Pistolets met desem

Pistolets met desem

Ergens op internet las ik dat pistolets eigenlijk helemaal niet uit Frankrijk komen, maar uit België. Ook blijken ze daar niet langwerpig, maar rond van vorm te zijn. Who cares? Het gaat tenslotte om de smaak en de bite. Een lekker broodje met een knapperige korst en zacht broodkruim van binnen. Wil je liever een gezondere variant, vervang dan een deel van het tarwebloem door volkorenmeel.

Tip: Ik heb negen pistolets gebakken, maar in plaats daarvan kun je met dit recept ook drie stokbroden maken.

Pistolets met desem

Ingrediënten (9 stuks):

 • 400 gr T65 tarwebloem
 • 100 gr durum
 • 100 gr actieve desem, 100% hydratatie
 • 10 gr zout
 • 1,5 gr droge gist
 • 300 gr water

Verder nog:

 • mengkom
 • douchemutsje
 • stukje plasticfolie
 • kneedmachine (optioneel)
 • bakkerslinnen of schone theedoek
 • keukenweegschaal
 • lamé of scherp mesje
 • ovensteen of bakplaat + bakpapier
 • rooster (afkoelen)

Bereiding pistolets met desem

Zorg dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn en weeg alles alvast af.

Doe de bloem soorten in een kom en meng het zout er door. Voeg daarna de droge gist toe en roer deze er ook goed doorheen. Dan desem en het water erbij en ongeveer 10 minuten rustig laten kneden (Kenwood stand 1).  Als het goed is, is er nu een soepel deeg ontstaan. Test dit nog even voor alle zekerheid met een klein stukje deeg. Zachtjes uit elkaar trekken, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Scheurt het vliesje te snel, kneed het deeg dan nog 1 minuut.

Vet een mengkom goed in en doe daar vervolgens het deeg in. Dek de kom af met een douchemutsje of een stukje plastic. Laat het geheel 90 minuten op kamertemperatuur rijzen (1ste rijs).

Neem een stuk bakkerslinnen of 1 of 2 (linnen) theedoeken. Strooi en wat bloem over, zodat het deeg straks niet aan het doek blijft plakken. Rol een uiteinde een klein beetje op. Nu is er een stevig randje waar het deeg tegenaan kan leunen ontstaan. Ik leg er vaak een dunne deegroller onder, dat werkt ook prima.

Haal het deeg uit de kom en leg het op een met bloem bestrooid werkblad. Verdeel het in 9 gelijke stukken (á 100 gram). Bol de stukjes lichtjes op en laat ze 10 minuten rusten onder een stukje plastic. Maak er dan 9 mini batards van. Hoe je dat doet, lees je in ‘Een batard brood vorm je zo‘. Leg het deeg op het doek tegen de rol aan, 3 broodjes op een rij, met de naad naar boven. Trek het doek langs het deeg een klein beetje omhoog. Nu liggen de eerste 3 pistolets tussen 2 stukjes doek in. Vorm nu de andere 6 exemplaren. Trek ook hier het doek eerst iets omhoog, voordat je het volgende deegstuk plaatst. Dek het deeg af met een stuk plastic of doek en laat ze 45 á 60 minuten op kamertemperatuur rijzen (2de rijs).

Verwarm ondertussen de oven met de ovensteen erin goed voor op 240 graden. Plaats 1 rooster onderin de oven en zet op de onderste alvast een oud bakblikje. Daar gaat straks heet water in om stoom te creëren, zodat de pistolets mooi en goed kunnen rijzen (ovenrijs).

Doe een paar minuten voordat de pistolets de oven in gaan, een half kopje kokend water in de oude ovenschaal. Haal voorzichtig de stukjes deeg van het bakkerslinnen en draai ze om, zodat de naad nu aan de onderzijde zit. Snij ze schuin in met een lamé of scherp mesje. Schuif dan het broodbakblik in de oven of leg het deeg op de ovensteen en verlaag de temperatuur naar 220 graden. Bak de pistolets in ongeveer 20 minuten goudbruin.

Laat de pistolets met desem goed afkoelen op een rooster. Wil je ze wat langer bewaren, vries ze na het afkoelen, goed verpakt, meteen in. Je kunt ze eventueel na het ontdooien even oppiepen in de oven, dan wordt de korst weer knapperig.

Bon appétit

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Pistolets met desem

4 gedachten over “Pistolets met desem

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven