Krentenbrood uit de oven

Krentenbrood uit de oven 1

Krentenbrood uit de oven. De krentenmik, -stoet of -wegge wordt voornamelijk in het oosten en zuiden van Nederland gegeten. Het is/was daar de gewoonte om zo de geboorte van een kind te vieren. Het ‘geboorte’ brood is een rijkere variatie op een gewoon krentenbrood en bevat melk en boter in plaats van water. De vulling bestaat vaak uit krenten, rozijnen en soms zelfs wat sukade. Ik ben deze keer niet krenterig geweest en heb aan het deeg ook nog een ei toegevoegd. Het kruim is nu extra zacht en vol van smaak.

Krentenbrood uit de oven

29 mei 2017

Benodigdheden voor 1 busbrood

Ingrediënten:

  • 500 gr tarwebloem (De Zuidmolen)
  • 150 gr krenten
  • 75 gr gele rozijnen
  • 9 gr (bakkers)zout
  • 7 gr droge gist
  • 50 gr ei, losgeklopt
  • 50 gr roomboter, zacht
  • extra boter voor bakvorm en topping deeg
  • 260 gr melk
  • 2 el honing

Verder nog:

  • keukenweegschaal
  • 3 mengkommen
  • zeef
  • kneedmachine (optioneel)
  • douchemutsje
  • broodbakblik (KitchenAid 23x13x8 cm)
  • opbergkrat
  • hittebestendig glas
  • hittebestendig bakje (stomen)

Bereiding brood met krenten en rozijnen

Zet de benodigdheden klaar en weeg de ingrediënten alvast af. Zorg dat alles op kamertemperatuur is voordat je begint met het kneden van het deeg. Doe de krenten en rozijnen met een laagje water in een kom en laat ze minimaal een uur wellen.

Laat de krenten en rozijnen goed uitlekken in de zeef.

Deeg kneden:

Meng in een kom bloem, zout en gist goed door elkaar. Doe de lauwe melk, zachte boter, honing en het ei in een andere kom en klop alles goed los. Voeg dan het droge mengsel bij het natte en begin met mengen/kneden.

Machinaal: Meng/kneed het mengsel 10 minuten op een lage stand van de kneedmachine.

Handmatig: Roer alles in de kom eerst goed door elkaar en leg het mengsel op een werkblad en kneed er met de hand in 15 tot 18 minuten een soepel deeg van.

Als het goed is, is er nu een glanzend en soepel deeg ontstaan. Test dit nog even voor alle zekerheid met een klein stukje deeg. Zachtjes uit elkaar trekken, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Scheurt het vliesje te snel, kneed het deeg dan nog 1 minuut. Voeg nu de uitgelekte krenten en rozijnen toe en kneed ze snel door het deeg.

Vet een mengkom goed in en doe daar vervolgens het deeg in. Dek de kom af met een douchemutsje of een stukje plastic. Laat het geheel 90 minuten op kamertemperatuur rijzen (eerste rijs).

Vet intussen het broodbakblik in met wat boter of olie.

Haal het deeg met behulp van een deegkrabber uit de kom en en leg het op het werkblad. Mini busbroden vormen, hier kun je zien hoe je het deeg vormt en in het bakblik legt. kwast de bovenkant van het deeg in met een beetje gesmolten roomboter. Plaats dan een hittebestendig glas met heet water naast het gevulde bakblik en zet er een omgekeerde plastic krat overheen. Laat het geheel 90 minuten op kamertemperatuur rijzen (tweede rijs). Het deeg moet in omvang verdubbelen.

Schuif het rooster op de onderste richel van de oven en verwarm deze intussen voor op 200 graden.

Brood bakken in de oven:

Zet het broodbakblik in de oven en plaats er een klein hittebestendig bakje met wat kokend water er naast. Verlaag de oventemperatuur meteen naar 180 graden. Bak het krentenbrood in ongeveer 40 á 45 minuten goudbruin.

Haal het brood uit de vorm en laat het daarna goed afkoelen op een rooster voordat je het gaat snijden.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van je ‘Krentenbrood uit de oven’ op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Krentenbrood uit de oven

25 gedachten over “Krentenbrood uit de oven

  1. Hoi Xandra,

    Bij verschillende recepten lees ik dat je gebruik maakt van een krat tijdens het rijzen…is dit een must? Welke meerwaarde heeft het? (Rijst het brood beter?)

    Hartelijke groeten van,

    Ramona

    1. Beste Ramona,

      Ik gebruik een vaak een krat, omdat het deeg daar onder tochtvrij staat, je creëert stoom en wat warmte door er glazen heet water onder te plaatsen, bij ons in huis is het vaak te koud (in de oven laten rijzen vind ik onhandig en een echte rijskast heb ik nog niet). Je hoeft er ook geen badmutsje of stukje plastic overheen te doen, wat weer aan het deeg kan blijven plakken.

      Groetjes, Sandra

  2. Is er een aan te raden verhouding van vulling (rozijnen, krenten en sukade) t.o.v. meel?
    Sommige recepten die ik op het interet vond hebben 100% vulling, andere maar 50% of zo)
    En moet je rozijnen en krenten eigenlijk echt weken/wellen?
    Of kun je gewoon extra water toevoegen bij het kneden? Bijvoorbeeld 70% i.p.v. 60%?

    1. Beste Sjaak, ik denk dat de hoeveelheid vulling een kwestie van smaak is. Hoe meer vulling, hoe zwaarder het deeg, hoe minder goed het zal rijzen. Dan is het misschien handig om iets meer gist te gebruiken. Je laat het gedroogde fruit eerst weken, omdat het ander vocht uit het deeg trekt tijdens het rijzen en bakken, waardoor je broodkruim zeker niet optimaal is. Ik raad je dus aan om ze wel eerst te wellen.
      Bak ze! Groetjes, Sandra

    1. Hoi Demi, Ik heb het water destijds vervangen door melk omdat dat een zachter en smakelijker brood geeft, dank voor het melden, de tekst is aangepast. Bak ze! Gr. Sandra

  3. Hallo,
    Ik dek de eerste rijs altijd af met een stukje dun plastic folie dat is ingevet. Na de rijs kneed ik het nog eens en leg het dan in het ingevette bakblik ook weer afgedekt met dezelfde ingevette folie en laat het rijsen gewoon op kamertemperatuur totdat het tot boven aan het blik komt, mag wel bol tegen de folie staan. Omdat deze is ingevet plakt het niet aan het deeg. Daarna in de oven. Bedankt voor al je recepten, als beginner heb ik nog heel veel keus!
    Groeten, Jan

    1. Beste Jan, dat kan natuurlijk ook, maar als je veel brood bakt kost je dat ook veel plastic. Je zou het kunnen afspoelen en hergebruiken, maar dat is zo’n gedoe. Dus kies ik zelf liever voor de omgekeerde krat of lauwwarme oven. Bak ze! Groetjes, Sandra

  4. Interessante discussie! Dus je kunt voorrijs en narijs doen zonder doeken of wat ook, gewoon in mandjes of bakblikken onder een omgekeerde doos of krat. Wat een idee! Ook extra lange rijd bij lage temperatuur, neem ik aan? Ook dan droogt het niet uit?

      1. Dag Xandra, ik laat mijn deeg rijzen in de magnetron. Ik plaats een maatbeker (inhoud 500 ml) gevuld met heet water in de magnetron en doe dan de kom met het deeg er in, zonder plastic want er is genoeg stoom. Het deeg staat ook nog eens tocht vrij. Ideaal!
        Hartelijke groet, Lioe

  5. Mijn rijsbox is een piepschuim koelbox (op zijn kant zodat het net als een oven eruitziet). Heel goedkoop en met een mok kokend water erin rijst het brood heel mooi.

  6. Xandra,

    Heb het krentenbrood gebakken zoals in het recept is aangegeven.
    Op zich ziet het brood er goed uit en is ook goed van smaak. Alleen is het nogal stevig, erg compact, niet luchtig, vind ik.
    Hoort dat zo of is er toch misschien ergens iets misgegaan?

    Het deeg is bij de 1e én 2e rijs voldoende gerezen naar mijn idee. Voor het laten rijzen zet ik het bakblik in de (nog niet ingeschakelde!) oven.
    Gaat het dan niet goed bij het “vormen”, te veel gekneed bijvoorbeeld? Het kneden en mixen doe ik handmatig.

    Graag je reactie.

    M.v.g.
    Ed

    PS.
    Was trouwens sowieso de eerste keer dat ik een brood heb gebakken.
    Ter info: Mijn oliebollen zijn meestal ook nogal stevig van structuur…..

    1. Beste ed, dat is lastig zo te beoordelen. Het kan zijn dat je het deeg te lang/ te kort gekneed is, de rijstijd te kort is geweest, te koud heeft gestaan, gist bijna over de houdbaarheidsdatum is, enz, enz. Al doende leert men, broodbakken is een vak, komt goed! Bak ze, gr. Sandra

    1. Beste Maria, 9 gram zout op 500 gram meel/bloem is geen ongebruikelijke hoeveelheid. Een bakkersformule gaat meestal uit van 1,8 – 2% zout op de totale hoeveelheid meel/bloem,

      500 meel/bloem x 1,8 % zout = 9 gram.

      Je zou iets minder kunnen nemen, maar als je in verhouding te weinig toevoegt dan zal ook je deeg anders gaan reageren. En zul je daar zeker rekening mee moeten houden. Zout maakt de glutenstrengen namelijk sterker. Zout is op zich niet slecht voor zeker als je bijvoorbeeld bakkerszout gebruikt, zo krijg je toch voldoende Jodium binnen. Als je veel kant-en-klaar voedsel eet en met pakjes en zakjes kookt, dan moet je wel degelijk oppassen dat je niet teveel binnen krijgt. Maar wie gezonde en verse ingrediënten gebruikt hoeft zich daar niet zoveel zorgen om te maken. Gr. Sandra

  7. beste allemaal
    voor het rijzen ,heb ik het volgende bedacht ,heeft u een vaat wasser ?is een prima rijskast ,ga als volgt te werk
    haal de bovenste korf uit de machine ,zet de onderste korf op zijn kop ,zet nu de machine aan zonder zeep ,
    wacht tot het water heet is ,zet de machine dan uit ,en heeft u een professionele rijst kast…
    gr leen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven