Emmer desembrood met emmerkorrels

Emmer desembrood met emmerkorrels

Emmer desembrood met emmerkorrels. Vandaag weer een andere variatie op het basisrecept van emmer desembrood. Deze keer heb ik geroosterde en voorgeweekte emmerkorrels aan het deeg toegevoegd. De graankorrels geven het brood een lekkere bite. Je kunt ze natuurlijk ook door een gistbrood verwerken. Emmervolkoren desembrood smaakt zacht, veerkrachtig, romig, notig en lijkt een klein beetje op kamut.

Wist je dat je ook allerlei soorten pasta gemaakt van emmer kunt kopen? Het is heel smaakvol , licht verteerbaar en zit bovendien boordevol vezels. Ik heb het in een webshop gekocht, maar een goede natuurvoedingswinkel zal het vast ook wel hebben. Het is echt de moeite waard om het eens te proberen.

Wil je meer over oerspelt, zoals ze emmer ook wel noemen, weten en waar ze het verbouwen en verkopen? Lees dan het stukje over Wat is emmer?‘

Emmer desembrood met emmerkorrels

Ingrediënten:

 • 200 gr emmerbloem
 • 200 gr emmervolkorenmeel
 • 100 gr emmerkorrels + water of melk om ze een nacht in te laten weken
 • 8,5 gr bakkerszout
 • 220 gr. tarwedesem
 • 200 ml water
 • 1 el olijfolie

En verder nog:

 • grote plastic zak
 • deegschraper (optioneel)
 • wat roggebloem of -meel voor in het rijsmandje
 • rijsmand, langwerpig, pitriet
 • oven(pizza)steen
 • oud bakblikje, om onderin de oven te zetten om stoom te creëren
 • keukenweegschaal
 • zeef of vergiet om de emmerkorrels te laten uitlekken

Bereidingswijze oergraan desembrood

Let op: de emmerkorrels moet je al een dag van te voren roosteren (ongeveer 5 minuten in de oven of een pan) en daarna een nachtje in lauwwarm water of melk laten weken. Laat de korrels eerst goed uitlekken voordat je ze door het deeg doet!

Zorg dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn.

Deeg kneden:

Doe emmerbloem, -volkorenmeel en het bakkerszout in een kom en roer deze ingrediënten goed door elkaar. Neem een andere schaal en meng daar het water en desem in, goed mengen. Voeg dan het natte mengsel bij het droge en meng goed, totdat de bloem al het water heeft opgenomen.

Kneed het mengsel ca. 7 minuten op een lage stand in de kneedmachine. Voeg dan de voorgeweekte en goed uitgelekte emmerkorrels toe en kneed het deeg nog ongeveer 1 minuten. Als het goed is, is er nu een soepel deeg ontstaan. Test dit nog even voor alle zekerheid met een klein stukje deeg. Zachtjes uit elkaar trekken, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Als het niet scheurt is het deeg klaar en kun je er een bal vormen. Scheurt het vliesje te snel, kneed het deeg dan nog 1 of 2 minuten. Let wel goed op dat je deeg van emmer niet overkneed, want net als bij spelt moet je een kortere kneedtijd aanhouden.

Eerste rijs:

Leg het vervolgens in een licht ingevette kom. Dek deze af met een plastic zak en laat het op kamertemperatuur ongeveer 1 á 1 1/2 uur rijzen.

Deeg doorslaan, vormen en tweede rijs:

Strooi wat roggebloem/meel in het rijsmandje. Haal het deeg uit de kom, kneed het lichtjes door en vorm een batard, strooi hier een beetje meel over en leg het met de goede kant naar beneden, in het mandje. Strooi ook nog wat meel over de bovenzijde van het deeg. Schuif het mandje in een grote plastic zak, een beetje opgeblazen. Laat het deeg voor de tweede maal rijzen op kamertemperatuur, dit keer 4 á 6 uur. Het ligt er een beetje aan hoe warm het in huis is.

Oven voorverwarmen:

Verwarm de oven, met daarin de pizzasteen, voor op 220 graden. Plaats daarna het oude bakblikje, met een half kopje water er in, onderin de oven. Kiep het mandje voorzichtig op een pizzaschep of direct op de oven(pizza)steen.

Brood bakken in de oven:

Snij het deeg daarna, met een scherp mesje of een lame, in. Zodat het niet gaat scheuren op ongewenste plaatsen tijdens het laatste rijsproces in de oven. Verlaag nu de oventemperatuur na 5 minuten tot 200 graden. Bak het brood in ongeveer 40 tot 45 minuten gaar. Klop ter controle even op de onderkant van het brood, het moet hol klinken. Laat het brood goed afkoelen op een rooster, voordat je het gaat snijden.

Tip: Je kunt dit zelfgebakken emmer desembrood met emmerkorrels heel goed in de vriezer bewaren.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

P.S.: Ik koop emmerkorrels, -bloem en -volkorenmeel bij Korenmolen De Zandhaas in Santpoort.

Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Emmer desembrood met emmerkorrels’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Emmer desembrood met emmerkorrels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven