Emmer desembrood met walnoten

Emmer desembrood met walnoten

Emmer desembrood met walnoten is bijzonder lekker en heel anders van smaak dan tarwe- of spelt. Emmervolkoren desembrood smaakt zacht, veerkrachtig, romig, met een vleugje noot en lijkt een klein beetje op kamut. Wil je meer over oerspelt, zoals ze emmer ook wel noemen, weten en waar ze het verbouwen en verkopen? Lees dan het stukje over ‘Wat is emmer?

Zoek je andere recepten met emmerbloem en/of emmervolkorenmeel? Op mijn website vind je ook ‘Gistbrood van oerspelt’ en ‘Romige poffertjes’.

Emmer desembrood met walnoten

9 september 2014

Ingrediënten:

 • 200 gr emmerbloem
 • 200 gr emmervolkorenmeel
 • 8,5 gr bakkerszout
 • 100 gr walnoten, grof gehakt
 • 220 gr. tarwedesem
 • 200 gr water
 • 1 el olijfolie

En verder nog:

 • grote plastic zak
 • deegschraper (optioneel)
 • wat roggebloem of -meel voor in het rijsmandje
 • rijsmand, langwerpig, pitriet
 • oven(pizza)steen
 • oud bakblikje, om onderin de oven te zetten om stoom te creëren

 

Bereiding emmer desembrood met walnoten

Zorg dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn.

Doe emmerbloem, -volkorenmeel en het bakkerszout in een kom en roer deze ingrediënten goed door elkaar. Neem een andere schaal en meng daar het water, olijfolie en desem in, goed mengen. Voeg dan het natte mengsel bij het droge en meng goed, totdat de bloem al het water heeft opgenomen.

Kneed het mengsel ca. 7 min. in de kneedmachine met speciale kneedhaak (Kenwood) op stand 1. Voeg dan de stukjes walnoot toe en kneed het deeg nog 1 á 2 minuten. Als het goed is, is er nu een soepel deeg ontstaan. Test dit nog even voor alle zekerheid met een klein stukje deeg. Zachtjes uit elkaar trekken, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Als het niet scheurt is het deeg klaar en kun je er een bal vormen. Scheurt het vliesje te snel, kneed het deeg dan nog 1 of 2 minuten. Let wel goed op dat je deeg van emmer niet overkneed, want net als bij spelt moet je een kortere kneedtijd aanhouden. Leg het vervolgens in een licht ingevette kom. Dek deze af met een plastic zak en laat het op kamertemperatuur ongeveer 1 á 1 1/2 uur rijzen.

Strooi wat roggebloem/meel in het rijsmandje. Haal het deeg uit de kom, kneed het lichtjes door en vorm weer een bal, strooi hier een beetje meel over en leg het met de goede kant naar beneden, in het mandje. Strooi ook nog wat meel over de bovenzijde van het deeg. Schuif het mandje in een grote plastic zak, een beetje opgeblazen. Laat het deeg voor de tweede maal rijzen op kamertemperatuur, dit keer 4 á 6 uur. Het ligt er een beetje aan hoe warm het in huis is.

Tip: Het deeg van dit Emmer desembrood met walnoten is iets lastiger te vormen, omdat het wat slapper is. Emmer bevat namelijk minder gluten dan bijvoorbeeld tarwe. 

Verwarm de oven, met daarin de pizzasteen, voor op 220 graden. Plaats daarna het oude bakblikje, met een half kopje water er in, onderin de oven. Kiep het mandje voorzichtig op een pizzaschep of direct op de oven(pizza)steen.

Snij het deeg, met een scherp mesje of een lame, in. Zodat het niet gaat scheuren op ongewenste plaatsen tijdens het laatste rijsproces in de oven. Verlaag de oventemperatuur na 5 minuten tot 200 graden. Bak het brood in ongeveer 40 tot 45 minuten gaar. Klop ter controle even op de onderkant van het brood, het moet hol klinken. Laat het brood goed afkoelen op een rooster, voordat je het gaat snijden.

Tip: Je kunt dit zelfgebakken emmer desembrood met walnoten heel goed in de vriezer bewaren.

Ik zeg proeven maar!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

4 comments on “Emmer desembrood met walnoten”

 1. gerard de gans schreef:

  geachte mevr:
  allereerst u heeft een prachtige site met heel mooie recepten,ik kwam daar bij toeval op en lees bijna alles wat maar te lezen is wat betreft de recepten en andere informaties die te maken hebben met het brood bakken.Nu mijn vraag, wat is emmer meel ik woon in amersfoort en kan dat nergens vinden, kan u mij zeggen wat voor meel het is wat is verschil met andere soorten meel,b.v.b hartelijk dank.
  m.v.g. g de gans resedastraat 15 amersfoort

  1. Xandra schreef:

   Beste Gerard,

   Emmer is een oerspelt en heeft kwetsbare glutenstrengen, dus je hoeft het minder lang te kneden dan tarwe. Het wordt op kleine schaal verbouwd in de Haarlemmermeer en gemalen door korenmolen De Zandhaas in Santpoort. Deze molen heeft wel een winkel, maar verkoopt niet online.
   Ik zag wel dat ze sinds kort bij De Zuidmolen in Groesbeek Emmertarwebloem/gries Biologisch verkopen, maar ik vraag mij af waarom ze het gries noemen, want dan zou het grover gemalen moeten zijn dan bloem. Misschien kun je contact met ze opnemen om het te vragen.

   Mvrg, Xandra

 2. Bart Sanders schreef:

  Hey Xandra,

  Ik ben nu een tijdje bezig me het broodbakken met desem eigen te maken. Het gaat met ups-and-downs (die laatste in mijn beleving het meest). Maar vandaag heb ik mijn eerste echte doorbraak gemaakt, met jouw recept voor Emmer-Walnoten-brood! Het is een mooi brood geworden helemaal met desem en zonder gist! Eindelijk.. pffffff…. hèhè… 🙂 Dus hartelijk bedankt voor dit recept!

  Ik wilde je het resultaat niet onthouden, dus hier even een foto via een linkje naar mijn Pinterest https://nl.pinterest.com/pin/538109855467744606/

  Ik heb ten opzichte van jouw recept de Emmerbloem vervangen door gewone tarwebloem. Ik kon namelijk alleen maar Emmermeel krijgen bij mijn molen. Helemaal met meel werken vond ik voor nu een te groot risico, omdat ik niet weet wat dat precies doet met de verhouding qua vocht. En ik wilde eigenlijk ook de kans op succes zo groot mogelijk maken.

  Tot slot nog even een kleine tip (ben een beetje perfectionistisch 😉 ); Bij je ingrediënten staat een eetlepel olijfolie, maar die gebruik je nergens in je recept. Ik heb de olie door het water met het desem geroerd voordat ik het meel erbij deed.

  Groetjes,
  Bart

  1. Xandra schreef:

   Beste Bart, ik heb even naar je foto op Pinterest gekeken. Wat ziet je brood er prachtig uit. Bedankt voor het melden, ik heb de olijfolie meteen even in de beschrijving geplaatst. Bak ze! Gr. Sandra

Geef een reactie: