Zuurdesem crackers met rogge bakken

Zuurdesem crackers met rogge recept

Regelmatig vragen lezers wat ze met de restanten van hun desemstarter kunnen doen. Zelfs wanneer je met kleine hoeveelheden werkt, ontkom je er niet aan dat je af en toe desem overhoudt. Weggooien is zonde en niemand zit op een emmer vol gefermenteerde bloem te wachten. Wat kun je er dan wel mee? Er zijn verschillende opties. Je kunt het bijvoorbeeld drogen en het daarna als smaakmaker door je brooddeeg mengen. Voeg het eens toe aan pannenkoekenbeslag of bak er deze zuurdesem crackers met rogge van.

‘Zuurdesem crackers zijn een knapperig alternatief voor de dagelijkse boterham.’

Tarwevrij knäckebröd

Ik gebruik vandaag alleen maar roggebloem. Deze zuurdesem crackers zijn zowel tarwevrij, suikervrij en lactosevrij. Je kunt de rogge in de desemstarter en het deeg eventueel vervangen door glutenvrij meel. Voeg dan wel wat extra plakmiddel toe in de vorm van psyllium, lijnzaadmeel of extra chiazaadjes.

Hybride deeg

Dit recept is speciaal bedoelt om het laatste restant desem te verwerken. Het overschot desem hoeft niet super actief meer te zijn. De gist zorgt voor het rijzen van het deeg, je desem voor de extra smaak. Men noemt een deeg waar zowel desem als gist in gaat ook wel een hybride deeg.

Dat smaakt naar meer

 1. Tomaat kaas crackers met kruiden
 2. Kastanje crackers met stukjes kastanje
 3. Spelt crackers met pitten en zaden
 4. Glutenvrije zeewier crackers

Zuurdesem crackers met rogge bakken

Zaterdag 12 januari 2019

Zuurdesem crackers met rogge recept

Benodigdheden voor 10 crackers

Ingrediënten:

 • 150 gr roggebloem
 • 4 gr instantgist
 • 3 gr kummel, heel (optioneel)
 • 4 gr bakkerszout
 • 125 gr pitten en zaden ( 100 gr zonnebloempitten, 20 gr lijnzaad, heel en 5 gr chiazaad)
 • 150 gr roggedesem 100% hydratatie (hoeft niet optimaal actief te zijn)
 • 135 gr water

Topping:

 • 20 á 25 gr roggevlokken

Verder nog:

 • mengkom
 • keukenweegschaal
 • Deense deegklopper of grote vork
 • (bak)plaat, plat 37 x 30 cm
 • bakpapier
 • paletmes of deegsteker
 • korstroller (zie foto) of vork
 • platte bak die over de bakplaat past (rijzen deeg)
 • groot mes of pizzasnijder
 • pizzasteen
 • rooster

Zuurdesem crackers met rogge recept

Bereidingswijze zuurdesem crackers met rogge

Weeg alle ingrediënten af en zet vervolgens de rest van de benodigdheden klaar. Je mag alle droge dingen als zaden, pitten, bloem, gist et cetera, direct bij elkaar in de mengkom doen. Vergeet niet om daarna de droge ingrediënten goed door elkaar te mengen.

Knip een stuk bakpapier op maat. Mijn platte bakplaat is 37 x 30 cm. Je kunt ook een houten snijplank nemen. Gebruik liever geen plastic exemplaar want die kan smelten. De plaat is alleen bedoeld om het deeg inclusief bakpapier op de warme ovensteen te schuiven.

Deeg maken

Voeg vervolgens het water toe aan je desem en klop het zachtjes tot een egaal mengsel. Ik werk meestal met een Deense deegklopper, dat is echt een ideaal ding voor beslag en dergelijke. Voeg nu het natte mengsel bij het droge en roer alles goed door elkaar. Het moet een soort stevig, dik beslag worden. ook weer niet te dun, anders loopt het van je bakplaat af.

Maak het bakpapier nat en schep daarna het deeg op het papier. Verdeel het met behulp van een paletmes, spatel of deegsteker over het bakpapier. Het deeg moet overal even dik zijn en maak de randen zo netjes en recht mogelijk. Als laatste rol je een paar keer vanaf verschillende kanten met de korstroller over het deeg, zodat er een soort gaatjes, deukjes ontstaan. Hoe meer hoe beter. Heb je geen korstroller, gebruik dan een vork.

Deeg laten rijzen

Dek het deeg op de bakplaat af met een omgekeerde plastic bak (of iets dergelijks) en laat het deeg vervolgens 30 á 45 minuten rijzen.

Oven voorverwarmen

Plaats tijdens de rijstijd de ovensteen op een rooster en schuif het in het midden van de oven. Heb je geen ovensteen, neem dan een bakplaat zonder opstaande rand of keer de bakplaat ondersteboven. Verwarm vervolgens de oven voor op 200 graden / heteluchtstand.

Bak de zuurdesem crackers

Schuif nu het deeg inclusief het bakpapier op de ovensteen en bak de crackers 5 á 7 minuten op 200 graden. Ze zijn dan nog niet gaar, maar het deeg is wel al voor een deel gebakken. Haal het baksel uit de oven en verdeel het deeg met een scherp mes of pizzasnijder in gelijke delen. Ik maak 10 zuurdesem crackers met rogge (Iets grotere exemplaren dan bij mijn andere recepten voor crackers.)

Schuif het deeg dan weer terug in de oven, verlaag de temperatuur naar 180 graden en bak de crackers dan nog 25 á 30  minuten. Het kan zijn dat ze dan nog niet helemaal hard zijn, maar dat komt later goed. Haal ze wederom uit de oven en leg ze ondersteboven op je werkblad. Verwijder vervolgens het bakpapier (PAS OP HEET!) en breek ze op de snijranden in stukken. Leg ze met de mooie kant naar beneden weer terug in de oven.

Verlaag opnieuw de oventemperatuur, nu naar 120 graden. Bak/droog de crackers vervolgens nog 30 á 40 minuten. Als het goed is zijn ze nu door en door droog en knapperig.

Afkoelen op een rooster

Laat de zuurdesem crackers met rogge goed afkoelen op een rooster en bewaar ze in een goed afsluitbare trommel.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Zuurdesem crackers met rogge’ op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD

Zuurdesem crackers met rogge bakken

5 gedachten over “Zuurdesem crackers met rogge bakken

 1. Hallo Xandra, Ik was toevallig op zoek naar een recept voor mijn “overtollig” zuurdesem. Nu is mijn desem van tarwe gemaakt. Kan dat ook?

 2. Goed recept voor crackers die je inderdaad moet afbakken op een lagere temperatuur om ze knapperig te krijgen. Ik gebruik overtollig zuurdesem ook nat (dus niet eerst gedroogd) in een gistdeeg voor brood(jes) als smaakmaker, 1 eetlepel ervan beïnvloedt het recept niet en de smaak verbetert ervan. Ook in pannenkoekbeslag of in een vegetarische burger is zuurdesem een smakelijke toevoeging.

  1. Beste barend, deze crackers zijn iets knapperiger dan die uit de winkel. Een oplossing kan zijn om iets meer rijsmiddel te gebruiken of minder heet te bakken, op een wat lagere temperatuur en dan wel iets langer, dus meer drogen dan bakken. Succes. Gr. Sandra

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven