Zelf zuurdesem maken dag 3: zo doe je dat

Zelf zuurdesem maken dag 3

Je bent aangekomen bij zelf zuurdesem maken dag 3. Wonderbaarlijk! Ineens lijkt het mengsel na dag 2 tot leven te zijn gekomen! Misschien komt dat doordat het vandaag veel warmer is dan voorgaande dagen. Het is wat in volume toegenomen, er zijn luchtbelletjes in het zuurdesem te zien en de kleur is wat lichter geworden. Je ruikt nog steeds een zware roggelucht, maar niet zurig, niet onaangenaam. Vergeet niet om er weer even een foto van te maken! ūüėČ In dit artikel leg ik alles uit over zuurdesem maken op dag 3.

Zelf zuurdesem maken dag 3: zo doe je dat

Het is belangrijk dat je hygi√ęnisch te werk gaat!

Ingredi√ęnten

Benodigdheden

 • schone kom of glazen pot
 • bijpassend deksel of een stukje¬†plastic + elastiekje
 • spatel
 • vork of een Deense deegkloppper
 • mengkom
 • keukenweegschaal
 • plekje in huis met een constante temperatuur¬†tussen de 18 en¬†20 graden (of iets warmer)
 • een flinke portie geduld, ongeveer¬†5 tot 7 dagen (of zelfs iets langer)

Werkwijze dag 3

Haal het mengsel uit de glazen pot en stop het in een schone mengkom.

Was de lege glazen pot of het plastic bakje goed om met heet water. Gebruik géén afwasmiddel! Droog de pot of het bakje daarna af.

Voeg nu 50 gram roggemeel en 50 gram lauw water bij het desem en meng dit goed door elkaar. Er mogen geen klontjes in het beslag zitten.

Stop het mengsel voorzichtig in een schone (weck)pot en leg het deksel er losjes op. Of gebruik een kleine plastic bak. Heb je geen deksel? Gebruik dan een stukje plastic en zet het vast met een elastiekje. Zet de glazen pot weer 24 uur op een tochtvrije plaats, bij minimaal 18 graden (kamertemperatuur). Het liefst zelfs nog een klein beetje warmer.

Welk brood ga je bakken?

Heb je al een idee welk desembrood je eerst gaat bakken wanneer jouw desemstarter klaar is? Op mijn blog staan verschillende lekkere recepten voor de benodigde inspiratie! Start eens met een basisbrood, zodat je kunt ervaren wat desem doet. Het rijsproces gaat langzamer dan wanneer je alleen gist gebruikt. Een combinatie van beide rijsmiddelen behoort ook tot de mogelijkheden. Je hebt dan toch een desem smaak en het bakken van brood is dan wellicht iets makkelijker in een druk schema in te passen. Een andere manier is om het desemdeeg aan het einde van de dag te maken en een nacht de koelkast te laten rijzen. Het brood bak je de volgende dag.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood


Wil jij ook je eigen zuurdesem maken? Lees dan naast zelf zuurdesem maken dag 3, de online cursus ‚ÄėZelf zuurdesem maken’!

Je eigen zuurdesem: de basis
Start: Je eigen zuurdesem op dag 1
Je eigen zuurdesem op dag 2
Je eigen zuurdesem op dag 3
Ga verder met: Je eigen zuurdesem op dag 4
Je eigen zuurdesem op dag 5

10 comments on “Zelf zuurdesem maken dag 3: zo doe je dat”

 1. Inge Zegikniet schreef:

  Hallo Xandra,
  ik heb begrepen dat met zuurdesembrood geen gist gebruikt hoeft te worden, maar hierboven in het recept staat toch gist.. Kan het ook zonder gebruik van gist gemaakt worden?
  Groetjes, Inge

  1. Xandra schreef:

   Beste Inge, je kunt inderdaad de gist weglaten, maar dan moet je de tweede rijstijd wel met een paar uur verlengen. Het is niet uitzonderlijk om gist en desem te gebruiken. Je komt deze combinatie in veel recepten tegen. Desem voegt smaak aan je brood toe en gist versnelt het rijsproces. Het ligt er maar net aan hoeveel tijd je hebt om een lekker brood te bakken. Groetjes, Xandra.

 2. Anneke schreef:

  Hallo Xandra, ik heb een vraagje: waarom moet je het zuurdesem elke dag in een andere kom doen? Ik heb het de eerste dag in een grote, schone glazen kom gedaan met een los deksel erop en doe er elke dag afgewogen meel en water bij, mis ik iets?

  1. Xandra schreef:

   Beste Anneke, dat kan ook hoor, maar als je het in dezelfde pot houdt en te eten geeft blijft er vaak een laagje prut/droge meel aan het glas plakken na het mengen. Ik werk liever schoon, dan voorkom je harde korstje die dan weer in je desem kunnen vallen en zo. Gr. Sandra

 3. Anneke schreef:

  Ah ok, tot nu toe is het nog schoon.? Ik gebruik organische volkorenbloem en als ik dezelfde hoeveelheid water gebruik is het te droog om goed te mengen, dus doe ik er meer water bij. Kan het aan het klimaat liggen? Ik woon in Mexico en het is hier erg droog.

  1. Xandra schreef:

   Zou zomaar kunnen Anneke, de luchtvochtigheid, maar ook de kwaliteit en het soort graan spelen een rol. Zo geeft volkorenmeel en rogge een dikker papje dan een van enkel bloem en water.

 4. Anneke schreef:

  Het begint mooi te rijzen! Heb je ook een recept voor de broodbakmachine? Alvast bedankt!

 5. Lotje Lomme schreef:

  Ben benieuwd naar dag 3!

 6. Jose de Vries schreef:

  Hallo Xandra, ik ben gisteren, na een aantal mislukte pogingen van andere recepten, begonnen met het zuurdesem dat je beschrijft. En het werkt! Alleen misschien een beetje te goed. Na 24 uur waren er al behoorlijk wat bubbeltjes en heb ik onze Bob voeding gegeven. Nu is Bob op dag 2 binnen 2 uur al verdriedubbeld in grootte. Doe ik iets verkeerd? Of zakt hij weer in? Bob staat in de oven met alleen het lampje aan en voelt lekker warm. Ik hoor graag van je!

  1. Xandra schreef:

   Beste Jose, nee hoor niks aan de hand, maar niet raar opkijken als je starter op dag 3 er de brui aan lijkt te geven. Gewoon rustig doorgaan met voeden. De eerste dagen zorgen de ‘verkeerde bacteri√ęn’ voor de bubbels en activiteit. Maar na dag 3 ontwikkelen de melkzuurbacteri√ęn zich vol op en die heb je nodig. Na een dag of 7 kun je proberen brood te bakken, maar je kunt beter een dag of 10 √° 12 geduld hebben. Veel succes. Gr. Sandra

Geef een reactie: