Wortel pompoenpitten desembrood

Wortel pompoenpitten desembrood

 

Vandaag weer een andere variatie op het ‘rode bieten desembrood’. En wel een heerlijk wortel pompoenpitten desembrood. Je kunt veel soorten groente prima combineren met desem. Ik heb al eerder brood met wortel gebakken, maar dat was een sodabrood. Helaas vind ik dit soort brood niet echt heel erg lekker. Mijn dochter is er wel gek op en zo zie je maar weer dat smaken kunnen verschillen. Mijn voorkeur gaat uit naar desembrood. Maar een goed gemaakt gistbroodje sla ik ook niet af.

Pompoenpitten

De zaden van de pompoen bevatten waardevolle stoffen; eiwit, onverzadigde vetten, vitamine E, fosfor, silicium en zink. De pompoenpitten passen heel goed bij de stukjes bospeen. Ze geven een knapperige bite aan het brood. De smaak van wortel is subtiel op de achtergrond aanwezig. Dit is echt brood om zo te eten, dus zonder een berg beleg. Een klein beetje roomboter of verse kaas is absoluut voldoende om optimaal van dit heerlijke brood te kunnen genieten. Je kunt de pompoenpitten natuurlijk ook vervangen door pecan- of walnoten.

Bospeen/wortel

Bospeen/ wortel bevat veel goede stoffen zoals bètacaroteen. Het is een antioxidant dat helpt je weefsels te beschermen tegen schade en veroudering. Bètacaroteen wordt in je lichaam omgezet in vitamine A. Vitamine A is belangrijk voor voor je weerstand en je gezichtsvermogen (ken je dat verhaal van konijn en een brilletje?). Verder zit er ook vitamine K in en dat speelt een rol in de bloedstolling en de vorming van stevige botten. Klinkt gezond toch!

Wortel pompoenpitten desembrood

26 augustus 2014

Benodigdheden voor 1 vloerbrood

Ingrediënten:

 • 200 gr tarwebloem
 • 200 gr tarwe volkorenmeel
 • 8,5 gr bakkerszout (De Zandhaas)
 • 200 gr grof geraspte bospeen
 • 50 gr pompoenpitten
 • 220 gr. tarwedesem
 • 190 ml water
 • 1 el olijfolie

Verder nog:

 • grote plastic zak
 • deegschraper (optioneel)
 • zeef
 • wat roggebloem of -meel voor in het rijsmandje
 • rijsmand, pitriet, rond
 • oven(pizza)steen
 • oud bakblikje, om onderin de oven te zetten om stoom te creëren

Zo maak je brood met desem, groente en pitten

Zorg dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn.

Laat de pompoenpitten ongeveer 15 minuten weken in water. Laat ze daarna goed uitlekken in een zeef.

Was en schrap de bospeen schoon en rasp deze daarna grof.

Brooddeeg maken:

Doe de tarwebloem en het bakkerszout in een kom en roer deze ingrediënten goed door elkaar. Neem een andere schaal en meng daar het water en desem in, goed mengen. Voeg dan het natte mengsel bij het droge en meng goed, totdat de bloem al het water heeft opgenomen.

Kneed het mengsel ongeveer 5 minuten in de kneedmachine op een lage stand. Voeg dan de stukjes wortel en de pompoenpitten toe en kneed nog 5 minuten. Als het goed is, is er nu een soepel deeg ontstaan. Test dit nog even voor alle zekerheid met een klein stukje deeg. Zachtjes uit elkaar trekken, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Als het niet scheurt is het deeg klaar en kun je er een bal vormen. Scheurt het vliesje te snel, kneed het deeg dan nog 2 of 3 minuten. Leg het vervolgens in een licht ingevette kom.

Eerste rijs – Dek deze af met een plastic zak en laat het op kamertemperatuur ongeveer 1 á 1 1/2 uur rijzen.

Deeg vormen:

Strooi wat roggebloem/meel in het mandje. Haal het deeg uit de kom, kneed het lichtjes door en vorm weer een bal, strooi hier een beetje meel over en leg het met de goede kant naar beneden, in het mandje. Strooi ook nog wat meel over de bovenzijde van het deeg. Schuif het mandje in een grote plastic zak, een beetje opgeblazen.

Tweede rijs – Laat het deeg voor de tweede maal rijzen op kamertemperatuur, dit keer 4 á 6 uur. Het ligt er een beetje aan hoe warm het in huis is.

Tip: Het deeg van dit wortel pompoenpitten desembrood is iets lastiger te vormen, omdat het wat slapper en een klein beetje kleveriger is. Ik heb een deegschrapertje gebruikt om het deeg tot een bal te vouwen en een beetje roggebloem/meel op het werkblad en mijn handen.

Oven voorverwarmen – Vergeet niet om de oven op tijd voor te verwarmen. Plaats de pizzasteen in een koude oven en verwarm deze voor op 220 graden.

Desembrood bakken in de oven:

Plaats daarna het oude bakblikje, met een half kopje water er in, onderin de oven. Kiep het mandje voorzichtig op een pizzaschep of direct op de oven(pizza)steen. Snij het deeg, met een scherp mesje of een lame, in. Zodat het niet gaat scheuren op ongewenste plaatsen tijdens het laatste rijsproces in de oven. Verlaag de oventemperatuur na 5 minuten tot 200 graden. Bak het brood in ongeveer 30 tot 35 minuten gaar. Klop ter controle even op de onderkant van het brood, het moet hol klinken.

Laat het brood goed afkoelen op een rooster, voordat je het gaat snijden. Je kunt dit wortel pompoenpitten desembrood heel goed in de vriezer bewaren. Meteen uit de vriezer ontdooien in een broodrooster geeft een knapperig korstje. Besmeren met een beetje roomboter of verse kaas, meer heeft dit lekkere brood niet nodig.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Wortel pompoenpitten desembrood’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Wortel pompoenpitten desembrood

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven