Spelt desembrood met pitten

Spelt desembrood met pitten

Speltbrood is nog steeds erg in trek en daar kan ik de consument geen ongelijk in geven. Ik eet dit bruine spelt desembrood met pitten niet alleen omdat het gezonder is/zou zijn dan tarwe. Het is gewoon lekker brood en dat is voor mij het belangrijkste. De smaak is zachter dan bij tarwe en een beetje nootachtig. Wanneer je zelf brood maakt van speltbloem en/of -meel, dan weet je ook zeker dat het een 100% speltbrood is. Dat moet je in de winkel maar afwachten. In Nederland is er nog geen warenwet waarin is vastgelegd dat een brood pas speltbrood genoemd mag worden indien het voor minimaal 90 procent uit spelt bestaat. In Duitsland, het ‘Dinkel’ land bij uitstek, hebben ze dat beter geregeld en is de naam speltbrood beschermd.

Triticum spelta

Spelt in het Latijns Triticum spelta bevat: Eiwitten, Vetten, Koolhydraten, Vezels, Natrium, Kalium, Calcium, Fosfor, Magnesium, IJzer, Fluor,Vitamine B1, B2, B6 en Vitamine E.

——>   Dit spelt desembrood met pitten is wel een deeg dat een nachtje in de koelkast moet rijzen en dus pas de volgende dag gebakken wordt!

Spelt desembrood met pitten

11 september 2014

Ingrediënten:

 • 200 gr speltbloem
 • 200 gr speltvolkorenmeel
 • 8,5 gr bakkerszout
 • 1 el rijstolie of olijfolie
 • 220 gr tarwedesem (of speltdesem natuurlijk, maar dat heb ik nu helaas niet)
 • 190 gr water
 • 50 gr zonnebloempitten
 • 50 gr pompoenpitten
 • 25 gr sesamzaadjes

Verder nog:

 • rijsmand, pitriet, langwerpig
 • oven(pizza)steen
 • lamé of een scherp mes
 • grote plastic zak
 • oud bakblikje, om onderin de oven te zetten om stoom te creëren
 • kernthermometer (optioneel)

Bereiding spelt desembrood met pitten

Zorg dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn.

Doe speltbloem, -meel en zout in een kom en roer dit goed door elkaar. Neem een andere schaal en meng daar alle natte benodigdheden in. Voeg dan het natte mengsel bij het droge en meng goed, totdat de bloem al het water heeft opgenomen.

TIP: Kneed speltdeeg niet te lang, want dan overkneed je het en gaan de glutenstrengen kapot. Die kunnen zich daarna niet meer herstellen. Het eindresultaat is een compact en slecht gerezen brood. Je kneed spelt dus minder lang dan bijvoorbeeld deeg van tarwe. Dit komt doordat spelt minder gluten bevat.

Laat  het deeg ca. 4 min. kneden in de kneedmachine (Kenwood) op stand 1 met een speciale deeghaak. voeg dan de pitten en zaden toe en kneed het deeg nog maximaal 4 minuten. Wanneer er een soepel deeg is ontstaan, kun je even testen met een klein stukje deeg of het inderdaad klaar is. Zachtjes uit elkaar trekken, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Als het niet scheurt, kun je van al het deeg een bal vormen en in een licht ingevette kom doen. Dek deze af met het douchemutsje en laat het op kamertemperatuur 2 tot 3 uur rijzen.

Strooi meel in het pitrieten rijsmandje. Haal het deeg uit de kom, kneed het lichtjes door en vorm een batard, strooi hier een beetje meel over en leg het met de goede kant naar beneden, in het mandje. Hier staat uitgelegd hoe je van deeg een batard brood maakt. Strooi ook nog wat meel over de bovenzijde van het deeg. Schuif het mandje in een grote plastic zak, een beetje opgeblazen. Laat het deeg voor de tweede maal een nacht rijzen in de koelkast (5 graden). Haal de volgende morgen het mandje uit de koeling en laat het deeg in ongeveer 3 uur op kamertemperatuur komen. Het deeg komt dan tot aan de bovenrand van het rijsmandje.

Verwarm de oven, met daarin de pizzasteen, voor op 230 graden. Plaats daarna het oude bakblikje, met een half kopje water er in, onderin de oven. Kiep het mandje voorzichtig op een pizzaschep of direct op de oven(pizza)steen. Snij het deeg met een scherp mesje of een lamé in. Verlaag na 5 minuten de oventemperatuur naar 200 graden en bak het spelt desembrood met pitten in ongeveer 30 minuten goudbruin. Wanneer je op de onderzijde van het brood klopt moet het hol klinken. Of meet met een kernthermometer de de temperatuur van de binnenkant van het brood. Wanneer dit tussen de 94 en 96 graden is, is het kruim gaar.

Laat het spelt desembrood met pitten op een rooster goed afkoelen, voordat je het gaat snijden.

TIP: Dit spelt desembrood met pitten kun je heel goed in de vriezer bewaren. Een ongesneden brood laten ontdooien en eventueel even oppiepen in de oven. Het brood is dan weer lekker knapperig.

Ik zeg proeven maar!

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Spelt desembrood met pitten

13 gedachten over “Spelt desembrood met pitten

 1. Hoi Xandra, ik heb dit recept ook eens geprobeerd want ziet er echt wel heel erg lekker uit. Ik denk dat bij mij die 3 uur op kamertemperatuur laten komen na een nachtje in de ijskast veel te lang was want ik had overrijs, deeg zakte jammer genoeg in elkaar bij het in de oven plaatsen. Een uurtje volstaat al denk ik. Maar niet getreurd, ik begin er onmiddellijk opnieuw aan tot het lukt 🙂

  1. Beste Mark, wat jammer dat het deeg een overrijs heeft gehad. De tijden die in een broodrecept staan, van wie het recept ook is, zijn altijd richtlijnen. Omgevingsfactoren en de kwaliteit van de ingrediënten spelen namelijk een grote rol en zijn overal en elke dag anders. Het is dus belangrijk om je deeg om de zoveel tijd te controleren. Dit doe je door er voorzichtig op te duwen. Blijft het deukje staan dan is het deeg klaar om gebakken te worden. Veert het snel terug dan mag het nog iets langer rijzen. Veel succes! Gr. Sandra

 2. Beste,Mevrouw, ik heb gisteren voor de eerste keer zuurdesembrood gemaakt….perfect gelukt.
  Beter dan dat van de biowinkel. Nochtans pas na de 7de dag van de starter. Gewoon niet teveel gekneed en met.de hand.Hartelijk dank. Jaklien

  1. Beste Jaklien, wat leuk dat je ook zo’n fan van desembrood bent en dat het zelf bakken ervan een mooi eindresultaat heeft opgeleverd. Dat smaakt vast naar meer. Bak ze! Gr. Sandra

  1. Beste jerosmet, je kunt het deeg op een warmere plek zetten en kijken of het alsnog gaat rijzen. Misschien is je desem nog niet actief genoeg geweest? Ik zou het nog even aankijken. Voor desembrood heb je geduld nodig. Zoveel omstandigheden zijn van invloed op het brood. Gr. Sandra

 3. Hallo Sandra,
  Ik bak nu sinds een half jaar om de 14 dagen een spelt-desembrood. Ik volg het recept van het gewone spelt-desembrood. Ik pak de dubbele hoeveelheid, waardoor ik een mooi groot brood krijg. Het nieuwe startersdesem zet ik daarna in de koelkast en voedt het na een week. En na 14 dagen bak ik er dus een echt heerlijk groot brood van. Van het rest-startdesem bak ik crackers met zaden. Heerlijk als tussendoor.

  Gelukkig wist ik het recept ongeveer uit mijn hoofd, want gisteren en vandaag krijg ik een fout melding als ik het recept van spelt-desembrood wil openen. Zou je dat recept weer actueel kun maken. Dank je.

  groet Ina

 4. Hallo Xandra,
  Sinds kort bezig met het maken van een starter. Dat wil goed lukken. Nog een paar daagjes geduld, dan kan ik van start ???. Ik vraag me af waarom dit brood in een batard vorm gebakken dient worden, en andere broden juist weer in een bol. Het antwoord op die vraag kan ik maar niet vinden. Ik hoop dat je me dat kunt uitleggen.
  Bedankt voor je site, ziet er goed uit met veel tips. Ga zo door!
  Mvg

  1. Beste Annuska, de ene keer maak ik een bol en de andere keer een batard. Je wilt ook wel eens wat anders, al heeft een batard wel mijn voorkeur. Er passen dan twee boden in de oven, ze zijn makkelijker te snijden, het past beter in ons broodrooster en van langwerpige broden met een mooi oortje word ik altijd heel gelukkig. Voor het deeg maakt het niet uit welke vorm je er aan geeft. Bak ze! Gr. Sandra

 5. Hey Xandra,

  Ik heb je zuurdesem speltbrood gemaakt en zou nu graag dit brood maken.
  Kan ik de (rogge)desem hiervoor gebruiken? Is dat dan puur 220gr desem? Of moet ik dat ook “verdunnen” met (spelt)bloem zoals bij het voordeeg (dag 1) van het recept?

  Alvast bedankt,
  Sara

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven