Zelf zuurdesem maken dag 2: zo doe je dat

Zelf zuurdesem maken dag 2

De eerste zuurdesemdag is voorbij. Geduld is een schone zaak, maar geloof me: het komt allemaal goed! Er zal na 24 uur nog geen verandering te zien zijn, maar wel ruikt het mengsel sterk naar rogge. Het is een beetje een zware lucht, maar absoluut niet vies. Op de foto aan de linkerkant het mengsel na een dag. Aan de rechterkant is het gevoed met roggemeel en water. In dit artikel leg ik alles uit over zelf zuurdesem maken dag 2. 

Zelf zuurdesem maken dag 2: zo doe je dat

Het is belangrijk dat je hygiënisch te werk gaat!

Ingrediënten

Benodigdheden

  • schone kom of glazen pot
  • bijpassend deksel of een stukje plastic + elastiekje
  • spatel
  • vork of Deense deegklopper
  • mengkom
  • keukenweegschaal
  • plekje in huis met een constante temperatuur tussen de 18 en 20 graden (of iets warmer)
  • een flinke portie geduld, ongeveer 5 tot 7 dagen ( of zelfs iets langer)

Werkwijze dag 2

Haal het mengsel uit de glazen pot en stop het in een schone mengkom.

Was de lege glazen pot of het plastic bakje goed om met heet water. Gebruik géén afwasmiddel! Droog de pot of het bakje daarna af.

Voeg nu 50 gram roggemeel en 50 gram lauw water bij het desem en meng dit goed door elkaar. Er mogen geen klontjes in het beslag zitten.

Stop het mengsel voorzichtig in een schone (weck)pot en leg het deksel er losjes op. Of gebruik een kleine plastic bak. Heb je geen deksel? Gebruik dan een stukje plastic en zet het vast met een elastiekje. Zet de glazen pot weer 24 uur op een tochtvrije plaats, bij minimaal 18 graden (kamertemperatuur). Het liefst zelfs nog een klein beetje warmer.

Ook vandaag zul je nog niet veel veranderingen waarnemen. Let wel op de grijsbruine kleur van het mengsel. Maak er ook nu weer even een foto van. Kun je al zien dat het wat lichter en ietwat geelbruinig aan het worden is? Leuk he?

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood


Wil jij ook je eigen zuurdesem maken? Lees dan naast zelf zuurdesem maken dag 2, de online cursus ‘Zelf zuurdesem maken’!

Je eigen zuurdesem: de basis
Start: Je eigen zuurdesem op dag 1
Je eigen zuurdesem op dag 2
Ga verder met: Je eigen zuurdesem op dag 3
Je eigen zuurdesem op dag 4
Je eigen zuurdesem op dag 5

Geef een reactie: