of een desem wel of nog niet voldoende gereed is om mee te gaan bakken. Hij of zij heeft tijd nodig om te stabiliseren. In de herfst en winter, dus wanneer het kouder is duurt het vaak iets langer. Zodra je starter zich verdubbeld na het voeden, kun je ermee gaan bakken. Bij twijfel gewoon een paar dagen doorgaan met wegdoen en voeden. Beter wat meer geduld, dan een brood dat niet gerezen is. Dat lijkt mij ook zonde van al je werk. Geen paniek, het komt goed. Als ik het kan, kan jij het ook. Veel succes en bak ze. Gr. Sandra

 24. Beste Xandra,

  Allereerst super bedankt voor het lanceren en bijhouden van je geweldige site. Ik haal er een hoop inspiratie uit en je uitleg is heel prettig en duidelijk. Nu hoop ik dat je de vragen over de verhoudingen in het desem nog niet zat bent, want dat kost mij nog wel moeite om te begrijpen… Onlangs vond ik op YouTube een vlogger die zijn desem de avond van tevoren voedt met de verhouding 1-1/2-1/2. Daarmee verdubbelt het desem dus. De volgende dag gebruikt hij de helft in zijn brood en de andere helft gaat de koelkast in. Zo hoeft er niks weggegooid te worden. Heb jij hier ook ervaring mee en zo ja, wat is voor jou de reden om dan toch te kiezen voor de andere verhoudingen met als consequentie dat je altijd moet weggooien?

  Groetjes, Cindy

 25. Hoi Xandra, even de vraag: wat te doen als de starter die na het voeden gisteren avond prachtig actief werd, weer inzakt? In mijnboek staat dat ik de starter voor het bakken 2 x moet voeden, en de tweede x pas na 24 uur….ik ga nu maar de tweede x voeden want hij wordt lager en lager….
  wat betekent het sowieso als de starter weer inzakt?

 26. Dag Xandra,

  Zou je aan kunnen geven hoe je in een voedseldroger je desem kunt drogen en hoe dan verder met bewaren en onderhouden?
  Bedankt alvast voor je reactie.

  Groeten,
  Ellen van Schaik

  1. Beste Ellen, Ik smeer de actieve desem dun uit op een op maat geknipt stukje bakpapier en leg dat op een rooster in de voedsel droger. Vervolgens op een lage temperatuur goed laten drogen. Grof kruimelen en dan fijn malen. Ik gebruik zelf een koffiebonenmolentje hiervoor. Vervolgens in een goed afsluitbaar bakje doen en donker wegzetten. Je kunt het poeder als smaakmaker aan je deeg toevoegen of met water mengen om het weer te activeren. Verwacht er niet altijd wonderen van, het duurt soms even voordat je desem weer de oude is. Succes. Gr. Sandra

 27. Beste Xandra,
  Bedankt voor de leuke enthousiaste blog.
  Ik heb me voor het eerst gewaagd aan een desem starter met jouw beschrijving van de appeldesemstarter.
  na de 4de dag was mijn appel desem starter nog steeds goed aan het borrelen. Zelfs na toevoegen van voedsel leek alles nog in orde. Tot ik de desem starter meenam in de auto voor een korte trip naar zee. Toen deze uit de auto kwam, waren alle bubbels verdwenen. Ik dacht dat het aan het schudden of de temperatuurschommeling lag. Maar na 2 dagen op stabiele temperatuur in de keuken, nog steeds geen bubbels te zien. Wel een bruine waterachtige laag. Als ik de weckpot open merk ik nog nauwelijks gasvorming. Is deze desem starter voor de vuilbak, of kan je zoiets nog reanimeren?

  1. Beste Leni, het kan aan verschillende dingen liggen. Te koude omgeving, geen goede ingrediënten, et cetera. Ik heb iets meer informatie nodig om je te kunnen helpen. Mvg. Sandra

 28. Hoi Xandra,

  Ik begon een halfuur geleden met mijn allereerste starter: 50 gram roggebloem en 50 gram lauw water. Als ik foto’s en filmpjes vergelijk, is mjin starter wel héél vast. Is dat normaal? Het valt amper/niet van mijn lepel in de pot, kan er zelfs een beetje pieken in maken…

  Groetjes

 29. Beste Xandra,
  Bedankt voor je leuke site en alle informatie.
  Ik ben onlangs begonnen met desem en vandaag mijn eerste brood gebakken. Super gelukt.
  Maar….. ergens snap ik nog steeds iets niet.
  Als ik laten we zeggen 3 x per week een brood maak dan is het deel wat ik weer in de koelkast zet voor het volgende brood toch steeds gevoed?
  Dan is het toch steeds weer een kwestie van activerende op de dag voor het bakken?
  Dan hoef ik toch niets te “voeden”?
  ( Tenzij ik echt een poos niet ga bakken)
  Of snap ik iets niet?

  Alvast bedankt!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven