Wit brood vs Allinson bakken en testen

Wit brood vs Allinson 2

Wit brood vs Allinson, zoals ik je een tijdje geleden al beloofd had. Na de 100% en 50% volkorenmeel versie nu ook een 100% bloem brood. Zoals ik al verwacht had is het witte brood inderdaad meer gerezen dan de echte Allinson (zie bovenstaande foto). Ik heb deze keer nog iets minder minder water toegevoegd. Het brood krijgt hierdoor een beetje spekkig kruim en blijft daardoor langer vers. Van alle soorten ‘Allinson’ kun je heerlijke panini’s maken. Maar ze zijn met een beetje appelstroop ook erg lekker.

‘Allinson wit’

Je mag een Allinson alleen Allinson noemen wanneer je 100% volkorenmeel gebruikt. Dus zat ik een beetje met de naamgeving van de ‘witte’ versie, want deze variatie heb ik gemaakt van 100% tarwebloem. Ook heel smakelijk. De zemelen in het volkorenmeel nemen veel vocht op en de ‘bloem’ versie bevat natuurlijk veel minder tot niets van. Tarwebloem van molen de Zandhaas bevat nog wel iets van de vezels die er voor een groot deel tijdens het maalproces uitgezeefd zijn. Je kunt dit zelf heel eenvoudig testen door de tarwebloem door een fijne zeef te halen. Je zult zien dat er inderdaad nog wat zemelen in de zeef achter blijven.

Dat smaakt naar meer Allinson volkoren:

Wit brood vs Allinson bakken en testen

26 december 2014

Benodigdheden voor 1 wit busbrood

Ingrediënten:

 • 440 gr tarwebloem (De Zandhaas)
 • 2,5 gr instantgist
 • 9 gr bakkerszout
 • 90 gr desem (100% hydratatie)
 • 265 gr + 85 gr water

Verder nog:

 • broodbakblik (ca. 21x11x7 cm)
 • bakspray of olie om in te vetten
 • 2 mengkommen
 • douchemutsje of een stukje plastic
 • deegsteker
 • (siliconen) kwastje
 • kneedmachine
 • keukenweegschaal
 • lepelweegschaal (optioneel)
 • oud, laag bakblikje om heet water in te doen (stoom)

Bereidingswijze wit brood vs Allinson

Zorg dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn en weeg de ingrediënten alvast af en zet alles klaar.

Deeg kneden:

Doe de bloem in een kom en roer hier eerst het zout doorheen en daarna pas de droge gist. Zout en gist kunnen beter niet direct met elkaar in aanraking komen, omdat zout de werking van gist teniet doet.

Doe in een andere kom het desem en 265 gram water, roer deze goed door elkaar. Voeg dan het meel bij het desem/water en meng het 10 minuten rustig op een lage stand. Dus het is meer roeren/mengen in plaats van kneden! Zet de kneedmachine dan nog ongeveer 5 minuten op een lage stand. Als het goed is, is er nu een soepel deeg ontstaan. Test dit nog even voor alle zekerheid met een klein stukje deeg.

Deeg testen:

Zachtjes uit elkaar trekken, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Scheurt het vliesje te snel, kneed het deeg dan nog 1 minuut.

Kneed het deeg nu nog 2 minuten op een lage stand en voeg in 2 of 3 keer het overige water, 85 gram, toe tot het geheel is opgenomen. Er is nu een beetje flubberig, maar toch één geheel vormend deeg ontstaan.

TIP: Waarom niet meteen aan het begin van het kneedproces al het water toevoegen? Omdat je eerst stevige en elastische glutenstrengen moet creëren, voordat zij extra toevoegingen zoals water, pitten, zaden en dergelijke goed kunnen vasthouden!

Eerste rijs:

Vet een mengkom goed in en doe daar vervolgens het deeg in. Dek de kom af met een douchemutsje of een stukje plastic. Laat het geheel 50 minuten op kamertemperatuur rijzen.

Oven voorverwarmen:

Verwarm de oven alvast goed voor op 240 graden. Plaats 2 roosters net onder het midden van de oven en zet op de onderste alvast een oud bakblikje. Daar gaat straks heet water in om stoom te creëren, zodat het brood mooi en goed kan rijzen zonder te scheuren.

Vet het broodbakblik alvast in.

Deeg doorslaan en vormen:

Maak het werkblad nat met water en leg het deeg hier op. Maak dan ook je handen nat en vorm voorzichtig een busbrood. Weet je niet hoe dat in zijn werk gaat, kijk dan eerst even: mini busbroden vormen. Met het Allinsondeeg is het meer een kwestie van vouwen, dan van echt oprollen. Het deeg moet wel op spanning gebracht worden en dit bereik je door het te vormen/vouwen. Leg het busbrood voorzichtig, met de naad naar beneden in het broodbakblik. Steek (snij) het deeg in de lengte deels doormidden met een natgemaakte deegsteker.

Tweede rijs:

Dek het broodbakblik af en laat het deeg bij 30 graden nog 30 minuten rijzen.

Brood bakken in de oven:

Doe een paar minuten voordat het brood de oven in gaat, een half kopje kokend water in de oude ovenschaal. Schuif dan het broodbakblik in de oven en verlaag de temperatuur naar 200 graden. Bak het brood in ongeveer 55 tot 60 minuten goudbruin.

Haal het brood uit de vorm en leg het op een rooster om goed af te koelen. Kwast eventueel de buitenzijde in met wat water, dan wordt de korst wat zachter.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Wit brood vs Allinson’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Wit brood vs Allinson bakken en testen

3 gedachten over “Wit brood vs Allinson bakken en testen

 1. Wat leuk, een witte versie van het Allinson brood.

  Om het iets gezonder te maken, kun je dan b.v. tarwekiemen toevoegen?
  Welke hoeveelheid zou dan evt. geschikt zijn en heeft dit nog invloed op het totale gehalte aan vocht?

  Groetjes van Ellen

  1. Hoi Ellen, je kunt natuurlijk tarwekiemen of vezels toevoegen, maar dan kun je net zo goed het recept van de halfvolkoren Allinson nemen 😉
   Tarwebloem van de Zandhaas bevat altijd nog een klein deel van de zemelen. Wanneer je deze bloem door een zeef haalt blijft er altijd nog het een en ander achter. Hoe meer vezels of kiemen hoe meer water je kunt toevoegen. Vergelijk de drie Allinson recepten maar eens met elkaar.
   Groetjes, Xandra.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven