Volkoren desembrood met zaden

 Volkoren desembrood met zaden

Wanneer je veel brood eet, wil je ook wel eens een ander smaakje. Niet dat desembrood snel gaat vervelen. Wij zijn er dol op. Maar iets nieuws proberen is een leuke uitdaging. Zo willen we op vakantie altijd proeven wat voor soort(en) brood de plaatselijke bevolking eet. En dan kom je regelmatig de lekkerste baksels tegen die in Nederland niet te koop zijn. Ik heb een basisdeeg voor desembrood en daar kun je echt eindeloos mee variëren. Tijdens het opruimen van de voorraadkast heb ik nog wat restjes pitten en zaden gevonden. Net genoeg om door het deeg te mengen en zo is dit heerlijke volkoren desembrood bij toeval ontstaan.

Volkoren desembrood met zaden

12 juni 2014

Ingrediënten:

 • 200 gr tarwebloem
 • 200 gr tarwevolkorenmeel
 • 8,5 gr bakkerszout
 • 1 el vloeibare honing
 • handje pompoenpitten
 • handje zonnebloempitten
 • wat lijnzaad
 • 150 gr tarwedesem
 • 210 ml water
 • beetje (zonnebloem)olie om in te vetten

Verder nog:

 • grote plastic zak, pedaalemmer
 • rijsmand, pitriet (optioneel)
 • oven(pizza)steen
 • oud bakblik, om onderin de oven te zetten voor het creëren van stoom

Bereiding volkoren desembrood met zaden

Zorg dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn.

Doe bloem, meel en het zout in een kom en roer dit goed door elkaar. Neem een andere schaal en meng daarin de honing en het desem met het lauwwarme water. Voeg dan het natte mengsel bij het droge en meng goed, totdat de bloem al het water heeft opgenomen.

Laat dan het deeg ca. 10 min. kneden in de kneedmachine (Kenwood). Met mijn nieuwe (lees betere) kneedhaak staat de machine net iets lager dan stand 1. Voeg nu de pitten en het lijnzaad toe en kneed deze er goed door.Wanneer er een soepel deeg is ontstaan, kun je even testen met een klein stukje deeg of het inderdaad klaar is. Zachtjes uit elkaar trekken, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Als het niet scheurt, kun je van al het deeg een bal vormen en in een licht ingevette kom doen. Dek deze af met het douchemutsje en laat het op kamertemperatuur 2 tot 3 uur rijzen.

Ga verder en kies nu voor de optie bakpapier of rijsmandje:

 1. Bakpapier. Leg een stuk bakpapier op het werkblad of op een bakplaat. Haal het deeg uit de kom, kneed het lichtjes door en vorm weer een bal, strooi hier een beetje meel over en leg het met de lelijke kant naar beneden op het bakpapier. Dek het deeg af met een stuk plastic dat je licht hebt ingevet met wat olie. Maar zorg wel dat het deeg de ruimte heeft om in volume toe te nemen. Laat het deeg voor de tweede maal rijzen op kamertemperatuur, dit keer 3 á 4 uur. Het ligt er een beetje aan hoe warm het in huis is.
 2. Rijsmand. Strooi meel in het pitrieten rijsmandje. Haal het deeg uit de kom, kneed het lichtjes door en vorm weer een bal, strooi hier een beetje meel over en leg het met de goede kant naar beneden, in het mandje. Strooi ook nog wat meel over de bovenzijde van het deeg. Schuif het mandje in een grote plastic zak, een beetje opgeblazen. Laat het deeg voor de tweede maal rijzen op kamertemperatuur, dit keer 3 á 4 uur. Het ligt er een beetje aan hoe warm het in huis is. Het deeg komt dan tot aan de bovenrand van het rijsmandje.

Bekijk hier een filmpje om te leren hoe je een bol van het deeg vormt.

Verwarm de oven, met daarin de pizzasteen, goed voor op 240 graden.

Plaats daarna een oud bakblik, met een half kopje water er in, onderin de oven. Kiep het mandje voorzichtig op een pizzaschep of direct op de oven(pizza)steen. Snij het deeg eventueel in met een scherp mesje of een lame. Sluit de oven en verlaag na 5 min baktijd de oventemperatuur naar 200 graden. Niet vergeten om de temperatuur aan te passen, want anders lijkt het brood heel snel goed, maar is de binnenkant nog niet gaar! Na een totale baktijd van ca. 30 tot 35 min. is het brood goudbruin. Klop even op de onderkant van het brood. Wanneer het hol klinkt, is het goed gebakken.

Laat het brood op een rooster goed afkoelen, voordat je het gaat snijden.

Ik zeg proeven maar!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

8 comments on “Volkoren desembrood met zaden”

 1. Lily schreef:

  Wat een ontzettend leuke en informatieve site heb je! Toppie Sandra. Super gedaan. Je hebt me helemaal enthousiast gemaakt voor het broodbakken. Ik heb nog wel enkele vragen. Mag ik die op een later tijdstip aan je vragen?
  Groetjes Lily (nr 27)

  1. Xandra schreef:

   Natuurlijk mag dat Lily 🙂

 2. Marga schreef:

  Hallo Xandra,

  Geweldig leuke informatieve site voor de beginnende broodbakker, zoals ik.
  Een vraagje, kun je in dit recept ook volkorenmeel met mout, enzymen en c300(meelverbeteraars) gebruiken? Ik weet inmiddels uit ervaring dat je er geen desemstarter mee kan maken.

  Groetjes, Eucy.

  1. Xandra schreef:

   Beste Marga/Eucy, Ik denk dat je het recept dan beter om kunt zetten naar een gist brood. Ik neem tenminste aan dat je naast de mout, enzymen en c300 ook nog gist als rijsmiddel gebruikt? Zelf werk ik niet met deze ingrediënten, dus ik weet niet precies hoe ze reageren tijden het verwerken en bakken. Gr. Sandra

 3. Ruud schreef:

  Hallo Sandra,
  Leuke site heb je!
  Ik lees hier regelmatig op en doe allerlei tips op, dank je hiervoor.
  Ik bak nu alweer een half jaartje desembrood (mmmmmm). Ik gebruik geen gist.
  Ik lees in enkele recepten, zoals in dit dat je een nieuwe kneedhaak (in 2014) gebruikt, die je een stuk beter vindt werken. Kun je daar iets meer over zeggen?
  Hoezo werkt deze beter? Past deze kneedhaak ook op een Kitchenaid-apparaat?
  Waar kun je deze kneedhaak kopen? Is het ook zinvol voor een hobbybakker die 3 à 4 keer per week een brood bakt?
  Fijne feestdagen alvast.
  Vriendelijke groetjes,
  Ruud.

  1. Xandra schreef:

   Beste Ruud, deze kneedhaak heeft een andere draai in het kneedgedeelte zitten. Daardoor blijft het deeg minder aan de haak ‘plakken’. Je deeg wordt luchtiger. De haak waar ik het over hebt past alleen op een bepaald type Kenwood. Maar er zijn tegenwoordig modellen voor verschillende machines te koop. Ik heb de kneedhaak destijds bij een webshop voor horecabenodigdheden gekocht. Ik zie af en toe berichtjes op Facebook voorbij komen van een bedrijf dat zelf speciale kneedhaken maakt. De naam van dat bedrijf is: Superdoughhook. Hoe de kwaliteit en de service is durf ik niet te zeggen, want ik heb geen ervaring met ze. Wellicht heb je er iets aan. Jij ook fijne feestdagen en bak ze! Gr. Sandra.

 4. Julia schreef:

  Dag Xandra,

  Kun je dit deeg ook in de koelkast over de nacht laten rijzen zoals je doet bij je basisrecept voor een desembrood?

  Groetjes,

  Julia

  1. Xandra schreef:

   Beste Julia, ja hoor dat kan ook met dit recept. Bak ze! Gr. Sandra

Geef een reactie: