Zuurdesem maken dag 3: desemstarter verder verdubbelen

Desemstarter verdubbelen - Dag 3 online cursus 'Zuurdesem maken'

Je bent aangekomen bij de derde dag van de online cursus ‘Zuurdesem maken’. Wonderbaarlijk! Ineens lijkt het mengsel na dag 2 tot leven te zijn gekomen! Misschien komt dat doordat het vandaag veel warmer is dan voorgaande dagen. Het is wat in volume toegenomen, er zijn luchtbelletjes in het zuurdesem te zien en de kleur is wat lichter geworden. Je ruikt nog steeds een zware roggelucht, maar niet zurig, niet onaangenaam. Vergeet niet om er weer even een foto van te maken! 😉 Op de derde cursusdag gaan we wederom de desemstarter verdubbelen.

Het is belangrijk dat je hygiënisch te werk gaat!

Desemstarter verdubbelen met roggemeel of -bloem

Ingrediënten

 • wederom 50 gram roggemeel of roggebloem van goede kwaliteit, bijvoorbeeld van molen De Zandhaas.
 • 50 gram lauwwarm water

Benodigdheden

 • schone kom of glazen pot
 • bijpassend deksel of een stukje plastic + elastiekje
 • spatel
 • vork of een Deense deegkloppper
 • mengkom
 • keukenweegschaal
 • plekje in huis met een constante temperatuur tussen de 18 en 20 graden (of iets warmer)
 • een flinke portie geduld, ongeveer 5 tot 7 dagen (of zelfs iets langer)

Zo verdubbel je de desemstarter

 1. Haal het mengsel uit de glazen pot en stop het in een schone mengkom.
 2. Was de lege glazen pot of het plastic bakje goed om met heet water. Gebruik géén afwasmiddel! Droog de pot of het bakje daarna af.
 3. Voeg nu 50 gram roggemeel en 50 gram lauw water bij het desem en meng dit goed door elkaar. Er mogen geen klontjes in het beslag zitten.
 4. Stop het mengsel voorzichtig in een schone (weck)pot en leg het deksel er losjes op. Of gebruik een kleine plastic bak. Heb je geen deksel? Gebruik dan een stukje plastic en zet het vast met een elastiekje. Zet de glazen pot weer 24 uur op een tochtvrije plaats, bij minimaal 18 graden (kamertemperatuur). Het liefst zelfs nog een klein beetje warmer.

Welk desembrood ga je bakken?

Heb je al een idee welk desembrood je eerst gaat bakken wanneer jouw desemstarter klaar is? Op mijn blog staan verschillende lekkere recepten voor de benodigde inspiratie! Start eens met een basisbrood, zodat je kunt ervaren wat desem doet. Het rijsproces gaat langzamer dan wanneer je alleen gist gebruikt. Een combinatie van beide rijsmiddelen behoort ook tot de mogelijkheden. Je hebt dan toch een desem smaak en het bakken van brood is dan wellicht iets makkelijker in een druk schema in te passen. Een andere manier is om het desemdeeg aan het einde van de dag te maken en een nacht de koelkast te laten rijzen. Het brood bak je de volgende dag.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Dagonderdelen online cursus ‘Zuurdesem maken’

Zuurdesem maken dag 3: desemstarter verder verdubbelen

20 gedachten over “Zuurdesem maken dag 3: desemstarter verder verdubbelen

 1. Hallo Xandra,
  ik heb begrepen dat met zuurdesembrood geen gist gebruikt hoeft te worden, maar hierboven in het recept staat toch gist.. Kan het ook zonder gebruik van gist gemaakt worden?
  Groetjes, Inge

  1. Beste Inge, je kunt inderdaad de gist weglaten, maar dan moet je de tweede rijstijd wel met een paar uur verlengen. Het is niet uitzonderlijk om gist en desem te gebruiken. Je komt deze combinatie in veel recepten tegen. Desem voegt smaak aan je brood toe en gist versnelt het rijsproces. Het ligt er maar net aan hoeveel tijd je hebt om een lekker brood te bakken. Groetjes, Xandra.

 2. Hallo Xandra, ik heb een vraagje: waarom moet je het zuurdesem elke dag in een andere kom doen? Ik heb het de eerste dag in een grote, schone glazen kom gedaan met een los deksel erop en doe er elke dag afgewogen meel en water bij, mis ik iets?

  1. Beste Anneke, dat kan ook hoor, maar als je het in dezelfde pot houdt en te eten geeft blijft er vaak een laagje prut/droge meel aan het glas plakken na het mengen. Ik werk liever schoon, dan voorkom je harde korstje die dan weer in je desem kunnen vallen en zo. Gr. Sandra

 3. Ah ok, tot nu toe is het nog schoon.? Ik gebruik organische volkorenbloem en als ik dezelfde hoeveelheid water gebruik is het te droog om goed te mengen, dus doe ik er meer water bij. Kan het aan het klimaat liggen? Ik woon in Mexico en het is hier erg droog.

  1. Zou zomaar kunnen Anneke, de luchtvochtigheid, maar ook de kwaliteit en het soort graan spelen een rol. Zo geeft volkorenmeel en rogge een dikker papje dan een van enkel bloem en water.

  2. Derde poging nu vlgs Xandra’s methode. 2e dag is de starter verdubbeld, maar na het aanvullen op dag 3 lijkt de groei helemaal weg. Hoe kan dit… of is het een kwestie van blijven voeden?

   1. Beste Sjors, beetje laat mijn reactie, maar door familie omstandigheden ben ik enige tijd nauwelijks online geweest. Het klopt helemaal dat de derde en soms ook vierde dag weinig tot geen activiteit zichtbaar is. De eerste twee dagen zorgen de ‘verkeerde bacteriën’ voor de bubbels, de melkzuur-,azijnzuur- en andere bacteriën die je uiteindelijk wilt hebben doen er gewoon wat langer over om zich te ontwikkelen. Het komt uiteindelijk helemaal goed, maar dat heb je inmiddels vast al ervaren. Gr. Sandra

  1. Ik heb met 50 gram roggemeel en 50 ml water geen papje maar een dik deeg. En als ik elke dag verdubbel komt er geen papje.. Kan ik meer water toevoegen?

   1. Beste Jolanda, met roggemeel krijg je een wat dikkere substantie, omdat de vezels veel water opnemen. Je moet je aan de gelijke verhoudingen houden, anders heeft je starter geen 100% hydratatie meer en kom je in de problemen wanneer je brooddeeg gaat maken. De meeste recepten gaan namelijk uit van 100%. Geduld hebben je zult zien dat de consistentie na van loop van tijd veranderd. Succes. Gr. Sandra

 4. Hallo Xandra, ik ben gisteren, na een aantal mislukte pogingen van andere recepten, begonnen met het zuurdesem dat je beschrijft. En het werkt! Alleen misschien een beetje te goed. Na 24 uur waren er al behoorlijk wat bubbeltjes en heb ik onze Bob voeding gegeven. Nu is Bob op dag 2 binnen 2 uur al verdriedubbeld in grootte. Doe ik iets verkeerd? Of zakt hij weer in? Bob staat in de oven met alleen het lampje aan en voelt lekker warm. Ik hoor graag van je!

  1. Beste Jose, nee hoor niks aan de hand, maar niet raar opkijken als je starter op dag 3 er de brui aan lijkt te geven. Gewoon rustig doorgaan met voeden. De eerste dagen zorgen de ‘verkeerde bacteriën’ voor de bubbels en activiteit. Maar na dag 3 ontwikkelen de melkzuurbacteriën zich vol op en die heb je nodig. Na een dag of 7 kun je proberen brood te bakken, maar je kunt beter een dag of 10 á 12 geduld hebben. Veel succes. Gr. Sandra

 5. he ik ben na een aantal jaren herbegonnen en ik gebruik roggemeeel. Maar ik zit vandaag aan dag drie en ik moet gaan verversen. Wat me opvalt is dat het nogal droog en zwaar is. Moet ik dan wat meer water gebruiken

  1. Beste Michele, dat kan, maar noodzakelijk is het niet. In de loop van de tijd word je desem vanzelf meer vloeibaar. Rogge is de beste optie en geeft een iets dikkere, maar wel stabielere desem. Ga je op eigen houtje meer vocht toevoegen, dan loop je wel het risico dat je als onervaren (desem)bakker op een later tijdstip in de problemen kan komen met je deeg. De hydratatie is dan geen 100% meer. Zoals je op de foto’s kunt zien is het bij mij destijds ook gelukt en ik hoor van veel thuisbakkers die mijn methode hebben gebruikt dat het prima gelukt is. Veel succes en heb geduld. Gr. Sandra

 6. Dag 3 en ik constateer schimmel op de brij: zowel witte als grijze. Na 1 dag kon ik al duidelijk zien hoe het mengsel aan het veranderen was doordat er luchtbellen te zien waren. Ik woon in de tropen. Kan het zijn dat de temperatuur van 30graden TE warm is? Ik heb erg gelet op schoon werken en een plastic doorzichtige pot met passend deksel gebruikt. Het mengsel heeft in een donkere hoek van de keuken gestaan (zonder direct daglicht)

  1. Beste Mirella, wat ontzettend jammer. Ja dat zou best wel eens aan de temperatuur kunnen liggen. Ik merkte hier die extreme warmte ook dat sommige van mijn andere fermentaties er zelfs even geen zin meer in hadden. Nu het iets koeler is doen ze het weer beter. Misschien was het een combinatie van verschillende dingen. Je zou het in glas kunnen proberen en dit eerst te steriliseren door de pot uit te koken. Ik kan het niet wetenschappelijk onderbouwen, maar ik heb met plastic altijd het idee dat je het nooit brandschoon kunt krijgen.
   Ik hoop dat je er iets aan hebt. Gr. Sandra

 7. Hi Xandra,
  ik ben al ongeveer 14 dagen aan het voeden (de mijne heet Henkie ;)) – ik hij komt wel omhoog maar verdubbelt niet. Ruikt verder goed en doorstaat ook de test met glans. Kan ik er dan mee gaan bakken of is hij nog niet ‘sterk’ genoeg?
  Groeten, Nathalie

  1. Beste Nathalie, je kunt het proberen, want het klinkt niet heel slecht. Als je zeker wilt weten dat je brood niet mislukt zou je er een snufje gist aan toe kunnen voegen. Een starter heeft soms wat tijd nodig om te stabiliseren. Bak ze! Gr. Sandra

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven